Traditionell ljusstöpning kräver tålamod

Adventstid

Att stöpa egna ljus är både rofyllt och spännande. Eftersom arbetet kräver kontinuitet lönar det sig inte att försöka göra andra saker samtidigt. Foto: Eva Sagerfors


Varje år i november samlas vuxna och barn för att stöpa ljus i en by nära Umeå – en trevlig aktivitet så här i höstmörkret. Initiativtagaren Lena Mattsson guidar genom det traditionella hantverket.

Lena Mattsson, som till vardags är musikpedagog, guidar vant och entusiastiskt ett 30-tal personer från förskoleåldern och uppåt i den gamla konsten att stöpa ljus. Det sker i Mariagårdens verkstad i Kassjö utanför Umeå. En del är nybörjare medan andra kommer tillbaka år efter år för att hjälpa till med att handstöpa ljus till Umeå waldorfskolas årliga julbasar.

Stämningsfullt med levande ljus. Foto: Eva Sagerfors

Det är inte alls svårt, men det krävs en del tålamod för att hålla ut under flera timmars doppande. När man är många som hjälps åt kan man dock sätta sig ner och ta en paus ibland. 

Redan prenumerant? Logga in för att läsa vidare
Vill du också läsa politiskt oberoende (på riktigt) ledarartiklar och klassisk inrikes- och utrikesjournalistik utan politisk färgning eller överdrifter?
Tidsbegränsat introduktionserbjudande, endast 1 krona första månaden utan att binda dig! Bara 199 kronor i månaden därefter. Säg upp när du vill!