loading
Blogg

Tia Jumbe: Dina känslor påverkar hälsan lika mycket som örter

Tia Jumbe

Dina känslor påverkar din hälsa minst lika kraftfullt som örter, kost och livsstil. Dina känslor hänger samman med en smak, och förstärker denna smaks effekt på kroppen. Allt för mycket avund kan till exempel skada levern, medan sorg urlakar oss på samma sätt som bittra smaker.

Jag läser den otroligt intressanta boken Ayurvedic healing. A comprehensive guide av David Frawley (jag har läst en helt bunt av hans böcker om ayurveda och de är alla underbara! Lite svårgenomträngliga emellanåt – men underbara!), där skriver han bland annat om våra känslor och hur de kopplar till de sex smakerna och därmed också till olika organ i kroppen.

De sex smakerna kopplar i sin tur till varsina organ i kroppen, som de med överdrivet användande också skadar. 

Inom ayurveda säger vi ju att våra tankar och känslor är lika viktiga för vårt välmående som vad och hur vi äter. Vi pratar om att känslor kan ta oss ur balans och orsaka skada i våra kroppar. I David Frawleys bok blir det tydligt hur allt hänger ihop.

Inom ayurveda pratar vi om de sex smakerna sött, salt, surt, strävt, kryddigt och bittert, jag har skrivit mer om det här. De sex smakerna kopplar till de fem elementen, som allt i universum är uppbyggt av.

Sur – eld & jord

Söt – vatten & jord

Salt – eld & vatten

Sträv – luft & jord

Kryddig – eld & luft

Bitter – rymd & luft


De tre doshorna vata, pitta och kapha är ju också manifestationer av de fem elementen (vata = luft och rymd, pitta = eld, kapha = vatten och jord) och då förstår vi hur de sex smakerna ökar eller minskar våra doshor.

De sex smakerna kopplar i sin tur till varsina organ i kroppen, som de med överdrivet användande också skadar. Men de “smaksätter” också våra känslor.

Så här hänger smak, organ och känsla ihop:

    SMAK – ORGAN – KÄNSLA

1. Söt – mjälten och bukspottskörteln – kärlek

2. Salt – njurarna – girighet

3. Kryddig – lungorna – hat

4. Sur – levern – avund

5. Bitter – hjärtat – sorg

6. Sträv – tjocktarmen – rädsla

Känslor påverkar oss alltså lika mycket som mat eller örter och ökar också effekten på de smaker som kopplar till dem. Om vi till exempel upplever mycket rädsla i livet, så ökar det den sträva smakens sammandragande effekt på vår kropp. Alltför mycket av vilken smak som helst kan skada kroppen. Alltför mycket söta smaker bygger upp slem och toxiner, sälta skapar löshet, alltför mycket sura smaker skapar alltför hög surhetsgrad i kroppen, kryddigt skapar inflammation, bittra smaker i överdrift ökar kylan och sträva smaker orsakar sammandragningar och blockeringar.

Att trycka tillbaka känslor är inte heller hälsosamt, det skadar kroppen. Vi behöver släppa dem.

Det är fint att förstå känslornas effekt på oss när vi vill uppnå hälsobalans. Det är en sak att äta kosttillskott, justera kosten och dagsrutinerna, men om vi fortsätter att tillåta oss att brusa upp över våra medtrafikanter, känna avund på vår kollega som är mer “framgångsrik” än vi eller gräma oss över gamla oförrätter, så kommer vi att fortsätta skada vår kropp. Vi behöver känna och tillåta alla känslor – men inte alltid agera på dem. Att trycka tillbaka känslor är inte heller det hälsosamt, det skadar också kroppen. Vi behöver släppa dem.

I boken Nystart i livet skriver jag om den fantastiska tekniken för känslorelease som jag fick lära mig på min utbildning, som kan hjälpa oss att acceptera och sedan släppa känslor. Mitt bästa och mest effektiva tips för att hantera negativa känslor är annars att meditera. Meditation hjälper oss att bli mer balanserade känslomässigt. Se min artikel nedan för tips på hur du kommer igång med meditation!

All kärlek till dig,

Tia

Relaterat:

– Så kommer du ingång att meditera

 
Tia Jumbe är författare, ayurvedisk hälsorådgivare, yogalärare och journalist. Hon brinner för yoga och hälsa och har skrivit flera böcker i ämnet. De senaste två kom i våras: "Boosta hud & hår med naturens näringsbomber", "Boosta din hälsa med naturens superfoods" och den nyutkomna boken "Nystart i livet med ayurveda". Den här texten publicerades ursprungligen på hennes blogg.   

 

Mannen köpte ett hus – visste inte att han fick en hund på köpet

Den här förföljelsen har pågått i 19 år – känner du till den?

Feedback

Läs mer

Mest lästa

Har du ett nyhetstips?

Skicka till es.semithcope@spit.

Rekommenderat

loading
Blogg

Tia Jumbe: Dina känslor påverkar hälsan lika mycket som örter

Tia Jumbe

Dina känslor påverkar din hälsa minst lika kraftfullt som örter, kost och livsstil. Dina känslor hänger samman med en smak, och förstärker denna smaks effekt på kroppen. Allt för mycket avund kan till exempel skada levern, medan sorg urlakar oss på samma sätt som bittra smaker.

Jag läser den otroligt intressanta boken Ayurvedic healing. A comprehensive guide av David Frawley (jag har läst en helt bunt av hans böcker om ayurveda och de är alla underbara! Lite svårgenomträngliga emellanåt – men underbara!), där skriver han bland annat om våra känslor och hur de kopplar till de sex smakerna och därmed också till olika organ i kroppen.

De sex smakerna kopplar i sin tur till varsina organ i kroppen, som de med överdrivet användande också skadar. 

Inom ayurveda säger vi ju att våra tankar och känslor är lika viktiga för vårt välmående som vad och hur vi äter. Vi pratar om att känslor kan ta oss ur balans och orsaka skada i våra kroppar. I David Frawleys bok blir det tydligt hur allt hänger ihop.

Inom ayurveda pratar vi om de sex smakerna sött, salt, surt, strävt, kryddigt och bittert, jag har skrivit mer om det här. De sex smakerna kopplar till de fem elementen, som allt i universum är uppbyggt av.

Sur – eld & jord

Söt – vatten & jord

Salt – eld & vatten

Sträv – luft & jord

Kryddig – eld & luft

Bitter – rymd & luft


De tre doshorna vata, pitta och kapha är ju också manifestationer av de fem elementen (vata = luft och rymd, pitta = eld, kapha = vatten och jord) och då förstår vi hur de sex smakerna ökar eller minskar våra doshor.

De sex smakerna kopplar i sin tur till varsina organ i kroppen, som de med överdrivet användande också skadar. Men de “smaksätter” också våra känslor.

Så här hänger smak, organ och känsla ihop:

    SMAK – ORGAN – KÄNSLA

1. Söt – mjälten och bukspottskörteln – kärlek

2. Salt – njurarna – girighet

3. Kryddig – lungorna – hat

4. Sur – levern – avund

5. Bitter – hjärtat – sorg

6. Sträv – tjocktarmen – rädsla

Känslor påverkar oss alltså lika mycket som mat eller örter och ökar också effekten på de smaker som kopplar till dem. Om vi till exempel upplever mycket rädsla i livet, så ökar det den sträva smakens sammandragande effekt på vår kropp. Alltför mycket av vilken smak som helst kan skada kroppen. Alltför mycket söta smaker bygger upp slem och toxiner, sälta skapar löshet, alltför mycket sura smaker skapar alltför hög surhetsgrad i kroppen, kryddigt skapar inflammation, bittra smaker i överdrift ökar kylan och sträva smaker orsakar sammandragningar och blockeringar.

Att trycka tillbaka känslor är inte heller hälsosamt, det skadar kroppen. Vi behöver släppa dem.

Det är fint att förstå känslornas effekt på oss när vi vill uppnå hälsobalans. Det är en sak att äta kosttillskott, justera kosten och dagsrutinerna, men om vi fortsätter att tillåta oss att brusa upp över våra medtrafikanter, känna avund på vår kollega som är mer “framgångsrik” än vi eller gräma oss över gamla oförrätter, så kommer vi att fortsätta skada vår kropp. Vi behöver känna och tillåta alla känslor – men inte alltid agera på dem. Att trycka tillbaka känslor är inte heller det hälsosamt, det skadar också kroppen. Vi behöver släppa dem.

I boken Nystart i livet skriver jag om den fantastiska tekniken för känslorelease som jag fick lära mig på min utbildning, som kan hjälpa oss att acceptera och sedan släppa känslor. Mitt bästa och mest effektiva tips för att hantera negativa känslor är annars att meditera. Meditation hjälper oss att bli mer balanserade känslomässigt. Se min artikel nedan för tips på hur du kommer igång med meditation!

All kärlek till dig,

Tia

Relaterat:

– Så kommer du ingång att meditera

 
Tia Jumbe är författare, ayurvedisk hälsorådgivare, yogalärare och journalist. Hon brinner för yoga och hälsa och har skrivit flera böcker i ämnet. De senaste två kom i våras: "Boosta hud & hår med naturens näringsbomber", "Boosta din hälsa med naturens superfoods" och den nyutkomna boken "Nystart i livet med ayurveda". Den här texten publicerades ursprungligen på hennes blogg.   

 

Mannen köpte ett hus – visste inte att han fick en hund på köpet

Den här förföljelsen har pågått i 19 år – känner du till den?

Feedback

Svenska Epoch Times

Publisher
Vasilios Zoupounidis
Politisk chefredaktör
Daniel Sundqvist
Opinionschef
Lotta Gröning
Sportchef
Jonas Arnesen
Kulturchef
Einar Askestad

Svenska Epoch Times
DN-skrapan
Rålambsvägen 17
112 59 Stockholm

Epoch Times är en unik röst bland svenska medier. Vi är fristående och samtidigt en del av det stora globala medienätverket Epoch Media Group. Vi finns i 36 länder på 23 språk och är det snabbast växande nätverket av oberoende nyhetsmedier i världen. Svenska Epoch Times grundades år 2006 som webbtidning.

Epoch Times är en heltäckande nyhetstidning med främst riksnyheter och internationella nyheter.

Vi vill rapportera de viktiga händelserna i vår tid, inte för att de är sensationella utan för att de har betydelse i ett långsiktigt perspektiv.

Vi vill upprätthålla universella mänskliga värden, rättigheter och friheter i det vi publicerar. Svenska Epoch Times är medlem i Tidningsutgivarna (TU).

© Svenska Epoch Times 2024