Sara Hedman blev gravid förra året. När hon var i vecka 36 började hon plötsligt känna minskade fosterrörelser och magen hade ändrat form. När hon kom till Nyköpings lasarett på förlossningen fick hon vänta i över en timme. Till sist gjorde man ett ultraljud och konstaterade att barnet var dött, rapporterar SVT Nyheter.
– Jag kommer alltid att undra om hennes liv gått att rädda om man bara hjälpt mig på en gång, säger hon till tv-kanalen.
Efter att man hade gjort ultraljudet tog det ungefär fem timmar från att diagnosen moderkaksavlossning hade fastställts tills man gör ett akut kejsarsnitt.
– Klockan 08.42 känner jag min dotters sista spark, säger hon.
Hon anmälde händelsen till Inspektionen för vård och omsorg, IVO. Myndigheten menar i sitt beslut att hon har fått vänta för länge och att det fanns risk att hennes tillstånd kunde försämras. Trots detta ger man inte sjukhuset någon allvarlig kritik. Man bedömde att åtgärderna som gjordes var rimliga.
Verksamhetschefen Marja Tuuna Johansson för kvinnokliniken på Nyköpings lasarett och Sara Hedman önskar att politikerna kunde tillsätta mer pengar så att mer personal anställs i framtiden.
Väntetiderna fortsätter att öka
Väntetiderna vid landets akutmottagningar fortsätter att öka över hela Sverige. Det är dock stora regionala skillnader. Vad gäller den lagstadgade vårdgarantin är det inga av landets regioner och landsting som lever upp till den.
”Inom den planerade specialistvården får endast tre av fyra patienter sin operation inom maxtiden 90 dagar,”, skriver Socialstyrelsen på sin webbsida.
Enligt myndigheten är de längsta akutväntetiderna på Södersjukhuset i Stockholm, Universitetssjukhuset i Lund och Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg. Där är medianvistelsetiderna 4 timmar och 45 minuter, 4 timmar och 31 minuter respektive 4 timmar och 30 minuter.
De kortaste akutväntetiderna är på Gällivare sjukhus, Oskarshamns sjukhus och Kiruna sjukhus. Där är medianvistelsetiderna 2 timmar och 10 minuter, 2 timmar och 14 minuter respektive 2 timmar och 17 minuter.
På ortopedkliniken på Mälarsjukhuset och Kullbergska sjukhuset har varannan patient de senaste åren fått vänta i längre än 90 dagar på nybesök, rapporterar SVT.
På flera sjukhuskliniker i Sörmland har var fjärde patient fått vänta i längre än tre månader på att få en tid för nybesök eller behandling.