Amineh Kakabaveh: ”Vänder bort blicken när de ser mig”
Riksdagsledamoten Amineh Kakabaveh (V). Foto: Anders Henrikson


Riksdagsledamoten Amineh Kakabaveh (V) säger i en intervju med Expressen att hon utsätts för mobbning av partiledningen och riksdagsgruppen. Enligt henne är orsaken att hon bland annat har drivit frågan om hedersförtryck.

Hon berättar för tidningen att hon sjukskriver sig varje tisdag när det är gruppmöten i riksdagen.

– Men det är klart att man inte vill gå dit om ingen hälsar på en och vänder bort blicken när de ser mig. Sedan finns det säkert de som vill hälsa men som inte vågar göra det inför de andra, säger Kakabaveh till Expressen.

Enligt henne började det 2015 efter att hon hade skrivit en debattartikel om moralpoliser i Stockholms förorter.

– Då sa de att jag ”spred rykten” och slöt upp bakom dem som kallade mig ”husblatte”.

Tidningen har tagit del av ett brev som är skrivet av Vänsterpartiets partisekreterare, Aron Etzler. Vad gäller fallet Amineh Kakabaveh ”sprids konspirationsteorier om att partiet blivit stalinistiskt, infiltrerat av islamister – eller antikurdiska iranier – att partiledningen bestämmer vem som skall hamna på riksdagslistan eller att det rör sig om mobbing”. 

Enligt honom har det inte skett någon mobbning och säger samtidigt att det är fritt fram att lämna partiet om man inte är nöjd. Han säger att han har bjudit in henne till möten men att hon har avböjt. Enligt honom har hon ”inte sökt goda relationer med riksdagsgruppen”.

Inför riksdagsvalet blev hon petad från partiets riksdagslista. Man motiverade det med att det saknades förtroende. Men efter en medlemsomröstning blev hon ändå kvar på en valbar plats. Hon är en av de ledamöter som har fått flest personkryss efter partiledaren Jonas Sjöstedt i sin valkrets.

För att komma tillrätta med en lösning har hon skrivit flera brev till partiledningen där hon bland annat begär en medlemsomröstning om henne. Enligt Kakabaveh är ledningen rädd för att hon har starkt stöd hos medlemmarna och att man därför inte vill hålla en omröstning om hennes förtroende.