Ett okänt antal tusen svenska medborgare befinner sig i de karantänklassade provinserna i Norditalien.
Enligt UD ska svenska turister med bokad biljett få resa hem.
Mellan 10 000 och 15 000 svenska medborgare befinner sig i Italien, men hur många av dem som uppehåller sig i norra Italien är inte klarlagt, enligt Sara Brynedal vid utrikesdepartementets presstjänst.
— Under de senaste dagarna har vi tagit emot ett stort antal samtal från personer som befinner sig i området eller är på väg till norra Italien, och som undrar hur de ska göra. Svenska ambassaden i Rom undersöker nu hur nattens beslut om karantän påverkar dem, säger Brynedal till TT.
Nödsituationer
Italiens premiärminister Giuseppe Conte sade vid en presskonferens tidigt i morse att resor in och ut ur det berörda området inte ska göras, med undantag för "arbetsrelaterade anledningar, nödsituationer eller hälsoskäl":
Flygplatser uppges fortfarande hålla öppet, enligt UD.
— Enligt uppgifter från italienska myndigheter så ska turister som befinner sig i de här områdena kunna resa hem med sin bekräftade returresa. Om man är där på semester och har en hemresa får man åka hem, säger Sara Brynedal.
TT: Och om man inte har en bokad biljett hem?
— Det har jag ingen mer information om, tyvärr.
TT: På vilket sätt hjälper UD berörda svenskar?
— Man kan skriva upp sig på svensklistan och kontakta den svenska ambassaden om man har frågor. Vi uppmanar också alla berörda att följa händelseutvecklingen via ambassadens reseinformation och via lokala medier, säger Sara Brynedal.
Flygstopp
Situationen i Norditalien kan leda till att Transportstyrelsen helt stoppar flyg mellan Sverige och hela eller norra delen av Italien. Men för att ett sådant beslut ska kunna tas krävs att Folkhälsomyndigheten begär, hemställer om, detta förklarar Simon Posluk, enhetschef vid Transportstyrelsens sjö- och luftfartsavdelning.
— Det vi vet är att SAS redan suspenderat flyg till norra Italien. Men det finns också stöd i EU-förordningen för att på nationell nivå stoppa trafik från ett EU-land. Tjeckien beslutade i förra veckan att stoppa trafik mellan landet och flygplatser i norra Italien. I Sverige har vi samma legala möjlighet, men det är ett beslut som måste tas utifrån folkhälsohänsyn. Det är ett stort beslut att fatta, med tanke på att man begränsar EU:s inre rörlighet, säger han.
Enligt Transportstyrelsen och Folkhälsomyndigheten är en eventuell hemställan inte aktuell för dagen.
Tidigare, den 2 mars, har Transportstyrelsen beslutat att stoppa direktflygningar mellan Sverige och Iran, efter en hemställan från Folkhälsomyndigheten.
(Anna Lena Wallström/TT)