Risken att smittas av coronaviruset i Sverige har ökat. Folkhälsomyndigheten skriver upp risknivån från låg till måttlig.
Eftersom smittspridningen i Iran inte är under kontroll drar Transportstyrelsen in tillståndet för Iran Air.
Folkhälsomyndighetens bedömning baseras till stor del på läget i Europa, där hundratals personer på kort tid smittats i bland annat norra Italien med drygt 30 dödsfall till följd, och inte på situationen i Sverige, där 14 fall hittills har rapporterats.
– Det är framför allt utifrån erfarenheter från andra länder. Därför måste vi ha med det i beräkningen. Samtidigt vet vi att vi jobbar bra med att hitta fall i Sverige och jag tycker fortfarande att vi har bra kontroll på situationen, säger statsepidemiolog Anders Tegnell.
Den aktuella skalan är femgradig och består av stegen: mycket låg, låg, måttlig, hög och mycket hög risk. Detta är andra veckan i rad som riskbedömningen för allmän smittspridning i Sverige höjs, och hittills har cirka 1 000 personer testats för det nya viruset.
Oklart läge
TT: Hur många fler fall kan vi vänta oss i Sverige?
– Det är jättesvårt att veta. Vi kommer säkert att se ett antal fall till de närmaste veckorna, så länge situationen ser ut som den gör i Italien. Vad som händer efter det vet vi inte, det är väldigt svårt att spekulera i, säger Tegnell.
Folkhälsomyndigheten har bedömt att Iran inte har kontroll över spridningen i landet. Därför skickades en så kallad hemställan till Transportstyrelsen, som har mandat att dra in tillståndet för flygbolaget Iran Air. Beslutet blev att samtliga flyg stoppas omedelbart. Det handlar om sammanlagt sex avgångar och ankomster i veckan från Landvetter och Arlanda.
Svårt att spåra
Anledningen är att situationen i Iran är mycket oklar och att det varit svårt att få dessa passagerare att delta i smittspårning.
– Det här är en tillfällig återkallelse. Vi har ingen yttre gräns för när den här återkallelsen återgår och trafiken återupprättas. Vi fortsätter att följa läget med spridningen av coronaviruset, säger Simon Posluk, enhetschef på Transportstyrelsens sjö- och luftfartsavdelning.
Sverige är det första landet i världen att dra in tillståndet för flygbolaget med anledning av coronaviruset, enligt myndigheterna. Det kan handla om att lagstiftningen ser olika ut men Transportstyrelsen kallar det en mycket ovanlig åtgärd. Beslutet är en avvägning om att människor som befinner sig i Iran och har hemvist i Sverige ändå kommer att försöka ta sig hit men kanske inte med direktflyg.
TT: Riskerar inte det här bli en åtgärd som försvårar ett smittspårningsarbete?
– Folkhälsomyndigheten landar ändå i en tydlig bedömning att det ändå är förknippat med stora risker att låta den här trafiken fortgå. Men det är precis som du säger ett väldigt svårt beslut eftersom det berör enskilda människor när man inte kan flyga hem till Sverige. Det är naturligtvis väldigt beklagligt, säger Simon Posluk.
Iran: Stoppa flyg hjälper inte
Iran beklagar Transportstyrelsens beslut, skriver ambassaden i ett mejl till TT.
"Vi beklagar vid en så kritisk tidpunkt att Transportstyrelsen tillfälligt stänger en av de bästa kanalerna för utbyte av vårdmaterial och ett samarbetsfönster mellan två nationer. I en sådan situation behöver vi fullt samarbete för ett globalt problem, inte avskiljning och isolering. Att stoppa flygen och förbindelsen hjälper inte i kampen mot coronaviruset, utan ställer till med stora problem för många iranska och svenska medborgare", skriver ambassaden.
Ambassaden skriver även att myndigheterna vidtar alla nödvändiga åtgärder för att stoppa utbrottet på plats.
"Iran samarbetar med alla organisationer och internationella organ med öppna armar".
(Niklas Svahn/TT)
(Erik Paulsson Rönnbäck/TT)