Kinas ambassad gillar inte att Gui Minhai tilldelas pris
På plakaten syns bokhandlaren Lee Bo (v) hans kollega, svenska-kinesiske Gui Minhai (h), utanför Kinas sambandskontor i Hongkong den 19 januari 2016. Foto: Philippe Lopez/AFP via Getty Images


Förra veckan meddelade Svenska PEN att den svensk-kinesiska bokförläggaren Gui Minahi, som sitter fängslad i Kina ska tilldelas årets Tucholskypris. Kinas ambassad är dock inte glad över beslutet och menar att Svenska PEN har en ”dold politisk agenda” och är ”fientligt inställda mot Kina”.

Priset som delas ut är på 150 000 kronor och går till en författare eller publicist som är förföljd, hotad eller har tvingats i landsflykt.

Del i den kinesiska propagandan

Kinas ambassad skriver på sin hemsida att han ”är en lögnare och ryktesspridare” och genom att han tilldelas priset är det ett ”hån mot genuin yttrandefrihet”. Vidare skriver man att Svenska PEN ”kommer säkerligen att få lida konsekvenser av sina egna handlingar”. Ambassaden vill att de drar tillbaka priset.

– Det är en del i den kinesiska propaganda som kinesiska ambassaden har skickat ut väldigt aktivt under det senaste året som handlar om att bygga upp en bild av Gui Minhai som är uppenbart felaktig, säger Jesper Bengtsson, ordförande för Svenska PEN, till Expressen

Han säger till tidningen att internationella Pen också ser väldigt allvarligt på ambassadens utspel. Det gör även den svenska regeringen.

– Det är givetvis allvarliga uttalanden. UD har framfört till ambassaden att yttrandefrihet råder i Sverige, säger utrikesminister Ann Linde (S) till Expressen.

Glada att ge honom priset

Jesper Bengtsson säger till SVT att Kina under de senaste två åren har ”varit mer aktiva i sin propaganda mot Gui Minahi och mot alla de som inte följer kinesiska linjen”.

Gui Minhai har suttit fängslad i Kina sedan oktober 2015 utan rättegång.

Svenska PEN:s motivering till att han tilldelas Tucholskypriset lyder:

”Under många år drev Gui Minhai ett förlag och en bokhandel med bas i Hongkong. Han skrev själv och publicerade andra. Ett arbete i yttrandefrihetens tjänst. För detta fängslades Gui Minhai. Priset ges till hans outtröttliga arbete för det fria ordet, till stöd för hans frigivning och rätt att återuppta sin publicistiska verksamhet.”

– Vi är väldigt glada att kunna ge priset till Gui Minhai, även om han på grund av sin fångenskap inte kan ta emot det själv. PEN kommer arbeta för hans fall till den dagen han släpps fri, säger Jesper Bengtsson, i ett pressmeddelande.

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för felinformation. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi täcker viktiga nyheter som de flesta andra medier ignorerar. Många nyheter i medier är partiska och vridna. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.