loading


Bjud på hemgjord glögg. Foto: Sofia Drevemo/Epoch Times
Bjud på hemgjord glögg. Foto: Sofia Drevemo/Epoch Times
Livsstil

Gör din egen lingonglögg

Eva Sagerfors

Att själv göra glögg är lätt och kräver inte många ingredienser. En fördel är att man kan styra sockermängden som man vill. Det här receptet på alkoholfri lingonglögg ger en syrlig och smakrik glögg.

Drycken har fått sitt namn från att glödga, av att värma upp eller glöda. Under antiken tillsatte greker och romare kryddor i vinet, dels av hälsoskäl och dels som smakförbättrare. Det glödgade vinet som term har man sett tidigast 1609. Bruket att dricka varmt, kryddat vin fanns dock i Europa redan på medeltiden och levde kvar i Sverige även efter att man gått ifrån det längre söderut.

I en svensk kokbok från 1837 innehöll receptet kryddorna muskotblomma, kanel och kryddnejlikor. Den sockrade och kryddade vinet skulle sedan antändas, därav glödgandet, vilket har bestått i recept även senare.

Det var under 1890-talet som glöggen blev en del av jultraditionen och spreds vidare bland folket. Svenska glöggtillverkare satte då bilder på flaskorna med tomtenissar som drack glögg, vilket gav kopplingen till jul.

I andra länder finns varmt, kryddat vin under namnen Glühwein (tyska), vin chaud (franska) och mulled wine (engelska). Både Finland och Danmark har en glöggtradition liknande vår och som är kopplad till jultiden. Sprit eller vin kan vara basen i glöggen, men lika gärna saft eller alkoholfritt vin.

Prova gärna att koka glögg på olika bär. Blåbär och svarta vinbär blir mycket gott, men eftersom de bären är mindre syrliga än lingon kan man gärna minska mängden socker i receptet. Här får man smaka sig fram till en lagom sötma.

Glöggkryddor. Foto: Eva Sagerfors/Epoch Times

Recept lingonglögg

Det här behövs till cirka 1,1 liter

1 liter lingon

1 liter vatten

200 g rårörsocker

2 kanelstänger

10 g hela nejlikor

10 g hela kardemummakärnor

Gör så här

Resterna av bären kan med fördel användas till en god julsylt. För att då enkelt få bort kryddorna är det en bra idé att lägga nejlikorna och kardemumman i en stor tekula.

Häll allt utom sockret i en rymlig kastrull och koka i 20 minuter. Sila sedan av och tillsätt sockret. Rör om tills det har löst sig.

Häll upp på varma flaskor, eller vänta tills glöggen har svalnat och häll upp i kalla, väl rengjorda flaskor.

Ta gärna vara på resterna av bären. Ät bärsylten som den är eller söta den med två finhackade dadlar. Sylt och glögg förvaras bäst i kylskåp.

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för vilseledande information. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi bevakar viktiga nyheter som annars kan ignoreras. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.

Feedback

Läs mer

Mest lästa

Har du ett nyhetstips?

Skicka till es.semithcope@spit.

Rekommenderat

loading


Bjud på hemgjord glögg. Foto: Sofia Drevemo/Epoch Times
Bjud på hemgjord glögg. Foto: Sofia Drevemo/Epoch Times
Livsstil

Gör din egen lingonglögg

Eva Sagerfors

Att själv göra glögg är lätt och kräver inte många ingredienser. En fördel är att man kan styra sockermängden som man vill. Det här receptet på alkoholfri lingonglögg ger en syrlig och smakrik glögg.

Drycken har fått sitt namn från att glödga, av att värma upp eller glöda. Under antiken tillsatte greker och romare kryddor i vinet, dels av hälsoskäl och dels som smakförbättrare. Det glödgade vinet som term har man sett tidigast 1609. Bruket att dricka varmt, kryddat vin fanns dock i Europa redan på medeltiden och levde kvar i Sverige även efter att man gått ifrån det längre söderut.

I en svensk kokbok från 1837 innehöll receptet kryddorna muskotblomma, kanel och kryddnejlikor. Den sockrade och kryddade vinet skulle sedan antändas, därav glödgandet, vilket har bestått i recept även senare.

Det var under 1890-talet som glöggen blev en del av jultraditionen och spreds vidare bland folket. Svenska glöggtillverkare satte då bilder på flaskorna med tomtenissar som drack glögg, vilket gav kopplingen till jul.

I andra länder finns varmt, kryddat vin under namnen Glühwein (tyska), vin chaud (franska) och mulled wine (engelska). Både Finland och Danmark har en glöggtradition liknande vår och som är kopplad till jultiden. Sprit eller vin kan vara basen i glöggen, men lika gärna saft eller alkoholfritt vin.

Prova gärna att koka glögg på olika bär. Blåbär och svarta vinbär blir mycket gott, men eftersom de bären är mindre syrliga än lingon kan man gärna minska mängden socker i receptet. Här får man smaka sig fram till en lagom sötma.

Glöggkryddor. Foto: Eva Sagerfors/Epoch Times

Recept lingonglögg

Det här behövs till cirka 1,1 liter

1 liter lingon

1 liter vatten

200 g rårörsocker

2 kanelstänger

10 g hela nejlikor

10 g hela kardemummakärnor

Gör så här

Resterna av bären kan med fördel användas till en god julsylt. För att då enkelt få bort kryddorna är det en bra idé att lägga nejlikorna och kardemumman i en stor tekula.

Häll allt utom sockret i en rymlig kastrull och koka i 20 minuter. Sila sedan av och tillsätt sockret. Rör om tills det har löst sig.

Häll upp på varma flaskor, eller vänta tills glöggen har svalnat och häll upp i kalla, väl rengjorda flaskor.

Ta gärna vara på resterna av bären. Ät bärsylten som den är eller söta den med två finhackade dadlar. Sylt och glögg förvaras bäst i kylskåp.

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för vilseledande information. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi bevakar viktiga nyheter som annars kan ignoreras. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.

Feedback

Svenska Epoch Times

Publisher
Vasilios Zoupounidis
Politisk chefredaktör
Daniel Sundqvist
Opinionschef
Lotta Gröning
Sportchef
Jonas Arnesen
Kulturchef
Einar Askestad

Svenska Epoch Times
DN-skrapan
Rålambsvägen 17
112 59 Stockholm

Epoch Times är en unik röst bland svenska medier. Vi är fristående och samtidigt en del av det stora globala medienätverket Epoch Media Group. Vi finns i 36 länder på 23 språk och är det snabbast växande nätverket av oberoende nyhetsmedier i världen. Svenska Epoch Times grundades år 2006 som webbtidning.

Epoch Times är en heltäckande nyhetstidning med främst riksnyheter och internationella nyheter.

Vi vill rapportera de viktiga händelserna i vår tid, inte för att de är sensationella utan för att de har betydelse i ett långsiktigt perspektiv.

Vi vill upprätthålla universella mänskliga värden, rättigheter och friheter i det vi publicerar. Svenska Epoch Times är medlem i Tidningsutgivarna (TU).

© Svenska Epoch Times 2024