Tövädret som dragit in över landet gör isarna extra förrädiska just nu. Den som är det minsta osäker på om isen är säker gör bäst i att hålla sig på land, manar Issäkerhetsrådet.
Mild luft rör sig upp över södra halvan av landet med plusgrader ända upp till södra Norrland, enligt SMHI. Samtidigt drar ett område med regn in över Svealand och södra Norrland. Det är en kombination som gör att isarna på sjöar och i kustbandet snabbt luckras upp.
– Det går fort nu därför att isarna inte var av superkvalitet från början, säger Jan Insulander, projektledare vid Issäkerhetsrådet.
Vattenflödena ökar
Den dåliga iskvaliteten beror på att med kylan som kom i början av året följde också stora mängder snö.
– Snön är som ett isolerande täcke, som ett duntäcke. Det har gjort att isen inte växt så mycket.
När snön nu smälter ökar vattenflödena. Därför ska man undvika is på strömutsatta platser som vid in- och utlopp, i sund och runt uddar.
– Ström är varmt vatten som fräter isen underifrån. Det är lite lurigt, säger Jan Insulander.
När det är smältvatten på isen kan det också vara svårt att se var gränsen går mellan svag och stark is. Det kan till och med göra det svårt att se gränsen till öppet vatten.
Rätt utrustning
Om man ändå vill ge sig ut bör man ha rätt utrustning med sig, som en ispik för att testa bärigheten på isen vartefter man tar sig fram. Dessutom bör man ha någon form av flythjälp.
– Sedan ska du inte vara själv på isen utan ta med dig några kompisar så att ni kan hjälpas åt om det skulle gå tokigt.
I genomsnitt omkommer ett tiotal personer varje år i isolyckor. Även om man har isdubbar med sig kan det vara svårt att ta sig upp om man drattar i. Därför kan det vara klokt att inte ge sig ut på isar om det finns minsta anledning att tro att det kan vara farligt.
– Det är bättre hålla sig på land om man inte är hundra procent säker på vad man håller på med, säger Jan Insulander.
(Krister Zeidler/TT)
Hjälp oss att driva tidningen vidare! En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Här ser du hur du kan stödja oss.