Kina försökte hindra Taiwanmöte i Stockholm
Kinas ambassad i Stockholm ska enligt Taiwans representationskontor ha pressat Sheraton att inte låta Taiwan fira sin nationaldag i deras lokaler. Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT-arkivbild


Kinas ambassad har försökt utöva påtryckningar för att stoppa ett taiwanesiskt nationaldagsfirande i Stockholm, rapporterar Svenska Dagbladet.

Ambassaden satte press på hotell Sheraton varpå firandet fick flyttas, uppger Taiwans representationskontor i Sverige för tidningen. Sheratons chef säger dock att hotellet inte nobbat firandet, eller blivit pressat.

När firandet i stället förlades till Historiska museet ringde ambassaden dit.

– Kinesiska ambassaden ringde och gjorde en kraftfull markering. Han som ringde påpekade, i hånfull ton, att Taiwan inte är ett officiellt land utan tillhör republiken Kina och att ambassadören inte är en riktig ambassadör, säger Titti Håkansson, ansvarig för tillställningar på museet, till SvD.

Ambassaden ifrågasätter firandet då Taiwan enligt Kina inte är ett eget land utan en kinesisk provins. Man skriver i ett mejl till SvD att nationaldagsfirandet skulle vara "olagligt" och bryta mot grundläggande normer för internationella relationer.

(TT)