Forskning: Autism kopplas till konserveringsmedel i färdigmat
Foto: Werner Heiber


Forskare vid University of Central Florida har upptäckt förändringar på cellnivå i outvecklade nervceller som utsattes för propionsyra* (PPA), en naturligt förekommande karboxylsyra som även används som konserveringsmedel för att förlänga hylltiden och minska möglet i färdigmat, bröd och ostar.

Studien visar hur konserveringsmedel i livsmedel kan minska utvecklingen av neuroner i hjärnan hos foster. Det här visar att det är viktigt med kosten hos gravida.

Saleh A Naser är chef vid avdelningen för biomedicinsk vetenskap vid College of Medicine’s Burnett School. Han är specialiserad i forskning på gastroenterologi (mag- och tarmhälsa). Naser såg rapporter om att autistiska barn kan ha irritabel tarm (IBS) och andra tarmproblem. Han blev intresserad av tarm-hjärna-axeln och hur den kan påverka barn med autism och började därför utforska tarmbakterierna hos människor med autism.

– Studier har visat en högre nivå av PPA i avföringsprover från barn med autism, och tarmens mikrobiom hos autistiska barn är annorlunda. Jag ville veta vad den bakomliggande orsaken var, säger Naser till Science Daily.

PPA finns naturligt i tarmen. Men studien visar att genom att äta livsmedel innehållande konserveringsmedlet så kan PPA öka i tarmen hos gravida kvinnor, så att det kan föras över till fostret.

Genom att utsätta outvecklade nervceller för ett överflöd av PPA visade man i laboratorietest att hjärnceller tar skada. Syran minskar antalet neuroner och ökar antalet gliaceller. För mycket gliaceller stör överföringen mellan neuroner och orsakar inflammation.

Ett överskott av PPA skadar också neurala kommunikationsvägar med kroppen. Minskat antal neuroner och skadade kommunikationsvägar stör hjärnans förmåga att kommunicera. Det här kan orsaka repetitivt uppförande och svårigheter att socialisera.

Michael Edwards är chefredaktör för Organic Lifestyle Magazine, där artikeln först publicerades.

*Konserveringsmedlet propionsyra betecknas i Sverige med E 280.

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för felinformation. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi täcker viktiga nyheter som de flesta andra medier ignorerar. Många nyheter i medier är partiska och vridna. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.