Var femte citrusfrukt innehåller spår av bekämpningsmedlet klorpyrifos som kan orsaka nervskador och defekter på hjärnan hos små barn och foster. Det visar Livsmedelsverkets kontroller som SVT har tagit del av.
Stickprover av 158 citrusfrukter som myndigheten gjorde visade att 22 procent hade spår av substansen. Det var bland annat lime från Brasilien, apelsiner från Spanien och Mandariner från Marocko som hade spår av det riskfyllda bekämpningsmedlet.
”Problematiskt ämne”
Testerna som gjordes visade dock inga nivåer över det gränsvärde som gäller. Men man anser att det ändå är riskfyllt då det inte går att fastställa några säkra gränsvärden för människor.
– Vi tycker att det här är ett problematiskt ämne, just för att det har påverkan på nervsystemet och hjärnans utveckling. Så vi ser helst att svenska konsumenter inte blir exponerade för det, säger Anneli Widenfalk, toxikolog på Livsmedelsverket, till tv-kanalen.
I Sverige och inom ekologisk odling är det förbjudet att använda bekämpningsmedlet. I Danmark, Finland och Tyskland är det inte heller tillåtet att använda substansen, skriver Livsmedelsverket på sin hemsida.
EU-kommissionen vill nu förbjuda klorpyrifos, något som EU-medlemmarna kommer att rösta om i slutet av veckan.
Mer riskfyllt än vad man trott
Axel Mie, forskarassistent på Karolinska institutet, säger till Sveriges Radios Ekot, att oberoende studier tidigare har visat att nervgiftet klorpyrifos kan ge skador på hjärnan hos foster och små barn.
Nyligen granskade institutet ämnet varpå forskarna menar att även låga doser är mer riskfyllt än vad man tidigare har trott.
– Vi tror att negativa effekter kan uppstå i de låga koncentrationer som befolkningen utsätts för. Det är ett ämne som inte borde användas, säger Mie till SVT.
Enligt radion håller Coop och Axfood (där Willys och Hemköp ingår) på att fasa ut livsmedel som innehåller ämnet klorpyrifos.
Även om EU förbjuder substansen finns det risk att rester av nervgiftet fortfarande kommer att finnas i våra livsmedelsprodukter, skriver Sveriges natur. Cirka 28 procent av de frukter som Sverige importerar kommer från länder utanför EU.
– Även om EU förbjuder substansen så kan den fortfarande komma in i EU från tredje land via rester i livsmedel, säger Peter Bergkvist på Kemikalieinspektionen till tidningen.
Hjälp oss att driva tidningen vidare!
En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för felinformation. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi täcker viktiga nyheter som de flesta andra medier ignorerar. Många nyheter i medier är partiska och vridna. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.