USA inför sanktioner mot Irans centralbank
USA:s finansminister Steve Mnuchin. Foto: Evan Vucci/AP/TT-arkivbild


USA inför ytterligare sanktioner mot Iran, denna gång mot landets centralbank. Teherans sista källa till finansiella medel är därmed frysta, enligt finansminister Steven Mnuchin.

– Det är den högsta nivå av sanktioner något land hittills belagts med, sade president Donald Trump på fredagen.

USA och Saudiarabien har pekat ut Iran för attackerna mot saudiska oljeanläggningar i helgen, som initialt slog ut hälften av kungadömets oljeproduktion.

På frågan om en eventuell militärinsats mot Iran svarade Trump att USA ständigt är förberett, och att ett militärt angrepp är en möjlig åtgärd. Trump har dock sagt att han inte vill ha någon militär konflikt med Iran.

Kryssningsrobotar

De Iranstödda Huthirebellerna i Jemen har sagt att de ligger bakom attackerna, men enligt USA har inte rebellerna kapacitet att utföra ett angrepp av den omfattningen. Huthiebellerna strider mot en saudiskledd militärallians som stödjer regeringssidan i Jemenkriget.

Det var i lördags som oljeanläggningarna i Abqaiq och Khurais, tillhörande det statliga saudiska oljebolaget Aramco, angreps. Enligt överste Turki al-Malki, talesperson för det saudiska försvarsdepartementet, användes 18 obemannade flygande farkoster (drönare) och sju kryssningsrobotar av iranskt ursprung i attacken.

Försämrad relation

Relationen mellan Iran och USA har blivit allt sämre sedan i maj i fjol då Trump meddelade att USA skulle lämna det internationella kärnenergiavtalet med Iran och började återinföra sanktioner. Iran har svarat med att börja backa från sina åtaganden i avtalet.

Iran och Saudiarabien har en lång historia av geopolitisk rivalitet, och har via ombud legat i väpnad konflikt med varandra i flera länder.

(TT-AFP-Reuters)