Världsutställning om Leonardo da Vinci kommer till Kalmar Slott


En av de mest omfattande utställningarna som producerats om Leonardo da Vinci, "Da Vinci – Inventions", kommer att visas på Kalmar Slott 4 maj­–4 november 2018.

Utställningen är skapad av Grande Exhibitions och har tidigare visats i storstäder runt om i världen, exempelvis Tokyo, Madrid, Kuala Lumpur, Washington, Johannesburg och Shanghai. Nu kommer den för första gången att visas i Sverige, på Kalmar Slott som är norra Europas bäst bevarade renässansslott. Det blir en av slottets största utställningar. I åtta salar kommer besökarna få uppleva fullskaliga tolkningar av Leonardo da Vincis tidlösa uppfinningar och studier av hans ikoniska konst.

Leonardo da Vinci var uppfinnare, konstnär, naturforskare, matematiker, skulptör, ingenjör, musiker och arkitekt. Utställningens unika material innehåller många exempel på da Vincis maskinuppfinningar och underhållande animationer av hans mest anmärkningsvärda renässansverk. Besökarna kommer att kunna trycka, dra, vrida och interagera med många av installationerna i utställningen för att få en praktisk förståelse av de vetenskapliga principerna bakom dem.

– Utställningen hyllar geniet och renässansmänniskan Leonardo da Vinci. Här kan besökarna ta del av och förundras över hans storslagna idéer, säger Mimmi Mannheimer, slottschef på Kalmar slott.

Utställningen "Da Vinci – Inventions" utgår från 13 temaområden av da Vincis arbeten. Besökarna får en inblick i renässansens storslagna idéer, som lade grunden för några av det moderna samhällets mest effektiva uppfinningar, som helikopter, flygplan, bil, ubåt, fallskärm och cykel.

Uppfinningarna som visas har skapats av italienska hantverkare, många med samma tekniker och material som från renässansperioden. Över 6000 sidor från da Vincis personliga anteckningsböcker har gåtts igenom. Man har dechiffrerat gömda ledtrådar och fördjupat sig i da Vincis avsiktliga misstag och spegelbildskrivningar, som han använde sig av för att hålla sina arbeten hemliga.

Besökarna får ta del av Leonardo da Vincis innovationer och konstverk genom engagerande och underhållande teknik. Höjdpunkterna inkluderar animationer av Den sista måltiden, reproduktioner av anatomiska skisser, den vitruvianska mannen, och Sforza hästskulpturen, som aldrig tidigare visats ur detta perspektiv. De kommer också att få en glimt av da Vincis mystiska alfabet och skrivteknik som visas på interaktiva skärmar.

Utställningen Da Vinci – Inventions är skapad av Grande Exhibitions och Museo Leonardo da Vinci i Rom. Grande Exhibitions producerar stora internationella utställningar som turnerar runt om i världen. Deras utställningar har visats i mer än 100 städer och har setts av över åtta miljoner besökare.