Organskörd i Kina: video – sjuksköterska ber om 100 000 kr för snabbare transplantation


Organplundring kan låta som något hämtat ur en skräckfilm, men det är det tyvärr inte, det är just vad det kinesiska kommunistpartiet, i samarbete med kinesiska sjukhus håller på med – det avslöjas i en skrämmande dokumentärfilm som hemligt spelades in i Kina.

Tre sydkoreanska filmare reste till ett sjukhus i Tianjin city, i nordöstra Kina för att genomföra en hemlig undersökning för dokumentären ”The dark side of transplant tourism in China: killing to live”, som sändes i  TV Chosuns program ”Investigative Report 7” den 17 november 2017 (se videon nedan). Bedömt utifrån bildmaterialet ägde undersökningen rum på Tianjin First Central Hospital, det främsta målet för sydkoreanska transplantationsturister, och det mest aktiva och hyllade transplantationssjukhuset i landet.

Dödad på beställning

Under förevändningen att göra en förfrågan för en sydkoreansk patients räkning, frågar den hemlige reportern en koreansktalande sjuksköterska på Tianjin sjukhuset om väntetiderna.

Hon säger till reportern att väntetiderna kan vara så korta som 1-2 veckor, eller som längst 50 dagar. De här tiderna är omöjliga i resten av världen, där de för vitala organ mäts i år, inte i dagar. Dessutom tillägger sjuksköterskan att om en patient donerar 100 000 yuan (ca 136 000 SEK) till sjukhusets välgörenhet, kan väntetiden bli kortare.

Hur är det möjligt att mer pengar kan korta väntetiderna? Beror det inte på att människor dödas på beställning för sina organ strax innan den inbokade transplantationen äger rum? Åtminstone är det vad ögonvittnen, tidigare sjukhuspersonal, och oberoende undersökare har bekräftat.

Ett exempel är patienten Xue Yanlin Fuyang, som enligt en rapport i China Times den 17 maj 2006, fick två njurar inom 48 timmar efter att ha betalat 220 000 yuan (ca 300 000 SEK).

Falun Gong-utövare i en fredlig demonstration mot organplundringen i Kina. Foto: minghui.org

Massdödande av samvetsfångar

Även om sjuksköterskan berättade för reportern att sjukhuset utförde tre njur- och fyra levertransplantationer dagen innan, vilket som en hypotetisk daglig volym skulle innebära i genomsnitt 2500 transplantationer per år, så utför det här sjukhuset i verkligheten betydligt fler.

I den obestridliga bevisning av organplundring som beskrivs i rapporten ”Bloody Harvest/The Slaughter: An Update”, står att det orientaliska organtransplantationscentret vid Tianjin First Center Hospital uppskattas utföra 6 000 transplantationer per år.

Och det är bara ett enda sjukhus. Faktum är att i nämnda rapport anges att 60 000 till 100 000 transplantationer utförs i Kina per år. Var kommer alla dessa, så lättillgängliga organ ifrån? Rapportens medförfattare, David Matas, en internationell människorättsadvokat från Kanada, som nominerades till Nobels fredspris år 2010 säger:

– Den främsta slutsatsen av den här uppdateringen, och faktiskt allt vårt tidigare arbete, är att Kina är involverat i massdödandet av samvetsfångar, främst utövare av den andliga qigongmetoden Falun Gong*, men även uigurer, tibetaner och vissa huskristna, för att att erhålla organ till transplantationer.

Människorättsadvokat David Matas, medförfattare till en rapport om organplundring på Falun Gong-utövare i Kina, håller upp en kopia av rapporten under en utfrågning i Kanadas parlament den 29 maj 2007. (© The Epoch Times)

Bara unga människors organ

Reportern ställde en mängd olika frågor till sjuksköterskan, men det mest oroande svaret han fick kom på frågan om hans "patient" kunde få en ung människas organ. Som svar säger sjuksköterskan att de endast tar organ från unga människor. Dessutom är det välkänt att kinesiska sjukhus tar organ från samvetsfångar medan de fortfarande lever.

Sporras av transplantationsturismen

Efter det skrämmande samtalet visar sjuksköterskan runt reportern på sjukhuset, och visar honom särskilda avdelningar för utlänningar. De går förbi en patient från mellanöstern, vars transplantationsavgift ”tagits omhand av konsultatet”.

Transplantationsindustrin är enormt lukrativ för den kinesiska regimen. På sjukhusens webbplatser anges öppet vad ett organ kostar – ett hjärta kostar mellan 130 000 och 160 000 USA-dollar (ca 1 260 000 - 1 550 000 kr), en njure kostar ca 1 450 000 kr, en lever kostar ca 950 000 - 1 260 000 SEK), en lunga kostar ca 1 450 000 - 1 650 000 kr, och en hornhinna kostar ca 290 000 kr.

I dokumentärfilmen säger sjuksköterdkan att en njure kostar 130 000 USA-dollar, ca 1 450 000 kr. (You Tube skärmdump)

Sjuksköterskan förklarar att ett 16-våningshotell i närheten ägs av sjukhuset, och har byggts särskilt för familjer till transplantationspatienter. I ett samtal med en sydkoreansk patient får reportern veta att det finns en hel våning på hotellet som är till enbart för sydkoreanska patienter.

Vittnesmål från en före detta anställd på First Central Hospital

Samtalen som filmades i hemlighet på sjukhuset överensstämmer med många vittnesmål från visselblåsare som trätt fram offentligt för att berätta om organplundringen. En före detta anställd på Tianjin First Central Hospital mailade The Epoch Times 2016 och berättade: ”Många av de utländska transplantationspatienterna kom till Kina för att få en lever eller en njure. Huvuddelen av utlänningarna var sydkoreaner”.

Koreanska läkare har under en tid skickat sina patienter till Kina för organtransplantationer. Efter det att nyheterna om organplundring kom ut, slutade vissa läkare att rekommendera sina patienter att åka till Kina, vilket filmskaparna fick reda på efter att ha intervjuat läkare på två sjukhus i Seoul. Andra läkare fortsätter dock att göra det.

– En välkänd sydkoreansk läkare på ett av de största sjukhusen i Sydkorea sammanförde sina patienter med en agent som sedan hänvisade patienterna till Tianjin-sjukhuset, berättar den anonyma före detta anställde.

Ett annat vittnesmål som finns med kommer från den före detta fängelsevakten, som berättar hur han bevittnat när en kvinnas hjärta med tvång opererades ut på General Hospital of Shenyang Military Command.

Den 18 april 2006 trädde en före detta sjukhusanställd, Annie (alias), fram efter att ha lämnat Kina, trots att det innebar en stor personlig risk för henne. Hon avslöjade sin före detta man, en kirurg som hon skilde sig från efter att han erkänt att han med tvång avlägsnat hornhinnorna från 2 000 Falun Gong-utövare, vars kroppar efteråt kremerades.

Den fördömande dokumentärfilmen som producerats av de sydkoreanska filmskaparna bidrar till att stärka bevisen för det kinesiska kommunistpartiets organplundringssyndikat.

* Falun Gong är en traditionell qigongmetod som grundar sig på principerna sanning, godhet och tålamod. På grund av dess popularitet (enligt kinesiska statliga uppskattningar fanns mellan 70 och 100 miljoner utövare) förbjöd kommunistpartiets dåvarande ledare Jiang Zemin metoden år 1999 och startade en brutal förföljelse som pågår än idag. 

Se deras film här nedan:

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för felinformation. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi täcker viktiga nyheter som de flesta andra medier ignorerar. Många nyheter i medier är partiska och vridna. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.