Afa-sympatisör på bild med Sjöstedt inför EU-kampanj
Vänsterpartiets ledare, Jonas Sjöstedt. Foto: Susanne W Lamm/Epoch Times-arkivbild


Inför EU-valet syns Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt och toppkandidaten Malin Björk tillsammans med en grupp människor. På en bild finns en man som bär en tröja från vänsterextrema och våldsbejakande Antifascistisk aktion, Afa, skriver Aftonbladet.

Personen på bilden säger till tidningen att man ”kan tolka det som man vill”. Samtidigt säger personen att han har sympati för de ”som ställer sig upp mot fascistisk ideologi”.

”Syns knappt på bilden”

Afa är en utomparlamentarisk revolutionär grupp som anser att det är berättigat att använda våld för att uppnå sina politiska mål. Afa är en av de organisationer som Säpo håller extra koll på.

– Vi varken visste eller såg att personen hade tröjan under fotograferingen, ingen tänkte ens på det. Vi har givetvis ingen koppling till Antifascistisk aktion och tar avstånd från politiskt våld, säger Marie Antman, kommunikationschef på Vänsterpartiet, till Aftonbladet.

Samtidigt säger hon det inte är ”ett problem att folk är antifascister” eftersom de alla är vänsterpartister och på så vis ”är det inget problem”. Hon säger också att man inte har någon längtan att göra reklam för andra organisationer.

– Om det uppfattas så är det bekymmersamt.

Antman säger till tidningen att man inte kollar upp de människor som hamnar på deras bilder och vad de har för olika medlemskap i organisationer. Hon menar att man utgår från att de delar partiets värderingar. Samtidigt påpekar hon att ”det syns knappt på bilden och det var ingen som märkte det”.

Vänsterpartiet säger att man kommer att fortsätta använda bilden inför EU-kampanjen.

På bilden längst till höger sitter en man med en Afa-tröja. Foto: Vänsterpartiet

Tidigare i blåsväder

Det är inte första gången som partiet har hamnat i blåsväder. I september förra året avslöjade Expressen att Jonas Sjöstedt hade ett möte med Grupp 194 som har kopplingar till tidigare terrorklassade och militanta DFLP. Organisationen är mest kända för Ma’alot-massakern 1974 då organisationens soldater sköt ihjäl 21 judiska skolungdomar i Israel.

I februari skrev Epoch Times om att det finns affischer på Lenin, Marx, Hugo Chávez, Che Guevara och kommunistsymboler på väggarna i vänsterpartiets korridor i Europaparlamentet. Där sitter bland annat toppkandidaten Malin Björk.

Det var Moderaten Arba Kokalari, som kandiderar i EU-valet, som filmade en korridor där EU-parlamentariker från vänstern huserar.

”Jag är urless på att Vänsterpartier behandlas som att de vore demokratiska. Är det demokratiskt att hylla diktaturer och stoltsera med hammaren och skäran? Att stötta diktaturen i Venezuela? Avskaffa äganderätt och fri företagsamhet? Försvara när Ryssland angriper grannländer?”, skrev hon i ett Facebook-inlägg.

Lars Adaktusson, utrikespolitisk talesperson för Kristdemokraterna, reagerade på Twitter där han skrev att det känns ”riktigt dystert” efter att ha sett filmen och menar att det säger en hel del om Vänsterpartiet ”som påstår sig ha gjort upp med sin historia”.

Malin Björk avfärdade dock kritiken och menade att det var ett ”absurt” försök att attackera Vänsterpartiet ”genom att visa upp postrar på några döda skäggiga män”. Enligt henne går det inte att bunta ihop vänsterpartierna i Europaparlamentet.