Tia Jumbe: Mina 6 bästa och tidlösa hälsotips
Författare, ayurvedisk hälsorådgivare, yogalärare och journalist


Vi överöses från alla håll med råd, trender och nya rön om vad som stärker vårt välmående mest och bäst. Vad ska vi lyssna på för att slippa bli sjuka? Hur ska vi agera för att må så gott som möjligt nu och så långt upp i åren som möjligt?

För ett par år sedan sökte jag en hälsolära att ha som plattform för mitt fortsatta skrivande. Jag sökte något där det inte hela tiden kommer nya rön om vad som är hälsosamt och inte. Något som är pålitligt och väl beprövat. Jag sökte något jordnära men med en helhetssyn på människan.

Om du följer dessa råd så kan du få en god hälsa nu och långt upp i åren.

Jag fann att ayurveda verkade stämma på allt detta. Ayurveda är en tusentals år gammal hälsometod och läran är 100% holistisk. Den är också logisk, och dessutom mycket varm och klok. Jag älskar den, helt enkelt. 

Det fina med att ha landat i en hälsolära är att jag slipper fundera när löpsedlarna skriker ut nya rön och trender. Jag har min lära som jag håller mig till. Det ger en trygghet och uthållighet som i sig är välgörande.

Här nedan kommer mitt svar på de ständigt nya trenderna och rönen – om du följer dessa råd så kan du få en god hälsa nu och långt upp i åren. Och du behöver inte oroa dig, det kommer ingen reviderad lista om två månader! 

Att röra på sig minst en halvtimme varje dag håller igång kroppens cirkulation.

Mina 6 bästa ayurvediska och tidlösa tips för hälsan

1. Sov gott 

Djupsömnen är tillsammans med matsmältningen det viktigaste för vår hälsa. Det är under sömnen som kropp och sinne repareras och återhämtar sig. Det är alltså viktigt att se till att sömnen är ostörd och djup. Här är tips på hur du får till en god natts sömn.

2. Byt ut kallvattnet

Börja dagen med en kopp hett vatten och fortsätt sedan under dagen att dricka uppkokat och varmt vatten. Enligt ayurveda är matsmältningen grunden för en god hälsa (“vi är vad vi kan absorbera”), och när vi dricker kallt vatten dämpar vi matsmältningskraften. Varmt vatten, däremot, gynnar matsmältningen. En sådan enkel sak som att byta kallt kran- eller isvatten mot uppkokat, varmt vatten kan lugna de bökigaste magar.

3. Meditera

Så länge vi är stressade kan vi inte vara i balans. Vi behöver alltså göra det vi kan för att komma tillrätta med känslor av stress. Förutom att se över jobbsituationen och förstås också balansen mellan jobb och fritid är meditation ett superkraftfullt verktyg för att hantera stress bättre. När vi mediterar tillåter vi också hjärnan att vila och att bearbeta känslor och tankar, som annars påverkar vår hälsa negativt. Här hittar du min nybörjarmeditation. Att börja dagen med 10 minuter meditation ger en bra krockkudde mot omvärldens stress.

4. Ät det största målet mat mitt på dagen

Mitt på dagen är matsmältningen som mest kraftfull, då passar det bra att äta det tyngsta målet mat. Om du äter kött passar det alltså bra att göra det mellan kl 10 och 14 på dagen. På eftermiddagen och kvällen saktar matsmältningen ner. När vi sover är det viktigt för kroppen att kunna ägna så mycket energi som möjligt åt återuppbyggnad och reparation, därför är det bra om det inte är så mycket mat kvar i systemet. Av den anledningen är det bra om du äter lite lättare middag. Soppa är superbra middagsmat. Om du blir hungrig framåt kvällen kan du värma mjölk med honung och en nypa muskot. Det mättar och gynnar dessutom en djupare sömn.

5. Rör på dig varje dag

Många av oss har stillasittande jobb och för att hålla igång alla viktiga flöden i kroppen (blod, lymfa, energi, andning) behöver vi röra på oss varje dag. Det räcker med 30 minuter och det behöver inte vara några monsterpass på gymmet, men se till att det blir av varje dag: yoga och promenader är bra motion. Du kan kliva av bussen en hållplats tidigare, gå en promenad på lunchen eller börja dagen med ett uppmjukande yogapass innan meditationen.

6. Dra ner på negativa och stressande intryck 

Vi överöses inte enbart med hälsobudskap – vi överöses med intryck överhuvudtaget, och de allra flesta är stressande och/eller negativa. Vi tittar på och läser hemska nyheter flera gånger om dagen, får till oss negativ och kravfylld marknadsföring, och stressar sinnet med ständigt skrollande i sociala medier. Dra ner på alla intryck och låt hjärnan vila. Bestäm tider då du får kolla på sociala medier. Skippa 2/3 av din nyhetskonsumtion, och stäng av resten av tiden.
 

Du ser, hållbar hälsa är ingen "rocket science" – det handlar bara om att få det gjort. Och där kan ingen hälsolära i världen hjälpa till. Den enda som kan få till dessa hälsosamma rutiner i din vardag är du själv. <3

Varmt lycka till, kära du!

Tia

Foto: Camilla Lindqvist

Tia Jumbe är författare, ayurvedisk hälsorådgivare, yogalärare och journalist. Hon brinner för yoga och hälsa och har skrivit flera böcker i ämnet. De senaste två kom i våras: "Boosta hud & hår med naturens näringsbomber", "Boosta din hälsa med naturens superfoods" och den nyutkomna boken "Nystart i livet med ayurveda". Den här texten publicerades ursprungligen på hennes blogg.