Gör din egen lingonglögg

Bjud på hemgjord glögg. Foto: Sofia Drevemo/Epoch Times


Att själv göra glögg är lätt och kräver inte många ingredienser. En fördel är att man kan styra sockermängden som man vill. Det här receptet på alkoholfri lingonglögg ger en syrlig och smakrik glögg.

Drycken har fått sitt namn från att glödga, av att värma upp eller glöda. Under antiken tillsatte greker och romare kryddor i vinet, dels av hälsoskäl och dels som smakförbättrare. Det glödgade vinet som term har man sett tidigast 1609. Bruket att dricka varmt, kryddat vin fanns dock i Europa redan på medeltiden och levde kvar i Sverige även efter att man gått ifrån det längre söderut.

I en svensk kokbok från 1837 innehöll receptet kryddorna muskotblomma, kanel och kryddnejlikor. Den sockrade och kryddade vinet skulle sedan antändas, därav glödgandet, vilket har bestått i recept även senare.

Det var under 1890-talet som glöggen blev en del av jultraditionen och spreds vidare bland folket. Svenska glöggtillverkare satte då bilder på flaskorna med tomtenissar som drack glögg, vilket gav kopplingen till jul.

I andra länder finns varmt, kryddat vin under namnen Glühwein (tyska), vin chaud (franska) och mulled wine (engelska). Både Finland och Danmark har en glöggtradition liknande vår och som är kopplad till jultiden. Sprit eller vin kan vara basen i glöggen, men lika gärna saft eller alkoholfritt vin.

Prova gärna att koka glögg på olika bär. Blåbär och svarta vinbär blir mycket gott, men eftersom de bären är mindre syrliga än lingon kan man gärna minska mängden socker i receptet. Här får man smaka sig fram till en lagom sötma.

Glöggkryddor. Foto: Eva Sagerfors/Epoch Times

Recept lingonglögg

Det här behövs till cirka 1,1 liter

1 liter lingon

1 liter vatten

200 g rårörsocker

2 kanelstänger

10 g hela nejlikor

10 g hela kardemummakärnor

Gör så här

Resterna av bären kan med fördel användas till en god julsylt. För att då enkelt få bort kryddorna är det en bra idé att lägga nejlikorna och kardemumman i en stor tekula.

Häll allt utom sockret i en rymlig kastrull och koka i 20 minuter. Sila sedan av och tillsätt sockret. Rör om tills det har löst sig.

Häll upp på varma flaskor, eller vänta tills glöggen har svalnat och häll upp i kalla, väl rengjorda flaskor.

Ta gärna vara på resterna av bären. Ät bärsylten som den är eller söta den med två finhackade dadlar. Sylt och glögg förvaras bäst i kylskåp.

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för vilseledande information. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi bevakar viktiga nyheter som annars kan ignoreras. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.