Totalstopp för pilgrimer i Saudiarabien
Saudiarabien stoppar vallfärder till de heliga platserna i Mecka och Medina. Bilden visar ett fåtal pilgrimer vid Kaba i Mecka, i måndags. Foto: Amr Nabil/AP/TT


Saudiarabien har satt stopp för pilgrimsfärdande muslimer från utlandet med anledning av det nya coronaviruset – och hindrar nu också människor i landet från att vallfärda till Mecka eller Medina.

Ett första coronafall bekräftades i landet i måndags och ett andra under onsdagen. I bägge fallen var det saudier som nyligen hade rest till Iran.

Umra – det mindre vallfärdandet som sker utanför högtiden hajj – stoppas för såväl medborgare som invånare, rapporterar den statligt styrda nyhetsbyrån SPA. Beslutet uppges gälla tills vidare och omvärderas när situationen förändras.

Städerna stängs dock inte helt och hållet.

– Mecka är fortfarande öppet för besökare från hela kungadömet. Beslutet hindrar bara umra-aktiviteter, säger ansvarig minister Abdulfattah Mashat till tv-kanalen al-Arabiya.

Förra veckan slutade Saudiarabien att utfärda vallfärdsvisum till utlänningar och förbjöd människor från Gulfstaterna att komma dit. Turister från minst 25 coronadrabbade länder stoppas också från inresa.

(TT-Reuters)