loading
Blogg

Tia Jumbe: 10 budord för en stark matsmältning

Tia Jumbe

Du är inte vad du äter – utan vad din kropp kan absorbera! Här är 10 budord för en stark matsmältning!

Matsmältningen (agni på sanskrit) är ju a och o för vår hälsa, det har jag skrivit om tidigare här på bloggen. Och de här budorden är riktigt bra som en checklista kring mat och ätande för att se till att vi har så kraftfull och stark agni som vi behöver. De flesta av oss har ju lite svagare eld än vad som är optimalt för att ta upp näring och må vårt allra bästa.

Här är de 10 budorden för agni/matsmältningen:

1. Ät den största måltiden mellan kl 10 och 14 på dagen, som är pittatid och elden är som kraftigast.

2. Ät inte middag efter 18, då matsmältningen saktar ner i kaphatid.

3. Ät som regel varm och tillagad mat och drick varmt vatten mellan tuggorna, det stimulerar elden.

4. Ät när du är hungrig och sluta äta lite innan du blivit 100% mätt. Ge matsmältningsrörelserna utrymme.

5. Njut av maten med alla sinnen.

6. Tugga din dryck och drick din mat. Tugga maten noga, 25-30 tuggor.

7. Ät när du är hungrig och drick när du är törstig. Om du äter innan du blivit hungrig stör du smältningen av föregående måltid.

8. Ät inte för snabbt – men inte heller för sakta. Agni är pigg i omkring 20 minuter.

9. Vila gärna en stund efter maten.

10. Undvik rester.


Ta hand om elden! <3

Tia

Relaterade artiklar:

Därför rekommenderar ayurveda att du äter färsk mat

Recept: Boosta matsmältningen med en lassi

Låt din matsmältning styra vad du äter

 

Tia Jumbe vid Vinterviken i Stockholm, augusti 2017. Foto: Birgitta Orbring

 
Tia Jumbe är författare, ayurvedisk hälsorådgivare, yogalärare och journalist. Hon brinner för yoga och hälsa och har skrivit flera böcker i ämnet. De senaste två kom i våras: "Boosta hud & hår med naturens näringsbomber", "Boosta din hälsa med naturens superfoods" och den nyutkomna boken "Nystart i livet med ayurveda". Den här texten publicerades ursprungligen på hennes blogg

Katten bråkar med ett får – men det skulle den inte ha gjort

Den här förföljelsen har pågått i 19 år – känner du till den?

Feedback

Läs mer

Mest lästa

Har du ett nyhetstips?

Skicka till es.semithcope@spit.

Rekommenderat

loading
Blogg

Tia Jumbe: 10 budord för en stark matsmältning

Tia Jumbe

Du är inte vad du äter – utan vad din kropp kan absorbera! Här är 10 budord för en stark matsmältning!

Matsmältningen (agni på sanskrit) är ju a och o för vår hälsa, det har jag skrivit om tidigare här på bloggen. Och de här budorden är riktigt bra som en checklista kring mat och ätande för att se till att vi har så kraftfull och stark agni som vi behöver. De flesta av oss har ju lite svagare eld än vad som är optimalt för att ta upp näring och må vårt allra bästa.

Här är de 10 budorden för agni/matsmältningen:

1. Ät den största måltiden mellan kl 10 och 14 på dagen, som är pittatid och elden är som kraftigast.

2. Ät inte middag efter 18, då matsmältningen saktar ner i kaphatid.

3. Ät som regel varm och tillagad mat och drick varmt vatten mellan tuggorna, det stimulerar elden.

4. Ät när du är hungrig och sluta äta lite innan du blivit 100% mätt. Ge matsmältningsrörelserna utrymme.

5. Njut av maten med alla sinnen.

6. Tugga din dryck och drick din mat. Tugga maten noga, 25-30 tuggor.

7. Ät när du är hungrig och drick när du är törstig. Om du äter innan du blivit hungrig stör du smältningen av föregående måltid.

8. Ät inte för snabbt – men inte heller för sakta. Agni är pigg i omkring 20 minuter.

9. Vila gärna en stund efter maten.

10. Undvik rester.


Ta hand om elden! <3

Tia

Relaterade artiklar:

Därför rekommenderar ayurveda att du äter färsk mat

Recept: Boosta matsmältningen med en lassi

Låt din matsmältning styra vad du äter

 

Tia Jumbe vid Vinterviken i Stockholm, augusti 2017. Foto: Birgitta Orbring

 
Tia Jumbe är författare, ayurvedisk hälsorådgivare, yogalärare och journalist. Hon brinner för yoga och hälsa och har skrivit flera böcker i ämnet. De senaste två kom i våras: "Boosta hud & hår med naturens näringsbomber", "Boosta din hälsa med naturens superfoods" och den nyutkomna boken "Nystart i livet med ayurveda". Den här texten publicerades ursprungligen på hennes blogg

Katten bråkar med ett får – men det skulle den inte ha gjort

Den här förföljelsen har pågått i 19 år – känner du till den?

Feedback

Svenska Epoch Times

Publisher
Vasilios Zoupounidis
Politisk chefredaktör
Daniel Sundqvist
Opinionschef
Lotta Gröning
Sportchef
Jonas Arnesen
Kulturchef
Einar Askestad

Svenska Epoch Times
DN-skrapan
Rålambsvägen 17
112 59 Stockholm

Epoch Times är en unik röst bland svenska medier. Vi är fristående och samtidigt en del av det stora globala medienätverket Epoch Media Group. Vi finns i 36 länder på 23 språk och är det snabbast växande nätverket av oberoende nyhetsmedier i världen. Svenska Epoch Times grundades år 2006 som webbtidning.

Epoch Times är en heltäckande nyhetstidning med främst riksnyheter och internationella nyheter.

Vi vill rapportera de viktiga händelserna i vår tid, inte för att de är sensationella utan för att de har betydelse i ett långsiktigt perspektiv.

Vi vill upprätthålla universella mänskliga värden, rättigheter och friheter i det vi publicerar. Svenska Epoch Times är medlem i Tidningsutgivarna (TU).

© Svenska Epoch Times 2024