Så kan vi hantera de där sakerna som ständigt byggs på
Den mentala lättnaden är värd insatsen
Att hålla inkorgen tom, hemmet i ordning, och pappersarbetet avklarat ger oss en mental lättnad som är värd ansträngningen. Foto: Karolina Grabowska/Pixabay


Var och en behöver vi tid till att ta hand om de små uppgifterna i livet. Jag påminde mig själv nyligen om värdet av att lägga lite tid bara på att få ordning och rensa bland alla saker. 

Det är en enkel sanning att varhelst saker kan läggas på hög så kommer de att göra det. E-post staplas upp, all röra staplas, listan med "läs senare" staplas upp och små administrationsuppgifter byggs upp och blir stora.

Detta är det naturliga med saker; de tenderar att öka om vi inte ser efter dem.

Så vi måste se efter dem.

Lämna små luckor

Något som jag har funnit värdefullt är att lämna små luckor för att rensa bland alla saker:

- Lite tid i slutet av varje dag till att rensa din inkorg med e-post eller olästa textmeddelanden

- En dag i veckan när jag läser igenom min “läsa senare”-lista (jag använder Instapaper) och tömmer den

- En dag eller två halva dagar till att ta hand om alla små administrativa uppgifter som läggs på hög

- En stund på helgen till att ta hand om små sysslor och reparationer som jag inte hade tid med under veckan

- På söndagen går jag igenom veckan och ser till att alla mina högar är rensade, att mina “att göra”- och projektlistor är uppdaterade och att allting är i ordning

Det här behöver inte ta lång tid – en timme, ibland mindre. Vissa saker tar ett par timmar. 

Foto: Karolina Grabowska/Pixabay

Var hjälpsam mot dig själv

Problemet är att vi fyller våra dagar med uppgifter, möten, samtal och andra saker till den grad att vi inte lämnar någon tid över till att ta hand om våra liv. Och när vi väl har lite tid över, fyller vi den med våra favoritdistraktioner. 

Det är förstås okej, men det är också mycket hjälpsamt mot oss själva att lämna lite tid till att ta hand om våra små trädgårdar. Ta bort ogräset och ta hand om saker. 

Den mentala lättnaden av att vi ser efter våra liv, rensar våra högar och städar upp röran fyller oss med ny energi. 

Leo Babauta är författare och har skrivit sex böcker. Han driver bloggen ”Zen Habits” med över 2 miljoner följare, och har skapat flera program som hjälper människor att bemästra sina vanor.

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för vilseledande information. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi bevakar viktiga nyheter som annars kan ignoreras. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.