Kommunistsymboler i vänsterpartiernas korridor i EU-parlamentet
En plansch på Lenin och oktoberrevolutionen finns på vänsterpartiernas korridor i EU-parlamentet. Foto: Skärmdump/Facebook


På väggarna i vänsterpartiernas korridor i Europaparlamentet finns affischer på Lenin, Marx, Hugo Chávez, Che Guevara och kommunistsymboler. Detta har fått politiker att reagera.

Moderaten Arba Kokalari, som kandiderar i EU-valet, har filmat en korridor där EU-parlamentariker från vänstern huserar. Bland annat sitter Vänsterpartiets Malin Björk där.

"Riktigt dystert"

I filmen som har publicerats på Facebook ser man affischer på Vladimir Lenin och oktoberrevolution, Che Guevara, Karl Marx, Hugo Chávez och kommunistsymboler som hammaren och skäran.

”Jag är urless på att Vänsterpartier behandlas som att de vore demokratiska. Är det demokratiskt att hylla diktaturer och stoltsera med hammaren och skäran? Att stötta diktaturen i Venezuela? Avskaffa äganderätt och fri företagsamhet? Försvara när Ryssland angriper grannländer?”, skriver Arba Kokalari i ett Facebook-inlägg.

Arba Kokalari (M). Foto: Skärmdump/Facebook

Detta har fått Lars Adaktusson, utrikespolitisk talesperson för Kristdemokraterna, att reagera. På twitter skriver han att det känns ”riktigt dystert” efter att ha sett filmen och menar att det säger en hel del om Vänsterpartiet ”som påstår sig ha gjort upp med sin historia”.

Till Expressen säger han att ”det är bedrövligt” då det handlar om personer som ligger bakom ”en ideologi som är en av de värsta som Europa har upplevt”.

Själv offer för kommunismen

– Att 2019 i dag fortfarande ha anknytning eller koppla ihop sig själv och sina partier med de här kommunistiska företrädarna är skrämmande tycker jag, säger han till tidningen.

I en kommentar till Expressen skriver Kokalari att ”det är fruktansvärt att se hur denna ideologi hyllas av vänstern i EU-parlamentet”. Hon nämner också att hon själv har fallit offer för kommunismen och är född i en före detta kommunistdiktatur.

”Ideologier som har mördat miljoner människor ska inte hyllas eller normaliseras. Tänk om det hade hängt nazistsymboler där istället?”

Malin Björk avfärdar dock kritiken. Till tidningen säger hon att det är ett ”absurt” försök att attackera Vänsterpartiet ”genom att visa upp postrar på några döda skäggiga män”. Från vänsterhåll menar man att det inte går att bunta ihop vänsterpartierna i Europaparlamentet.

Men enligt Lars Adaktusson är det oväsentligt vilket parti som har satt upp affischerna. Han menar att det är en grupp som Vänsterpartiet tillhör ”och vill man inte tillhöra den typen av partier och värderingar finns det möjligheter att lämna gruppen”. Men det har man inte gjort, säger han till Expressen.

Johan Ingerö, policyansvarig i Kristdemokraternas partiledarstab, tycker att Malin Björk lättvindigt viftar bort kritiken mot henne.

”Och kommunisternas Malin Björk bagatelliserar Lenin och Guevara som "några skäggiga döda män". Alltså inte som de massmördare och demokratihatare de faktiskt var”, skriver han på twitter.