Utredare om Kinas organskörd: ”Det här är statligt sanktionerat”
Författaren och journalisten Ethan Gutmann vid ett seminarium i Riksdagen den 3 maj 2017. Foto: Epoch Times-arkivbild


Flera vittnen, experter och en kirurg vittnade på tisdagskvällen i Stockholm om den pågående storskaliga organskörden i Kina. Evenemanget arrangerades av Edelstam Foundation och under kvällen framkom berättelser om både förföljelse och tortyr. Flera liknade det som pågår i Kina med det som skedde under det Tredje riket.

Edelstampriset delas ut för särskilda insatser till försvar av mänskliga rättigheter, och i samband med att nomineringarna öppnades ordnades ett seminarium kring mänskliga rättigheter i Kina och med fokus på förföljelse och organstöld.

Journalisten Jonny Sågänger var en av de första som började uppmärksamma organhandel i världen. Han gav 1994 ut sin bok ”Organhandel”. Under seminariet berättade han att det redan på 1980-talet pågick handel med organ.

På bilden syns den tidigare kirurgen Enver Tohthi Bughda, Caroline Edelman, ordförande för Harald Edelstam Foundation, och journalisten Jonny Sågänger. Foto: Tony Lingefors/Epoch Times

Mördas för sina organ

Anklagelser om organskörd eller organstöld i Kina började komma år 2006. Kanadensarna David Kilgour, tidigare parlamentsledamot, och David Matas, människorättsadvokat, skrev samma år en oberoende rapport där de konstaterade att anklagelserna är sanna. Senare kom boken ”Bloody Harvest” där de systematiskt lägger fram bevis.

Sedan dess har flera oberoende utredare undersökt organstölder från samvetsfångar i Kina. 2014 kom den grävande journalisten Ethan Gutmann, som deltog i seminariet i Stockholm, ut med boken ”The Slaughter” som presenterar bevis och vittnesuppgifter.

I juni i år slog den oberoende China Tribunal också fast att samvetsfångar mördas för sina organ i Kina, något som Epoch Times tidigare har rapportet om.

Förföljelse och trakasserier

Ett av vittnena till den kinesiska regimens förföljelse av oliktänkande är Sayragul Sauytbay, som tillhör den muslimska minoritetsbefolkningen uigurerna, från Kazakstan. Hon tvingades arbeta i ett så kallat omskolningsläger i regionen Xinjiang i Kina, där fångar utsattes för hjärntvätt och tortyr. Hon lyckades till slut fly och tog sig till Sverige där hon nu befunnit sig i några månader.

Benjamin Kong utsattes för förföljelse och tortyr i ett av de många arbetslägren i Kina. Detta på grund av att han utövar den andliga qigongmetoden Falun Gong som den kinesiska regimen brutalt har förföljt sedan 1999. Han lyckades också fly Kina och hamnade slutligen i Sverige där han nu har en akupunkturpraktik.

Enver Tohti Bughda gav ett vittnesmål ur en annan vinkel. Redan 1995 deltog han själv i stölden av organ. Han arbetade tidigare som kirurg i Kina och berättade vid seminariet hur han tog ut organ från en dödsdömd fånge som var skjuten och fortfarande vid liv. Händelsen plågar fortfarande hans samvete. Han bor numera i London i Storbritannien.

Det finns också exempel på hur grupper som är utsatta i Kina trakasseras på svensk mark. Mattias Björnerstedt, ordförande för Svenska Tibetkommittén, berättade under seminariet att den kinesiska ambassaden i Stockholm trakasserar tibetaktivister under manifestationer och att man även nästlade in en spion bland tibetanerna. Det skedde mellan åren 2015 och 2017. Han dömdes förra året till fängelse i ett år och 10 månader. 

Foto: Tony Lingefors/Epoch Times

Undersökte organstölderna

Ethan Gutmann berättar att organskörden började i Xinjiang och enligt hans forskning är den sanktionerad av den kinesiska regimen. Han har intervjuat en mängd vittnen och läkare som bekräftar att myndigheter i Kina stjäl organ från samvetsfångar och dödar dem.

Eftersom det gäller fångar som kommunistpartiet anser vara emot staten, politiska fångar, så behandlas de inte som människor, berättar Gutmann.

– Redan från början med politiska fångar har vi inflytandet från det kinesiska kommunistpartiet. Det här är inte kontrollerat av läkare. Det här är statligt sanktionerat, säger han.

Enligt honom är offren primärt Falun Gong-utövare. Men även tibetaner, uigurer och huskristna blir systematiskt utsatta för organstöld.

2016 skrev Gutmann tillsammans med Kilgour och Matas rapporten ”Bloody Harvest/The Slaughter: An Update”. Deras undersökningar visar att det varje år sker mellan 60 000 och 100 000 transplantationer i Kina, vilket är anmärkningsvärt med tanke på att landet i princip inte har något system för organdonation.

Många försvinner

I rapporten visar de också att det fanns många fall där flera organ togs till samma mottagare på grund av att kroppen stötte bort organet eller för att ha i reserv. I ett av fallen togs åtta reservorgan till en patient.

Gutmann säger att det dagligen är 500 Falun Gong-utövare som får genomgå organtester i arbetslägren.

– Hur många försvinner efteråt? Det är en hypotetisk fråga. Vi vet inte om de skickas till andra arbetsläger. Men vi vet att många försvinner efter dessa undersökningar.

Huige Li är läkare i Frankfurt i Tyskland och styrelsemedlem i organisationen, Doctors Against Forced Organ Harvesting, DAFOH. Under seminariet lade han fram ytterligare bevis på att organskörden är sanktionerad av den kinesiska regimen. Enligt honom verkar det finnas en omfattande tillgång på organ i Kina. I vissa fall har väntetiden varit endast några veckor samtidigt som vissa sjukhus skryter på sina webbsidor med att organ kan transplanteras på beställning.

Åtgärder

Vid den efterföljande paneldiskussionen ställde journalisten Folke Rydén, som var moderator, frågan om vad man kan göra för att få stopp på detta ohyggliga brott mot mänskligheten.

Jonny Sågänger menar att vårdsystemen borde sätta upp någon form av system så att västerlänningar inte kan åka till Kina för att få ett nytt organ.

Kinaexperten Manyan Ng säger att det är viktigt att offentligt fördöma detta brott och låta information om detta komma in i Kina. Detta var också en av Europaparlamentets rekommendationer i sin resolution från 2013.

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för felinformation. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi täcker viktiga nyheter som de flesta andra medier ignorerar. Många nyheter i medier är partiska och vridna. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.