loading


Yin Liping (V) och hennes son innan förföljelsen av Falun Gong startade år 1999, (H) Yin Liping håller upp en bild av Masanjia tvångsarbetsläger vid en utfrågning i Washington den 14 april 2016. Foto: Lisa Fan/The Epoch Times; minghui.org
Yin Liping (V) och hennes son innan förföljelsen av Falun Gong startade år 1999, (H) Yin Liping håller upp en bild av Masanjia tvångsarbetsläger vid en utfrågning i Washington den 14 april 2016. Foto: Lisa Fan/The Epoch Times; minghui.org
Utrikes

Tortyr i Kina: En kvinnas berättelse om sexuell tortyr i kinesiskt "koncentrationsläger"

Joan Delaney, Epoch Times

Redaktörens anmärkning: Epoch Times publicerar nu ett antal artiklar som exponerar den kinesiska regimens användning av tortyr mot olika målgrupper, och kommer även att se på de långsiktiga skador detta innebär för offren.

Närhelst jag tänker på det ondskefulla tvångsarbetslägret ”Masanjia”, darrar mitt hjärta, säger Yin Liping, som nästan förlorade sitt liv på grund av den ohyggliga tortyren i Kinas fängelsesystem.

Masanjia tvångsarbetsläger i Kina är ökänt bland Falun Gong-utövare, och kallas för ”ondskans mörka näste”, på grund av tortyren som används där.

Det var i Masanjia som Yin hamnade i september år 2000. Hon hade arresterats och torterats i ett annat arbetsläger innan dess, men vägrade att låta sig ”omskolas” – ett begrepp som används för att tvinga Falun Gong-utövare att ge upp och gå emot den andliga medtitationsmetoden – så hon skickades till Masanjia.

Masanjia var specialiserat på att omskola Falun Gong-utövare ”med hjälp av vilken som helst metod som ansågs nödvändig”, inklusive de mest brutala sexuella övergrepp och tortyr. Ett okänt antal utövare blev ditskickade under åren efter det att den kinesiska regimen satte igång förförljelsekampanjen mot Falun Gong (som också kallas Falun Dafa) i juli 1999.

Många överlevde inte, och många blev invalidiserade eller sinnessjuka av tortyren.

De första två veckorna efter att ha kommit till lägret tvingades Yin, som då var 32 år, att lyssna på propaganda som svartmålade den andliga metoden från klockan fem på morgonen till klockan två på natten, varje dag. När det här inte uppnådde effekten av att omskola henne, så började tortyren.

Hon blev slagen, sparkad och chockad med högvoltsbatonger på känsliga delar av kroppen – gång på gång.

– Hon började chocka mig med två elbatonger, på ansiktet, halsen, fötterna och händerna. Det var extremt smärtsamt. Jag hade svårt att andas och ansiktet ryckte konstant. Jag kunde inte stå upp och föll ihop, säger Yin i en intervju med minghui.org efter det att hon flytt till Thailand år 2013.

– Jag släpades tillbaka till cellen. När jag återfick medvetandet såg jag att mina händer, mitt ansikte, hals och rygg var täckt av brännmärken och blåsor. Jag var extremt svag. En gammal kvinna i cellen som såg hur illa jag hade blivit torterad, grät och sade: ”Jag vet inte om du kommer att klara det. Få människor kan uthärda tortyren. Om du inte kan, så gör bara som de säger och skriv på intygen”.

Kvinnan syftade på de så kallade ”tre uttalandena” som de samvetsfångar som utövar Falun Gong pressas till att skriva på, som en del av att bli omskolad. De består av ett ångeruttalande, en garanti att aldrig mer öva Falun Gong, och en lista med namn och adresser till alla vänner och bekanta som utövar metoden.

Yin Liping och hennes son innan förföljelsen av Falun Gong började år 1999. Foto: Privat

Därefter följde sömnberövande, isoleringscell och misshandel av brottsfångar.

– De dunkade mitt huvud i väggen, vilket orsakade ett högt ringande i mina öron, berättar Yin.

– När de tröttnade på att misshandla mig, tvingade de mig att sitta på huk med händerna rakt utsträckta. De satte nålar under mina handleder. Om mina händer föll ner stack jag mig. På mindre än två timmar var mina handleder så sönderstuckna att blodet rann från dem. Om jag flyttade bort händerna från nålarna slog de mig med träpinnar och slog mig i ansiktet.

En dag togs Yin än en gång in till avdelningschefen Zhang Xiurongs kontor och pressades för att skriva på de ”tre uttalandena”.

– Jag vägrade. Zhang och två vakter slog och förolämpade mig. Hon höll mig fast på golvet och klippte av mig håret med en sax. Sedan skrattade hon vilt och sa att jag såg ut som en mentalsjuk patient.

Sexuella övergrepp på männens arbetsläger

Den 19 april 2001, när Yin hade avtjänat över 15 månader av sitt 18 månader långa straff, fördes hon och nio andra Falun Gong-utövare som vägrat att omskolas, med buss till det manliga arbetslägret i Zhangshi.

Väl där separerades kvinnorna och sattes i varsitt rum. Fyra män fanns redan i Yins rum. När hon gick ner genom korridoren för att gå på toaletten såg hon ett stort rum med 30 män som sov på golvet. Yin blev rädd och undrade vad hon gjorde där.

Yin bad de fyra männen att lämna hennes rum så att hon kunde få sova. En medelålders man sa: ”Vill du sova? Ingen får sova utan att ha blivit omskolad. En kvinna ”utbildades” här i 18 dagar utan att få sova. Till slut blev hon galen”.

Yin Liping håller upp en bild av Masanjia tvångsarbetsläger när hon vittnar inför Kongressens exekutiva kommissions Kina-utfrågning angående tortyr i Kina, i Washington den 14 april 2016. Foto: Lisa Fan/The Epoch Times

Efter en stund hörde Yin skräckslagna skrik från korridoren. Hon visste att det var hennes vännina Zhou Guirong, och sprang ut för att försöka skydda henne, men de manliga fångarna attackerade dem båda.

– De manliga fångarna slog oss konstant. Mitt högra öga svällde upp av slagen och mina kläder slets sönder och drogs av. Både Zhou och jag släpades tillbaka in i våra celler. Jag blev misshandlad av fyra eller fem män och blev helt omtöcknad. Slutligen tvingades jag ner på rygg i sängen. En man satt ovanpå mig och slog mig. Jag blev yr och svimmade, säger hon.

När jag återfick medvetandet märkte jag att tre män låg bredvid mig och deras händer och kroppar var på mig överallt. Två stod mellan mina ben, en filmade och de andra tittade på videon. De pratade oanständigt. De sade en massa vulgära saker, och en av dem sade hela tiden: ”Låtsas inte vara död. Du måste avsäga dig Falun Gong även om du är död!”.

– Jag kunde inte tro det jag såg. Jag kräktes blod och det fanns blod överallt, säger hon.

Yin insåg att hon hade filmats samtidigt som hon, avsvimmad, utsatts för en gruppvåldtäckt.

Samtidigt kunde hon fortfarande höra Zhous skrik. Hon försökte komma bort från männen för att hjälpa sin väninna, men en av dem slog henne i huvudet med en klädhängare i trä.

– Plötsligt kände jag varm vätska rinna nerför mitt ansikte, men jag kämpade för att komma upp. Jag hade ingen tanke på vare sig liv eller död. Inget kunde stoppa mig. Jag slog mot dörren så hårt jag kunde samtidigt som fångarna slog mig på kroppen. Gång på gång ropade jag hennes namn, och efter en stund kom hon inspringandes i mitt rum. Hon höll upp mig, och vi sprang mot dörren i slutet av korridoren.

De lyckades öppna dörren, men snart kom männen och släpade tillbaka dem till deras celler. De tilläts att sova den natten samtidigt som fyra fångar höll vakt.

I oktober 2000, sex månader innan händelserna i det manliga arbetslägret i Zhangshi som beskrevs av Yin Liping, kastades 18 kvinnliga Falun Gong-utövare in nakna i männens celler på Masnjia tvångsarbetsläger. Det här träsnittet avbildar händelsen. Foto: Minghui.org

Nästa dag kom fångarna som hade torterat Yin kvällen innan tillbaka till hennes rum med en videokamera och försökte omskola henne. När hon inte samarbetade misshandlade de henne.

– Sedan blev det kväll, och samma sak hände som kvällen innan. De började tortera mig som de gjort kvällen innan – de sexuella övergreppen … Polisvakterna hade bytts ut – det var inte samma som kvällen innan.

Vakterna använde också elbatonger för att chocka hennes bröstvårtor, könsdelar och andra känsliga kroppsdelar.

Det pågick så här under de tre dagar som kvinnorna hölls i männens läger. När de väl togs tillbaka till Masanjia, var de inte bara allvarligt skadade, utan även grovt skändade och förnedrade.

Av de nio kvinnorna som utsattes för de sexuella övergreppen på det manliga arbetslägret i Zhangshi, dog senare Zhou Guirong och Su Juzhen av tortyr. Su fick först en mental kollaps.

En avbildning, enligt vittnesmål, av tortyr i kinesiskt fängelse. Foto: minghui.org

”Hon dog i mina armar”

Yin var redan svag då hon kom till Masanjia i september 2000.

Hon hade dömts till 18 månader för att ha vädjat om ett slut på den brutala förföljelsen av Falun Gong, och hade torterats och tvingats utföra tungt arbete på två läger innan Masanjia.

På tvångsarbetslägret i Liaoyang blev hennes hår grått och menstruationen upphörde till följd av det hårda arbetet. Bland annat arbetade hon under dagen med att lasta åtta ton stålstänger tillsammans med fyra andra på lastbilar, från klockan fem på morgonen, och binda konstgjorda blommor på kvällen fram till klockan två på natten. Hon gick ner i vikt närmare 15 kg, och började kräkas blod regelbundet.

Efter det att Yin avtjänat sin första period på Masanjia skickades hon tillbaka dit två gånger vid senare tillfällen, och den brutala tortyren fortsatte. Båda gångerna släpptes hon ut i förtid eftersom hon var på gränsen till döden.

Vid ett tillfälle handfängslades hon till en säng och injicerades med en okänd drog i över två månaders tid, med en hastighet på två flaskor om dagen. Som följd förlorade hon tillfälligt synen och fick hormonrubbningar, inkontinens, och blod i urinen.

Under alla åren av olagligt fängslande och tortyr var Yin orubblig, stod fast vid sin tro, och lät sig aldrig omskolas.

Efter att Yin flytt till Thailand i augusti 2013, fick hon senare flyktingstatus i USA år 2015. Vid en kongress-utfrågning i Washington i USA 2016, gällande Kinas användning av systematisk tortyr i fängelser och interneringsläger, berättade hon om sina upplevelser under åren av övergrepp och tortyr i Masanjia, som stängdes år 2013.

Yin Liping berättar om den tortyr hon och andra utsatts för inför kongressens exekutiva kommission i Washington den 14 april 2016. Foto: Lisa Fan/TheEpoch Times

Yin berättade för kongressen att hon bevittnat några av de sexuella övergrepp och brott som beskrivs i boken ”Vaginal Coma” från 2014, skriven av den tidigare New York Times journalisten Du Bin. Boken avslöjar den brutala sexuella tortyr som kvinnliga Falun Gong-utövare utsätts för i Kinas fängelsesystem.

Medan hon höll upp boken sade hon:

– Tre tandborstar knöts ihop och kördes in i och fördärvade kvinnors underliv. Jag såg med egna ögon hur en grupp män misshandlade en äldre kvinnlig Falun Gong-utövare på toaletten. Med full kraft körde de in ett trasigt borstskaft i hennes underliv”.

Tårar rann nerför hennes kinder när hon talade. Hon sade att 30 Falun Gong-utövare som hon personligen kände blev sinnessjuka av tortyren, och 10 dog, antingen i fängelset eller efter att de släppts.

–  Wang Jie var en av dem, sade hon och höll upp en bild av sin väninna. Hon dog i mina armar den 21 april 2012.

– Wang Jie, Zhou Guirong och jag var alla med om brutal och ondskefull förföljelse. Vi lovade varandra att om någon av oss överlevde skulle vi avslöja förföljelsen för världen. Idag talar jag för deras skull – för de offer som för alltid tystats.

* Falun Gong är en traditionell qigongmetod som grundar sig på principerna sanning, godhet och tålamod. På grund av dess popularitet (enligt kinesiska statliga uppskattningar fanns mellan 70 och 100 miljoner utövare) förbjöd kommunistpartiets dåvarande ledare Jiang Zemin metoden år 1999 och startade en brutal förföljelse som pågår än idag. 

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för felinformation. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi täcker viktiga nyheter som de flesta andra medier ignorerar. Många nyheter i medier är partiska och vridna. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss. 

Kvalitetsjournalistik – så arbetar Svenska Epoch Times

Svenska Epoch Times är opartisk och tar inte politisk ställning. Publicerat material ska vara sant. Om vi har gjort fel ska vi skyndsamt rätta det.

Vi vill med vår sammantagna rapportering ge ett bredare perspektiv på samtidens relevanta frågor. Detta innebär inte att alla artiklar alltid ger ”båda sidor”, framförallt inte korta artiklar eller intervjuer där intentionen endast är att rapportera något som hänt just nu.

Vi är medlemmar i TU – mediehusens branschorganisation. Här finns de pressetiska reglerna vi följer.

Feedback

Läs mer

Mest lästa

Har du ett nyhetstips?

Skicka till es.semithcope@spit.

Rekommenderat

loading


Yin Liping (V) och hennes son innan förföljelsen av Falun Gong startade år 1999, (H) Yin Liping håller upp en bild av Masanjia tvångsarbetsläger vid en utfrågning i Washington den 14 april 2016. Foto: Lisa Fan/The Epoch Times; minghui.org
Yin Liping (V) och hennes son innan förföljelsen av Falun Gong startade år 1999, (H) Yin Liping håller upp en bild av Masanjia tvångsarbetsläger vid en utfrågning i Washington den 14 april 2016. Foto: Lisa Fan/The Epoch Times; minghui.org
Utrikes

Tortyr i Kina: En kvinnas berättelse om sexuell tortyr i kinesiskt "koncentrationsläger"

Joan Delaney, Epoch Times

Redaktörens anmärkning: Epoch Times publicerar nu ett antal artiklar som exponerar den kinesiska regimens användning av tortyr mot olika målgrupper, och kommer även att se på de långsiktiga skador detta innebär för offren.

Närhelst jag tänker på det ondskefulla tvångsarbetslägret ”Masanjia”, darrar mitt hjärta, säger Yin Liping, som nästan förlorade sitt liv på grund av den ohyggliga tortyren i Kinas fängelsesystem.

Masanjia tvångsarbetsläger i Kina är ökänt bland Falun Gong-utövare, och kallas för ”ondskans mörka näste”, på grund av tortyren som används där.

Det var i Masanjia som Yin hamnade i september år 2000. Hon hade arresterats och torterats i ett annat arbetsläger innan dess, men vägrade att låta sig ”omskolas” – ett begrepp som används för att tvinga Falun Gong-utövare att ge upp och gå emot den andliga medtitationsmetoden – så hon skickades till Masanjia.

Masanjia var specialiserat på att omskola Falun Gong-utövare ”med hjälp av vilken som helst metod som ansågs nödvändig”, inklusive de mest brutala sexuella övergrepp och tortyr. Ett okänt antal utövare blev ditskickade under åren efter det att den kinesiska regimen satte igång förförljelsekampanjen mot Falun Gong (som också kallas Falun Dafa) i juli 1999.

Många överlevde inte, och många blev invalidiserade eller sinnessjuka av tortyren.

De första två veckorna efter att ha kommit till lägret tvingades Yin, som då var 32 år, att lyssna på propaganda som svartmålade den andliga metoden från klockan fem på morgonen till klockan två på natten, varje dag. När det här inte uppnådde effekten av att omskola henne, så började tortyren.

Hon blev slagen, sparkad och chockad med högvoltsbatonger på känsliga delar av kroppen – gång på gång.

– Hon började chocka mig med två elbatonger, på ansiktet, halsen, fötterna och händerna. Det var extremt smärtsamt. Jag hade svårt att andas och ansiktet ryckte konstant. Jag kunde inte stå upp och föll ihop, säger Yin i en intervju med minghui.org efter det att hon flytt till Thailand år 2013.

– Jag släpades tillbaka till cellen. När jag återfick medvetandet såg jag att mina händer, mitt ansikte, hals och rygg var täckt av brännmärken och blåsor. Jag var extremt svag. En gammal kvinna i cellen som såg hur illa jag hade blivit torterad, grät och sade: ”Jag vet inte om du kommer att klara det. Få människor kan uthärda tortyren. Om du inte kan, så gör bara som de säger och skriv på intygen”.

Kvinnan syftade på de så kallade ”tre uttalandena” som de samvetsfångar som utövar Falun Gong pressas till att skriva på, som en del av att bli omskolad. De består av ett ångeruttalande, en garanti att aldrig mer öva Falun Gong, och en lista med namn och adresser till alla vänner och bekanta som utövar metoden.

Yin Liping och hennes son innan förföljelsen av Falun Gong började år 1999. Foto: Privat

Därefter följde sömnberövande, isoleringscell och misshandel av brottsfångar.

– De dunkade mitt huvud i väggen, vilket orsakade ett högt ringande i mina öron, berättar Yin.

– När de tröttnade på att misshandla mig, tvingade de mig att sitta på huk med händerna rakt utsträckta. De satte nålar under mina handleder. Om mina händer föll ner stack jag mig. På mindre än två timmar var mina handleder så sönderstuckna att blodet rann från dem. Om jag flyttade bort händerna från nålarna slog de mig med träpinnar och slog mig i ansiktet.

En dag togs Yin än en gång in till avdelningschefen Zhang Xiurongs kontor och pressades för att skriva på de ”tre uttalandena”.

– Jag vägrade. Zhang och två vakter slog och förolämpade mig. Hon höll mig fast på golvet och klippte av mig håret med en sax. Sedan skrattade hon vilt och sa att jag såg ut som en mentalsjuk patient.

Sexuella övergrepp på männens arbetsläger

Den 19 april 2001, när Yin hade avtjänat över 15 månader av sitt 18 månader långa straff, fördes hon och nio andra Falun Gong-utövare som vägrat att omskolas, med buss till det manliga arbetslägret i Zhangshi.

Väl där separerades kvinnorna och sattes i varsitt rum. Fyra män fanns redan i Yins rum. När hon gick ner genom korridoren för att gå på toaletten såg hon ett stort rum med 30 män som sov på golvet. Yin blev rädd och undrade vad hon gjorde där.

Yin bad de fyra männen att lämna hennes rum så att hon kunde få sova. En medelålders man sa: ”Vill du sova? Ingen får sova utan att ha blivit omskolad. En kvinna ”utbildades” här i 18 dagar utan att få sova. Till slut blev hon galen”.

Yin Liping håller upp en bild av Masanjia tvångsarbetsläger när hon vittnar inför Kongressens exekutiva kommissions Kina-utfrågning angående tortyr i Kina, i Washington den 14 april 2016. Foto: Lisa Fan/The Epoch Times

Efter en stund hörde Yin skräckslagna skrik från korridoren. Hon visste att det var hennes vännina Zhou Guirong, och sprang ut för att försöka skydda henne, men de manliga fångarna attackerade dem båda.

– De manliga fångarna slog oss konstant. Mitt högra öga svällde upp av slagen och mina kläder slets sönder och drogs av. Både Zhou och jag släpades tillbaka in i våra celler. Jag blev misshandlad av fyra eller fem män och blev helt omtöcknad. Slutligen tvingades jag ner på rygg i sängen. En man satt ovanpå mig och slog mig. Jag blev yr och svimmade, säger hon.

När jag återfick medvetandet märkte jag att tre män låg bredvid mig och deras händer och kroppar var på mig överallt. Två stod mellan mina ben, en filmade och de andra tittade på videon. De pratade oanständigt. De sade en massa vulgära saker, och en av dem sade hela tiden: ”Låtsas inte vara död. Du måste avsäga dig Falun Gong även om du är död!”.

– Jag kunde inte tro det jag såg. Jag kräktes blod och det fanns blod överallt, säger hon.

Yin insåg att hon hade filmats samtidigt som hon, avsvimmad, utsatts för en gruppvåldtäckt.

Samtidigt kunde hon fortfarande höra Zhous skrik. Hon försökte komma bort från männen för att hjälpa sin väninna, men en av dem slog henne i huvudet med en klädhängare i trä.

– Plötsligt kände jag varm vätska rinna nerför mitt ansikte, men jag kämpade för att komma upp. Jag hade ingen tanke på vare sig liv eller död. Inget kunde stoppa mig. Jag slog mot dörren så hårt jag kunde samtidigt som fångarna slog mig på kroppen. Gång på gång ropade jag hennes namn, och efter en stund kom hon inspringandes i mitt rum. Hon höll upp mig, och vi sprang mot dörren i slutet av korridoren.

De lyckades öppna dörren, men snart kom männen och släpade tillbaka dem till deras celler. De tilläts att sova den natten samtidigt som fyra fångar höll vakt.

I oktober 2000, sex månader innan händelserna i det manliga arbetslägret i Zhangshi som beskrevs av Yin Liping, kastades 18 kvinnliga Falun Gong-utövare in nakna i männens celler på Masnjia tvångsarbetsläger. Det här träsnittet avbildar händelsen. Foto: Minghui.org

Nästa dag kom fångarna som hade torterat Yin kvällen innan tillbaka till hennes rum med en videokamera och försökte omskola henne. När hon inte samarbetade misshandlade de henne.

– Sedan blev det kväll, och samma sak hände som kvällen innan. De började tortera mig som de gjort kvällen innan – de sexuella övergreppen … Polisvakterna hade bytts ut – det var inte samma som kvällen innan.

Vakterna använde också elbatonger för att chocka hennes bröstvårtor, könsdelar och andra känsliga kroppsdelar.

Det pågick så här under de tre dagar som kvinnorna hölls i männens läger. När de väl togs tillbaka till Masanjia, var de inte bara allvarligt skadade, utan även grovt skändade och förnedrade.

Av de nio kvinnorna som utsattes för de sexuella övergreppen på det manliga arbetslägret i Zhangshi, dog senare Zhou Guirong och Su Juzhen av tortyr. Su fick först en mental kollaps.

En avbildning, enligt vittnesmål, av tortyr i kinesiskt fängelse. Foto: minghui.org

”Hon dog i mina armar”

Yin var redan svag då hon kom till Masanjia i september 2000.

Hon hade dömts till 18 månader för att ha vädjat om ett slut på den brutala förföljelsen av Falun Gong, och hade torterats och tvingats utföra tungt arbete på två läger innan Masanjia.

På tvångsarbetslägret i Liaoyang blev hennes hår grått och menstruationen upphörde till följd av det hårda arbetet. Bland annat arbetade hon under dagen med att lasta åtta ton stålstänger tillsammans med fyra andra på lastbilar, från klockan fem på morgonen, och binda konstgjorda blommor på kvällen fram till klockan två på natten. Hon gick ner i vikt närmare 15 kg, och började kräkas blod regelbundet.

Efter det att Yin avtjänat sin första period på Masanjia skickades hon tillbaka dit två gånger vid senare tillfällen, och den brutala tortyren fortsatte. Båda gångerna släpptes hon ut i förtid eftersom hon var på gränsen till döden.

Vid ett tillfälle handfängslades hon till en säng och injicerades med en okänd drog i över två månaders tid, med en hastighet på två flaskor om dagen. Som följd förlorade hon tillfälligt synen och fick hormonrubbningar, inkontinens, och blod i urinen.

Under alla åren av olagligt fängslande och tortyr var Yin orubblig, stod fast vid sin tro, och lät sig aldrig omskolas.

Efter att Yin flytt till Thailand i augusti 2013, fick hon senare flyktingstatus i USA år 2015. Vid en kongress-utfrågning i Washington i USA 2016, gällande Kinas användning av systematisk tortyr i fängelser och interneringsläger, berättade hon om sina upplevelser under åren av övergrepp och tortyr i Masanjia, som stängdes år 2013.

Yin Liping berättar om den tortyr hon och andra utsatts för inför kongressens exekutiva kommission i Washington den 14 april 2016. Foto: Lisa Fan/TheEpoch Times

Yin berättade för kongressen att hon bevittnat några av de sexuella övergrepp och brott som beskrivs i boken ”Vaginal Coma” från 2014, skriven av den tidigare New York Times journalisten Du Bin. Boken avslöjar den brutala sexuella tortyr som kvinnliga Falun Gong-utövare utsätts för i Kinas fängelsesystem.

Medan hon höll upp boken sade hon:

– Tre tandborstar knöts ihop och kördes in i och fördärvade kvinnors underliv. Jag såg med egna ögon hur en grupp män misshandlade en äldre kvinnlig Falun Gong-utövare på toaletten. Med full kraft körde de in ett trasigt borstskaft i hennes underliv”.

Tårar rann nerför hennes kinder när hon talade. Hon sade att 30 Falun Gong-utövare som hon personligen kände blev sinnessjuka av tortyren, och 10 dog, antingen i fängelset eller efter att de släppts.

–  Wang Jie var en av dem, sade hon och höll upp en bild av sin väninna. Hon dog i mina armar den 21 april 2012.

– Wang Jie, Zhou Guirong och jag var alla med om brutal och ondskefull förföljelse. Vi lovade varandra att om någon av oss överlevde skulle vi avslöja förföljelsen för världen. Idag talar jag för deras skull – för de offer som för alltid tystats.

* Falun Gong är en traditionell qigongmetod som grundar sig på principerna sanning, godhet och tålamod. På grund av dess popularitet (enligt kinesiska statliga uppskattningar fanns mellan 70 och 100 miljoner utövare) förbjöd kommunistpartiets dåvarande ledare Jiang Zemin metoden år 1999 och startade en brutal förföljelse som pågår än idag. 

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för felinformation. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi täcker viktiga nyheter som de flesta andra medier ignorerar. Många nyheter i medier är partiska och vridna. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss. 

Kvalitetsjournalistik – så arbetar Svenska Epoch Times

Svenska Epoch Times är opartisk och tar inte politisk ställning. Publicerat material ska vara sant. Om vi har gjort fel ska vi skyndsamt rätta det.

Vi vill med vår sammantagna rapportering ge ett bredare perspektiv på samtidens relevanta frågor. Detta innebär inte att alla artiklar alltid ger ”båda sidor”, framförallt inte korta artiklar eller intervjuer där intentionen endast är att rapportera något som hänt just nu.

Vi är medlemmar i TU – mediehusens branschorganisation. Här finns de pressetiska reglerna vi följer.

Feedback

Svenska Epoch Times

Publisher
Vasilios Zoupounidis
Politisk chefredaktör
Daniel Sundqvist
Opinionschef
Lotta Gröning
Sportchef
Jonas Arnesen
Kulturchef
Einar Askestad

Svenska Epoch Times
DN-skrapan
Rålambsvägen 17
112 59 Stockholm

Epoch Times är en unik röst bland svenska medier. Vi är fristående och samtidigt en del av det stora globala medienätverket Epoch Media Group. Vi finns i 36 länder på 23 språk och är det snabbast växande nätverket av oberoende nyhetsmedier i världen. Svenska Epoch Times grundades år 2006 som webbtidning.

Epoch Times är en heltäckande nyhetstidning med främst riksnyheter och internationella nyheter.

Vi vill rapportera de viktiga händelserna i vår tid, inte för att de är sensationella utan för att de har betydelse i ett långsiktigt perspektiv.

Vi vill upprätthålla universella mänskliga värden, rättigheter och friheter i det vi publicerar. Svenska Epoch Times är medlem i Tidningsutgivarna (TU).

© Svenska Epoch Times 2025