Nu bjuder hösten på många färger, i trädgårdar och ute i naturen. För trädgårdsmästaren Victoria Skoglund är hösten en fin tid för att varva ner och stanna till och njuta. Här tipsar hon om hur man enkelt kan göra det vackert och mysigt omkring sig.
– Jag tycker jättebra om hösten. Jag kan andas lite bättre på hösten.
Jag tror att många kanske inte upptäcker hösten, men om man sätter sig ner och öppnar ögonen så finns det väldigt mycket att se och njuta av.
Victoria Skoglund driver sedan 25 år tillbaka Zetas handelsträdgård söder om Stockholm. Högsäsongen sträcker sig från april till juli.
– Jag hinner inte riktigt vara närvarande så som jag skulle vilja vara. På hösten kommer jag i kapp, både i arbetslivet och privatlivet, säger hon och fortsätter:
– Hösten är en härlig tid i trädgården. Jag tror att många kanske inte upptäcker hösten, men om man sätter sig ner och öppnar ögonen så finns det väldigt mycket att se och njuta av.
När hon kommer hem från jobbet tycker hon om att stanna till en stund i trädgården.
– I går kom jag hem och det var helt vindstilla. Jag ser hur den gyllene solen går ner mellan vidjehortensian och blodaxet och anisörten. Bina är fortfarande i gång och letar mat. Katterna stryker omkring och så doftar det lite mer jord och fukt, och så kommer dimman. Det är tystare på något vis. Jag tycker september och oktober är fantastiska månader.
Hon har valt växter till trädgården som är fina på hösten, men tipsar också om att göra arrangemang i korgar och krus som kan stå där man har plats och kan se dem.
På sitt terassbord har hon stora krus där hon på hösten gärna blandar olika sorters alunrot.
– De har väldigt vackra blad. Jag gör som en karamellblandning av blad som går i purpur, lite metallicsilver och persikofärg.
I en sådan kruka eller skål sätter hon också en cyklamen som får sticka upp med sina blommor mellan alunrotens olika blad.
– Det räcker med en planta, så att det nästan ser lite vilt ut. Det tycker jag är väldigt fint.
På en träsoffa har hon ett par lerkrukor där hon brukar sätta olika kålsorter: grönkål, rödbladig grönkål och svartkål.
– Enkelt med bara jord, ingen undervegetation. Lite som ett stilleben.
Hon tycker också om att tända ljus ute.
– Jag tycker att det är fint att titta ut och se att det glittrar lite där ute. Det kan man också göra på sin balkong. Det tycker jag att man kan unna sig när det börjar bli mörkt ute.
Själv har hon ett runt bord med ofärgade glaslyktor med blockljus i olika storlekar.
– Inte så mycket pynt, utan väldigt enkelt och rent.
Jag tycker att det är så fint att titta ut när jag står på balkongen och ser hur vackra textilierna är mot höstträdgården.
Om det är lite varmare och uppehållsväder några dagar kan hon fortfarande lägga ut kuddar och plädar på utesofforna.
– De får ligga ute hela tiden för jag tycker att det är så fint att titta ut när jag står på balkongen och ser hur vackra textilierna är mot höstträdgården.
Då väljer hon kuddar i mustigare färger, som ockragult, rött och mörkblått.
För den som tycker om att ha ljungplantor i krukor ger hon några tips för att de ska hålla sig fina länge. Det är bra att vattna dem så att de hålls fuktiga tills det blir minusgrader. Från oktober behöver de inte så mycket vatten eftersom det är så kallt då. Hon säger också att ljung mår bäst av att få ny jord, i stället för att stå kvar i sina plastkrukor.
– Det gäller kålen också. Allting mår bättre om man planterar om det.
I handeln brukar man kunna hitta både ettårig och flerårig ljung. Den fleråriga är lägre och blommorna sitter inte lika tätt, men den håller bättre.
En del växter kan man gärna ta frön från för att så nästa säsong. Det viktiga är då att ta dem vid torr väderlek och att invänta att de är mogna.
– Man brukar se på frökapslarna att de är torra och prassliga, och att man ser att fröet släpper naturligt. Man kan nästan aldrig slita av ett frö. Då är det sällan moget.
Några växter som är lätta att ta frön ifrån är vallmo, rosenskära, krasse och ringblomma, berättar hon. När man har tagit in frön låter man dem torka på tidningspapper. Sedan lägger man dem i kaffefilter som man märker. Dessa får sedan ligga i en tätslutande burk.
Att lyckas bra med frön från luktärter är däremot svårt, menar hon.
– Det blir inte så bra. De flesta som har gjort det någon gång köper nya frön.
Bland favoriterna i trädgården på hösten ligger blodaxen i topp.
– Sedan är jag väldigt förtjust i anisört, som blommar med blå blommor.
Hon har också en aster, Twilight, som gör sig mycket fint tillsammans med anisörten.
Vidjehortensians blommor börjar torka nu, men är ändå fina, tycker hon. Sorten Invincibelle har rosa blommor som mot slutet får en beigerosa ton.
– Men den är fortfarande vacker i sin höstskrud.
De här växterna klarar lite frost. Men när det blir riktigt kallt fryser de och börjar sloka.
– Samtidigt tycker jag att det finns något fint i det. Jag klipper inte ner mina perenner på hösten utan låter dem stå kvar som vintersilhuetter.
Genom att lämna kvar växterna kan fåglarna få äta av deras frön, och det gör de gärna, berättar hon. Perennerna klipper hon i stället på våren.
– Jag höststädar ytterst försiktigt. Jag upplever att mina växter mår bättre av att klippas ner på våren. Det känns som att växterna skyddar sig själva, lite så som det är i naturen. Där klipper man ju inte ner någonting utan man låter det komma upp naturligt på våren.
Samtidigt håller hon det fint i trädgården genom att kratta grusgångar och sopa bort löv vid entrén. Men för växternas del vill Victoria Skoglund gärna låta det vara så naturligt som möjligt.
– Så att man inte har en så konstgjord trädgård. Det har man ju ändå. Men att man efterliknar deras levnadssätt och inte konstlar till det så mycket.
Även på hösten kan man hitta fina former och dofter som man kan ta in, liksom färger. Victoria Skoglund tycker att höga gräs är fint och brukar använda olika sorters gräsvippor till vackra arrangemang i höga krus som hon har ståendes som prydnad i köket. Till exempel har hon olika japanska gräs. Fjäderborstgräs tycker hon också är fint.
– Jag plockar dem färska, men de torkar i vasen där de får stå med pyttelite vatten. Där torkar de på ett fint sätt.
Till badrummet har hon tagit in stjälkar av blodax som just har slagit ut i trädgården.
– Det ser ut som vitrosa pärlor på en stängel. De doftar smultron, så sätter man in dem i ett rum, då doftar det i hela huset. Den är jättefin!
Kontakta journalisten: [email protected]