Victoria Skoglund: Lyckas med vårens tulpaner

Förberedelser för vinter och vår

Victoria Skoglund med tulpanen La Belle Epoque. Foto: Privat


Känsliga buskar och träd kan behöva mer omtanke inför vintern och det är också tid att sätta lökar inför våren. Här ger trädgårdsmästaren råd för hur man tar hand om övervintrande växter och för att få tulpaner som kommer tillbaka år efter år.

Nu är det dags att se till att växterna i trädgården klarar vintern. Victoria Skoglund på Zetas handelsträdgård utanför Stockholm har lång erfarenhet av trädgårdsmästeri. Hon säger att eftersom olika växter har olika behov för att kunna övervintra så är det bäst att söka information om just de växter man har.

Många perenner, buskar och träd klarar sig dock bra ute under vintern. Däremot behöver citronträd och olivträd tas in. Eftersom citronträd och olivträd inte tappar sina blad behöver de stå ljust, gärna med tilläggsbelysning. Hon tipsar också om att duscha citronträdet några gånger i veckan för att förebygga angrepp från skadeinsekter.

Träd och buskar i kruka som man har på terrassen eller balkongen mår bra av att stå torrt under tak och gärna intill en vägg för att få lite skydd.

– Om man till exempel har fliksumak, kranskornell eller syrén kan de stå kvar utomhus om man bor i den zon de är härdiga i. Annars fungerar ett förråd, garage eller ett växthus också bra.

Genom att lägga löv och granris kring känsliga växter, till exempel rosor, gör man så att tjälen inte går så djupt och snabbt ner i jorden. Hon rekommenderar sedan att inte ta bort skyddet för tidigt på våren eftersom det ofta är när temperaturen växlar mycket som växterna fryser.

Det är också dags att sätta lökar inför våren. Medan en del är tåligare och kan sättas senare, behöver andra komma tidigare i jorden, berättar Victoria Skoglund.

Sedan två år tillbaka har tulpaner blivit mycket populära. Hon säger dock att många har blivit besvikna eftersom de har satt de magnifika, storblommiga sorterna och upptäckt att de inte kommer tillbaka nästa år.

– Många vill sätta dem som ser ut nästan som pioner och är väldigt magnifika. De kommer sällan tillbaka från år till år.

De är mer sirliga och enkla i sin blomning och har ett mer ängsliknande växtsätt. 

Victoria Skoglund, ägare Zetas Trädgård

För att vara helt säker på att tulpanerna ska komma tillbaka råder hon att välja botaniska eller från darwingruppen.

– Jag skulle önska att fler upptäckte de botaniska tulpanerna. Men de har inte den här svulstigheten som jag tror att många är ute efter. De är mer sirliga och enkla i sin blomning och har ett mer ängsliknande växtsätt, säger hon och fortsätter:

– Men de förökar sig väldigt villigt både med frön och sidolökar, så det kan bli fantastiskt fint både i kruka och under buskar och träd att sätta botaniska tulpaner.

Tulpaner och narcisser gör sig fint i krukor av olika slag. Tulpanen Charming beauty blommar i en mjuk färg och blir cirka 50 cm hög. Foto: Victoria Skoglund

Även bland de fleråriga sorterna finns det en del med större blommor. Hon tipsar om en sort som hon upptäckte i Holland i somras: Silverstream, som blommar i olika nyanser av strimmigt rött, vitt och lite åt det orangea hållet.

– Det blir en väldigt fin blandning. Lite som att kronbladen är målade i olika akvarelltoner, och bladverket är lite silveraktigt.

Själv tycker hon mycket om en italiensk tulpan, Tulipa clusiana ´Peppermint stick´.

– Den blommade otroligt fint i växthuset i våras.

Tulipa clusiana, Peppermint stick. Foto: Victoria Skoglund

I sin egen trädgård har hon botaniska tulpaner tillsammans med perenner, som löjtnantshjärta, törel och kantnepeta.

– Det blir så fint när de kommer upp och svävar liksom sirligt över perennerna.

Olika lökar kan sättas vid olika tidpunkter. Tulpanlökarna kan man sätta under september–oktober, men även senare.

– Jag har till och med satt tulpaner när det har snöat, så de behöver inte rota sig för att klara vintern, säger hon och fortsätter:

– Det är värre med snödroppar, krokus och vintergäck. De ska komma i jorden i september och i norra Sverige senast i oktober.

Hon förklarar att de lökarna är färska, och de gillar inte att ligga länge i sin påse och torka. Därför behöver de komma i jorden tidigt.

Däremot är alla sorters tulpaner tåliga och klarar av att sättas sent.

– Dem kan man till och med spetta hål till i jorden när det blivit tjäle, och de kommer upp ändå.

Sätter man lökarna sent tipsar hon om att man kan lägga granris och löv över. Det kan göra att de hinner rota sig innan tjälen går djupt ner i jorden.

Lökarna kan sättas antingen direkt i trädgården eller i kruka. När man sätter lökarna vattnar man igenom jorden ordentligt. Den vattningen räcker, menar hon.

– Det är viktigt att inte vattna för mycket nu. De behöver inte ha så mycket vatten under hösten, utan låt dem bara stå torrt. Sedan när det börjar komma upp blad ur krukan, då kan man börja vattna lite försiktigt.

När det blir vår och bladen har börjat komma upp behöver man vara vaksam på vädret. Om det ska bli väldigt kallt efter en varm period, till exempel i mars, rekommenderar hon att man täcker över dem. Krukor med lökar kan man då ställa in tillfälligt.

Victoria Skoglund tycker mycket om lökar och är särskilt svag för vita kungsängsliljor.

– De har spridit sig under en häggmispel hos mig, tillsammans med en tulpan som heter Silk Road. De är väldigt fina ihop.

Hos Victoria Skoglund trivs den vita kungsängsliljan och efter ett par år har de blivit dubbelt så många. Kungsängsliljan är härdig och klarar sig långt norrut. Foto: Victoria Skoglund

Narcissen Thalia är en av Victoria Skoglunds favoriter. Foto: Victoria Skoglund

En annan lättodlad sort är den flerblommiga narcissen Thalia, som hon satte i lådorna där tomaterna brukar växa på sommaren. En annan favorit bland narcisserna heter Cheerfulness.

– Den får fyllda vita kronblad som doftar, och så kommer det flera klockor på samma stjälk, till skillnad från vanliga narcisser som bara har en stor blomma. Det blir väldigt fint ihop med den vita kungsängsliljan.

Vill man ha en klassisk narciss så rekommenderar hon sorten Actaea.

– Den är riktigt kritvit och har inte så stor trumpet. Den är mer platt och skimrar lite i silvervitt med orange krona och tillhör de klassiska sorterna. Den är mycket hållbar som snitt i vas.

Medan härdigare träd i kruka klarar sig ute utan att täckas över har Victoria Skoglund tips för fleråriga kryddväxter och medelhavsväxter för att klara vintern. 

Persikoträdet som hon har i kruka ställer hon antingen in i garaget eller lindar in i bubbelplast.

– Jag lindar in själva krukan och så får det stå kvar i växthuset om jag har utrymme.

Klotnäverlönn och rönnsumak i kruka får isolering för att klara vintern bättre. Foto: Victoria Skoglund

Fleråriga kryddväxter som hon haft ute i kruka tar hon in och skördar efter hand.

– Sedan när jag ser att de håller på att säcka ihop av ljusbrist och att de behöver gå i vila, så ställer jag in dem i kallgaraget där de får stå i vinterförvaring till nästa år.

Har man inget kallt utrymme kan man ställa dem i frostsäkra kärl på en platta av frigolit och linda in dem i bubbelplast eller annat isolerande material. Därefter ställer man dem mot väggen på terassen eller balkongen, där de får stå torrt.

Även andra tåliga växter kan förvaras på det viset.

Pelargoner och medelhavsväxter såsom citron- och olivträd behöver tas in och förvaras svalt. Rumsvärme ska undvikas eftersom växterna behöver sin naturliga vintervila för att må bra.

Kontakta journalisten: [email protected]

Fakta

Tips för tulpaner i kruka

Krukan ska vara så stor som möjligt, eftersom jorden har isolerande effekt och jämnar ut temperaturen. Det hjälper lökens övervintring. Se till att krukan har hål i botten så att jorden inte blir för blöt.

Fyll krukan med jord. Sätt lökarna med ungefär 12 centimeters avstånd och på ett djup som är tre gånger lökstorleken. Vattna vid planteringen, men låt dem sedan stå torrt. Det är viktigt att inte vattna för mycket under hösten.

Ställ krukorna torrt under tak, i ett kallförråd (de behöver inget ljus) eller en jordkällare under vintern.

Mars–april, beroende på var i landet man bor, då är det dags att ta fram krukorna. När det börjar komma blad upp ur krukan kan man börja vattna dem försiktigt. Täck över dem om det ser ut att bli många minusgrader.

Överblommade lökar trivs på en solig, varm plats i trädgården.

Källa: Zetas Trädgård