USA stoppar 28 kinesiska företag
USA:s handelsminister Wilbur Ross. Foto: Patrick Semansky/AP/TT-arkivbild


USA svartlistar 28 kinesiska företag, som landet anklagar för att ha varit inblandade i övergrepp mot mänskliga rättigheter i Xinjiang. Företagen får därmed inte köpa amerikanska varor.

– Vi kan inte och vill inte tolerera det brutala förtrycket av etniska minoriteter i Kina, säger handelsminister Wilbur Ross.

Människorättsgrupper har uppgett att Kina fängslat uppemot en miljon uigurer och andra muslimska minoriteter i fångläger i Xinjiang.

Bland de svartlistade företagen finns Hikvision, som säljer videoövervakningsutrustning, samt AI-företagen Megvii Technology och Sensetime.

USA:s nya åtgärder kommer efter en period av ökande spänningar mellan Washington och Peking gällande framför allt handelspolitik. Världens två största ekonomier befinner sig mitt i ett handelskrig och har infört strafftullar mot varandra till ett värde av hundratals miljarder dollar.

På torsdag ska ländernas handelsrepresentanter hålla nya samtal, enligt Vita huset.

USA har samtidigt trappat upp sin retorik gällande Xinjiang. I samband med FN:s generalförsamling i slutet av september riktade USA:s vice utrikesminister John Sullivan hård kritik mot vad han beskrev som "Kinas fasansfulla repression" mot muslimer i regionen.

Kina har länge förnekat att man driver vad människorättsgrupper beskriver som omskolningsläger i Xinjiang. På senare tid har man medgett existensen av statliga program i området men beskriver det som yrkesutbildningsskolor som är nödvändiga för att motverka terrorism.

(TT-AFP)