”En fin trädgård kommer inte från hängmattan”, säger trädgårdsmästaren Victoria Skoglund, som här ger råd om planering av trädgård och balkong samt hur man undviker vanliga fallgropar. Hon ger också en trendspaning för odling.
Även om Victoria Skoglund redan för några år sedan såg en trend i att fler vill odla sin egen mat, så har det blivit ännu tydligare under pandemin och i och med kriget i Ukraina.
– Jag tror att det börjar handlar om ekonomi också, att man ser att man vill bli lite mer självförsörjande.
1997 tog hon över Zetas handelsträdgård utanför Stockholm efter sina föräldrar. Sedan dess har hon hunnit se olika trender i odlingen. Hon berättar att allt fler frågar efter tomatplantor, chili och zucchini. Butiken säljer även mycket mer sättpotatis än tidigare. Man köper också alla sorters frön, till mat.
Hon ser också en trend att människor vill odla mer bär.
– Det är klassiska vinbär, krusbär och blåbär, men de frågar även efter persikor, aprikoser och mullbär. Man vågar sig på lite mer udda frukter och bär. Där ser jag en tydlig trend i att intresset har ökat, och det har gått ner i åldrarna. Många yngre vill odla ätbart.
För att lyckas med persikor och aprikoser krävs ett varmt, skyddat läge. Har man en inglasad balkong eller ett växthus så fungerar det bra, berättar hon. De vanliga buskarna krusbär och vinbär är lättodlade i hela landet.
– Intresset överlag handlar både om det lite ovanliga och det klassiska, säger hon och fortsätter:
– Jag är inte säker på att det är en trend. Jag tror att det kommer att komma med den tiden vi lever i idag.
Jag tror att vi kommer att se en utveckling där alla, utifrån sin förutsättning, provar att odla ätbart.
– Victoria Skoglund, trädgårdsmästare och ägare till Zetas Trädgård
Hon tror att det handlar om att man vill ha mer trygghet.
– Det blir nog en livsstil, där vi brukar vår jord lite mer. Jag tror att vi kommer att se en utveckling där alla, utifrån sin förutsättning, provar att odla ätbart.
Inte alla som odlar har trädgård; många som har balkong sår sallad och spenat i lådor eller krukor, berättar hon. Tomater går bra att odla i kruka, liksom gurka om man har möjlighet att binda upp dem.
– Det går att odla även på liten yta.
Själv odlar hon gurka i fönster inomhus.
Starta klokt
Victoria råder den som ska anlägga en ny trädgård att ta hjälp av en bra trädgårdsdesigner eller landskapsarkitekt för att få en bra grund. Vill man göra om en befintlig trädgård råder hon att inte ta sig an alla ytor samtidigt.
– Det blir ganska mycket jobb. En fin trädgård kommer inte riktigt från hängmattan.
Istället för att riskera att ta sig vatten över huvudet tipsar hon om att rikta in sig på de ytor där man vistas.
– Man kanske vill ha en vacker entré, då lägger man krutet där. Eller på sin uteplats och kanske inte skaffar sig för många olika rum i sin trädgård som man inte kan ta hand om. Börja i någon ände och gör klart den.
Ett vanligt misstag säger hon är att man spontanhandlar.
– Man köper kanske det som är finast för stunden, men utan att ha full koll på om det passar i ens trädgård eller på ens balkong, säger hon och fortsätter:
– Mitt råd är att man alltid ska utgå från sitt läge.
Bor man i ett läge med mycket vind, sol och sandblandad jord, behöver man välja växter som passar det läget, menar hon.
Det gäller att ha en plan innan man åker till torget eller handelsträdgården.
– Det är inte säkert att det som blommar för stunden i handelsträdgården är det allra bästa. Det är väldigt lätt att förlusta sig när man kommer ut, det vet jag själv.
Hon tipsar också om att välja en färgskala, till exempel om man har en begränsad yta att odla på, som en balkong. Själv brukar hon välja en ton varje år.
– Ett år hade jag bara blå blommor i olika blå nyanser, blandat med grönt. Ett år hade jag bara röda i olika toner, både rödbladiga växter och röda blommor. Om man klarar av att ha karaktären till en färgskala, ungefär som när man inreder inomhus, då brukar det bli väldigt fint.
Balkong
Jätteverbenan är en växt som inte ser speciell ut på våren och som är lätt att gå förbi i blomsterhandeln, men som Victoria vill uppmärksamma.
– Den blir fantastisk under sensommaren och hösten; högvuxen, behöver inget stöd och kan nästan fungera som insynsskydd på en balkong.
Den kräver heller ingen skötsel utöver vatten, en stor kruka och lite näring. Jätteverbenan är ettårig, såvida man inte kan övervintra den på en frostfri plats.
För den som har balkong tipsar hon om att bygga på höjden, i stället för att begränsa sig till krukor med lägre växter på golvet.
– Man kanske har klätterväxter som får klä in taket. Då får man upp dem så att de fyller upp en hel sida och ett helt tak under en sommar om man har en tillräckligt djup kruka.
Då kan man få som en liten krona över sin uteplats och man får en lite mer levande känsla.
Man spänner då upp trådar som till exempel svartöga eller klockranka kan växa längs.
Hon tipsar också om att ha ett fint träd i kruka.
– Då kan man få som en liten krona över sin uteplats och man får en lite mer levande känsla.
Färgskala
När hon planerar sin egen trädgård tänker hon mycket i en färgskala.
– Jag har ganska mycket blått, en del rödbladiga växter som ett utropstecken, men annars är det blått och vitt.
Visst kan även hon spontanhandla, men strävan ligger i att hålla färgskalan.
– Sedan kan jag erkänna att jag också har tagit mig vatten över huvudet. Jag har ju alldeles för stor trädgård för att hinna med, men jag älskar ju att hålla på med trädgård. Men det tar sin lilla tid.
För henne är trädgården ett sätt att varva ner.
– Jag hämtar andan där, jag har en ganska hektisk tid, speciellt nu på våren när jag jobbar jättemycket. När jag kommer hem och får lägga ifrån mig mobilen och får gå runt i min trädgård och vattna, rensa ogräs och plantera om, då mår jag jättebra.
– Sedan tycker jag om att ha fint runt mig. Jag älskar växter. Det är något levande med det, att få se ett frö gro och sedan skörda. Det betyder väldigt mycket.
Victoria bjuder också gärna in gäster i trädgården. En del är trädgårdsintresserade, andra inte, men de tycker alla att det är fint, berättar hon.
– Det är härligt att ha en plats som man trivs på och som man tycker är fin.
Fem tips för odling i trädgård och på balkong
1. Välj ytor i trädgården där du vistas, ta hand om dem och gör klart där istället för att försöka ta allt på en gång och riskera att trädgårdsskötseln känns mer betungande än trivsam.
2. Låt läget avgöra inköpen för att undvika att komma hem med något som inte trivs där du bor.
3. Utgå från en färgskala när du planerar odlingarna.
4. Tänk även på höjden vid odling på balkong, till exempel genom att odla klätterväxter som får klättra på trådar eller genom att satsa på träd i kruka.
5. Grönsaker går bra att odla även i krukor och lådor.
Kontakta journalisten: [email protected]