V ska gå gemensamt tåg med Kommunistiska partiet
Vänsterpartiet i Umeå kommer att gå första maj-tåget med Kommunistiska partiet och organisationen Revolution. Foto: Epoch Times-arkivild


I dag den första maj kommer Vänsterpartiet att gå i ett gemensamt tåg med Kommunistiska partiet och organisationen Revolution i Umeå. Moderaterna tycker att det är upprörande. Det rapporterar P4 Västerbotten.

Distriktsordförande för Moderaterna i Västerbotten, Anders Ågren, tycker att det är omdömeslöst och skamligt att Vänsterpartiet kan bjuda in dessa organisationer.

– Jag tycker helt enkelt att det är skamligt och osmakligt att man kan gå i ett gemensamt arrangemang tillsammans med öppet kommunistiska partier och organisationer. Partier som avskaffa svensk demokrati och som vill ha revolution, och som dessutom vill införa proletariatets diktatur, säger han till radiokanalen.

Vänsterpartiets Gudrun Nordborg och talesperson för Samling vänster i Umeå, slår ifrån sig kritiken och säger till SVT att det bara är under första maj-tåget som partiet gör ett gemensamt arrangemang. Sedan flera år tillbaka har man bjudit in vänsterorganisationer till sitt första maj-tåg.

– Det handlar lokalt om att vi ser det som punktinsatser. Vi vill samla många under arbetarrörelsens högtidsdag, säger hon.

Hon säger till radiokanalen att man har en gemensam plattform ”under parollen solidaritet och socialism”.

Samtidigt påpekar P4-reportern att partiet 1990 tog bort K:et, som står för kommunisterna. Enligt Nordborg ”ska det förbli” så då man ”är ett demokratiskt socialistiskt parti”.

– I övrigt är vi väldigt olika.

Anders Ågren säger till P4 att ”det är bara bra att Vänsterpartiet är så tydliga som de är, för det här gör ju bara saken ännu värre”.

Kommunistiska partiet Umeås Facebook-sida uppmärksammade man den 22 april att det den dagen skulle ha varit Lenins födelsedag om han hade levt. ”Grattis på födelsedagen, Lenin! Vi kämpar vidare i dina fotspår”, stod det att läsa i inlägget.

Foto: Skärmdump/Facebook

Enligt historiker bar Lenin ansvaret för den röda terror som släpptes lös i Ryssland efter att bolsjevikerna tog makten. Han hade flera miljoner människors liv på sitt samvete.