Folkhälsomyndigheten får stark kritik av läkare och krisexperter vad gäller hanteringen och kommunikationen kring coronaviruset.
Björn Olsen, infektionsprofessor vid Akademiska sjukhuset i Uppsala, säger till Expressen att myndigheten har förminskat riskerna gällande det nya coronaviruset COVID-19.
”Leder till förtroendekris”
Han menar att vi inte förbereder oss när man tonar ”ner risken för spridning i Sverige” samtidigt som det ”leder till förtroendekris och göder konspirationsteorier”.
– Det handlar inte om att skrämma upp folk, utan om att komma med korrekt information, säger han till tidningen.
Något som han är kritisk mot är när företrädare på Folkhälsomyndigheten jämför coronaviruset med vanlig säsongsinfluensa. Enligt honom visar data att COVID-19 har en dödlighet på 2–3 procent medan säsongsinfluensan ligger på 0,1–0,5 procent. Samtidigt påpekar han att det inte finns något vaccin eller virala läkemedel på coronaviruset, något som dock finns mot vanlig influensa.
Myndigheten har också kommit med ett uttalande om att det inte finns något som tyder på att barn sprider smittan. Man hänvisar till en rapport från WHO. Myndigheten gjorde därför bedömningen att det inte är en effektiv åtgärd att låta friska skolbarn stanna hemma.
Björn Olsen säger till Expressen att man inte kan dra förhastade slutsatser utifrån en enda studie. Enligt honom finns det en stor kinesisk rapport som konstaterar att 2,4 procent av de smittade är barn.
Christer Janson, chef för myndighetens enhet för press och säkerhet, säger dock till tidningen att man utgår från den information man har just för tillfället. Han menar att det är en missuppfattning att barn inte skulle sprida smitta. Poängen, menar han, var i stället att barn inte är drivande när det gäller smittspridning.
Motstridiga besked
Folkhälsomyndigheten har också kritiserats för att man sagt att personer som är symptomfria inte smittar. Men studier har dock visat att symptomfria bärare kan smitta, något som Epoch Times tidigare rapporterat om.
Benjamin Kalischer Wellander, ST-läkare i internmedicin i Region Gävleborg, säger till Expressen att myndigheten ger besked som är motstridiga.
– Först säger de att det inte funkar att stoppa flyg för att folk tar sig över gränserna ändå. Sen vill de stoppa direktflyg från Iran. Det är minst sagt dubbelt och inte förtroendeingivande.
Anders Tegnell, statsepidemiolog vid Folkhälsomyndigheten, säger till tidningen att man inte förminskar allvaret när det gäller smittan. Samtidigt försvarar han jämförelsen mellan coronaviruset och den vanliga säsongsinfluensan. Han menar att likheterna är många som exempelvis att en stor grupp inte alls blir sjuka.
Samtidigt säger Tegnell att det viktiga är att informera ”om hur sjukdomen yttrar sig för de flesta”. Han menar också att man inte ska haka upp sig på mindre studier som exempelvis att symptomfria personer kan smitta.
– Det som driver den här, epidemin eller pandemin, är sjuka som smittar friska. Vi måste göra klart vad som är viktigt och mindre viktigt, säger han till Expressen.
Hjälp oss att driva tidningen vidare!
En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för felinformation. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi täcker viktiga nyheter som de flesta andra medier ignorerar. Många nyheter i medier är partiska och vridna. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.