Den klassiska och supergoda gurkmejadrycken golden milk passar utmärkt att värma sig med under småkyliga dagar. Här är recept på både själva drycken och pastan som du lagar till den med.
När hösten och frosten biter ifrån är golden milk både en god och helande vän att värma sig med. Gurkmejan kommer med alla sina näringsmässiga effekter (antioxidant, stärker mage och tarm, inflammationshämmande, bra för stela leder och för huden) och värmen i sig gynnar kropp, sinne och matsmältning. Svartpeppar är också fantastisk för matsmältningen och hälsan, men här har vi med det för att kroppen lättare ska ta upp det verksamma ämnet i gurkmejan, kurkumin. De övriga kryddorna är i det här receptet med för sin mumsiga smak!
För att göra golden milk gör vi först en pasta med gurkmeja och svartpeppar. Den här dosen pasta förvaras i en lufttät burk i kylen och håller några dagar.
Golden milk är superfin för alla tre doshorna.
Gurkmejapasta
Ingredienser till cirka 0,5 dl pasta
0,5 dl mald gurkmeja
0,5 tsk svartpeppar
1,5 dl vatten
Gör så här: Koka upp kryddorna i vattnet i en liten kastrull. Låt koka under omrörning på låg värme i 8-9 minuter, till pastan är krämig.
Golden milk
Ingredienser till ca 2 dl
2 dl valfri mjölk
0,5-1 tsk gurkmejapasta
1 tsk olja, ghi, mandel- eller kokosolja
ev 1 nypa kanel
ev 1 nypa kardemumma
Lite jaggerysocker eller lönnsirap
Gör så här: Vispa samman mjölk och pasta i en kastrull, låt blandningen bli varm. Tillsätt olja och kryddor efter smak, låt sjuda några minuter. Söta efter smak, drick och njut!
All kärlek,
Tia
Tia Jumbe är författare, ayurvedisk hälsorådgivare, yogalärare och journalist. Hon brinner för yoga och hälsa och har skrivit flera böcker i ämnet. De senaste två kom i våras: "Boosta hud & hår med naturens näringsbomber", "Boosta din hälsa med naturens superfoods" och den nyutkomna boken "Nystart i livet med ayurveda". Den här texten publicerades ursprungligen på hennes blogg.
Fiskaren fångar en stingrocka – då glider någonting ut ur magen på den
Den här förföljelsen har pågått i 19 år – känner du till den?