loading



En kopp värmande Golden milk gjord på bland annat den hälsosamma gurkmejan och svartpeppar. Foto: Camilla Lindqvist.
En kopp värmande Golden milk gjord på bland annat den hälsosamma gurkmejan och svartpeppar. Foto: Camilla Lindqvist.
Blogg

Tia Jumbe: Gurkmeja är fantastisk – recept på Golden Milk

Tia Jumbe

Den klassiska och supergoda gurkmejadrycken golden milk passar utmärkt att värma sig med under småkyliga dagar. Här är recept på både själva drycken och pastan som du lagar till den med.

När hösten och frosten biter ifrån är golden milk både en god och helande vän att värma sig med. Gurkmejan kommer med alla sina näringsmässiga effekter (antioxidant, stärker mage och tarm, inflammationshämmande, bra för stela leder och för huden) och värmen i sig gynnar kropp, sinne och matsmältning. Svartpeppar är också fantastisk för matsmältningen och hälsan, men här har vi med det för att kroppen lättare ska ta upp det verksamma ämnet i gurkmejan, kurkumin. De övriga kryddorna är i det här receptet med för sin mumsiga smak! 

För att göra golden milk gör vi först en pasta med gurkmeja och svartpeppar. Den här dosen pasta förvaras i en lufttät burk i kylen och håller några dagar.

Golden milk är superfin för alla tre doshorna.

Gurkmejapasta 

Ingredienser till cirka 0,5 dl pasta

0,5 dl mald gurkmeja

0,5 tsk svartpeppar

1,5 dl vatten

Gör så här: Koka upp kryddorna i vattnet i en liten kastrull. Låt koka under omrörning på låg värme i 8-9 minuter, till pastan är krämig.


Golden milk

Ingredienser till ca 2 dl

2 dl valfri mjölk

0,5-1 tsk gurkmejapasta

1 tsk olja, ghi, mandel- eller kokosolja

ev 1 nypa kanel

ev 1 nypa kardemumma

Lite jaggerysocker eller lönnsirap

Gör så här: Vispa samman mjölk och pasta i en kastrull, låt blandningen bli varm. Tillsätt olja och kryddor efter smak, låt sjuda några minuter. Söta efter smak, drick och njut!

All kärlek,

Tia

Foto: Camilla Lindqvist

Tia Jumbe är författare, ayurvedisk hälsorådgivare, yogalärare och journalist. Hon brinner för yoga och hälsa och har skrivit flera böcker i ämnet. De senaste två kom i våras: "Boosta hud & hår med naturens näringsbomber", "Boosta din hälsa med naturens superfoods" och den nyutkomna boken "Nystart i livet med ayurveda". Den här texten publicerades ursprungligen på hennes blogg.   

 

Fiskaren fångar en stingrocka – då glider någonting ut ur magen på den

Den här förföljelsen har pågått i 19 år – känner du till den?

 

Feedback

Läs mer

Mest lästa

Har du ett nyhetstips?

Skicka till es.semithcope@spit.

Rekommenderat

loading



En kopp värmande Golden milk gjord på bland annat den hälsosamma gurkmejan och svartpeppar. Foto: Camilla Lindqvist.
En kopp värmande Golden milk gjord på bland annat den hälsosamma gurkmejan och svartpeppar. Foto: Camilla Lindqvist.
Blogg

Tia Jumbe: Gurkmeja är fantastisk – recept på Golden Milk

Tia Jumbe

Den klassiska och supergoda gurkmejadrycken golden milk passar utmärkt att värma sig med under småkyliga dagar. Här är recept på både själva drycken och pastan som du lagar till den med.

När hösten och frosten biter ifrån är golden milk både en god och helande vän att värma sig med. Gurkmejan kommer med alla sina näringsmässiga effekter (antioxidant, stärker mage och tarm, inflammationshämmande, bra för stela leder och för huden) och värmen i sig gynnar kropp, sinne och matsmältning. Svartpeppar är också fantastisk för matsmältningen och hälsan, men här har vi med det för att kroppen lättare ska ta upp det verksamma ämnet i gurkmejan, kurkumin. De övriga kryddorna är i det här receptet med för sin mumsiga smak! 

För att göra golden milk gör vi först en pasta med gurkmeja och svartpeppar. Den här dosen pasta förvaras i en lufttät burk i kylen och håller några dagar.

Golden milk är superfin för alla tre doshorna.

Gurkmejapasta 

Ingredienser till cirka 0,5 dl pasta

0,5 dl mald gurkmeja

0,5 tsk svartpeppar

1,5 dl vatten

Gör så här: Koka upp kryddorna i vattnet i en liten kastrull. Låt koka under omrörning på låg värme i 8-9 minuter, till pastan är krämig.


Golden milk

Ingredienser till ca 2 dl

2 dl valfri mjölk

0,5-1 tsk gurkmejapasta

1 tsk olja, ghi, mandel- eller kokosolja

ev 1 nypa kanel

ev 1 nypa kardemumma

Lite jaggerysocker eller lönnsirap

Gör så här: Vispa samman mjölk och pasta i en kastrull, låt blandningen bli varm. Tillsätt olja och kryddor efter smak, låt sjuda några minuter. Söta efter smak, drick och njut!

All kärlek,

Tia

Foto: Camilla Lindqvist

Tia Jumbe är författare, ayurvedisk hälsorådgivare, yogalärare och journalist. Hon brinner för yoga och hälsa och har skrivit flera böcker i ämnet. De senaste två kom i våras: "Boosta hud & hår med naturens näringsbomber", "Boosta din hälsa med naturens superfoods" och den nyutkomna boken "Nystart i livet med ayurveda". Den här texten publicerades ursprungligen på hennes blogg.   

 

Fiskaren fångar en stingrocka – då glider någonting ut ur magen på den

Den här förföljelsen har pågått i 19 år – känner du till den?

 

Feedback

Svenska Epoch Times

Publisher
Vasilios Zoupounidis
Politisk chefredaktör
Daniel Sundqvist
Opinionschef
Lotta Gröning
Sportchef
Jonas Arnesen
Kulturchef
Einar Askestad

Svenska Epoch Times
DN-skrapan
Rålambsvägen 17
112 59 Stockholm

Epoch Times är en unik röst bland svenska medier. Vi är fristående och samtidigt en del av det stora globala medienätverket Epoch Media Group. Vi finns i 36 länder på 23 språk och är det snabbast växande nätverket av oberoende nyhetsmedier i världen. Svenska Epoch Times grundades år 2006 som webbtidning.

Epoch Times är en heltäckande nyhetstidning med främst riksnyheter och internationella nyheter.

Vi vill rapportera de viktiga händelserna i vår tid, inte för att de är sensationella utan för att de har betydelse i ett långsiktigt perspektiv.

Vi vill upprätthålla universella mänskliga värden, rättigheter och friheter i det vi publicerar. Svenska Epoch Times är medlem i Tidningsutgivarna (TU).

© Svenska Epoch Times 2024