Blogg

Tia Jumbe: Vitalisera din hälsa med supergrödan sparris!

Tia Jumbe

Är du som jag – en riktig sparris-lover som gärna äter den gröna pinnen dagligen under säsong? Det är bara att äta och njuta! Sparris är en riktig supergröda med oanade och kraftfulla hälsoeffekter på oss.

Jag kan verkligen längta efter sparris när våren kommer, så underbart god på alla sätt och vis: lätt kokt, lätt stekt, lätt grillad, med lite ghi och örtsalt till, med lite riven parmensan på, eller med lite örtkräm till … Jag skulle kunna äta sparris varje dag under säsong.

Genom att nära inifrån de reproduktiva organen så stärker sparris hela kroppen.

I västvärlden pratas det mycket om sparrisens höga innehåll av hälsosamma vitaminer och mineraler, så som vitamin C, E, K och A, folsyra (folat) och potassium. Men det finns mer att hämta hos den gröna pinnen.


Inom ayurveda är sparris en högt aktad ört. Den räknas till de grödor som när våra kroppar på vävnadsnivå. Sparris hör till dem som även stärker vår sexlust och när våra könsorgan. Inom ayurveda anses dessa delar av kroppen, med dess kraft och potential att skapa nytt liv, vara väldigt speciella. Det är här som möjligheten finns att inte bara skapa nytt liv, utan också att förnya vårt eget liv och stärka hälsan! Grödor som sparris kan alltså ätas för att öka fertiliteten, eller för att hjälpa till att vända den kraften inåt och få en föryngrande effekt på hela sin kropp och sinne.

Genom att nära inifrån de reproduktiva organen så stärker sparris hela kroppen. Både nerver och benmärg närs av grödan, enligt ayurveda, och sinnets energi ökar. Supergröda var ordet!

Här är fler hälsoeffekter hos sparris:

1. Sparris renar blodet från toxiner

2. Sparris är vätskedrivande

3. Sparris kan verka blodtryckssänkande

4. Sparris sätter fart på lymfsystemet

Så, lägg på en sparris till på grillen, vettja, och känn hur du vitaliseras inifrån med varenda tugga av den underbara grönsaken! Eller prova det här receptet på sparris-kitchari.

Sköt om dig!

Tia <3

Tia Jumbe vid Vinterviken i Stockholm, augusti 2017. Foto: Birgitta Orbring

Tia Jumbe är författare, ayurvedisk hälsorådgivare, yogalärare och journalist. Hon brinner för yoga och hälsa och har skrivit flera böcker i ämnet. De senaste två kom i våras: Boosta hud & hår med naturens näringsbomber, och Boosta din hälsa med naturens superfoods. I augusti släpper hon ännu en bok ”Nystart i livet med ayurveda” . Den här texten publicerades ursprungligen på hennes blogg.    

 

Feedback

Läs mer

Mest lästa

Har du ett nyhetstips?

Skicka till es.semithcope@spit.

Rekommenderat

Blogg

Tia Jumbe: Vitalisera din hälsa med supergrödan sparris!

Tia Jumbe

Är du som jag – en riktig sparris-lover som gärna äter den gröna pinnen dagligen under säsong? Det är bara att äta och njuta! Sparris är en riktig supergröda med oanade och kraftfulla hälsoeffekter på oss.

Jag kan verkligen längta efter sparris när våren kommer, så underbart god på alla sätt och vis: lätt kokt, lätt stekt, lätt grillad, med lite ghi och örtsalt till, med lite riven parmensan på, eller med lite örtkräm till … Jag skulle kunna äta sparris varje dag under säsong.

Genom att nära inifrån de reproduktiva organen så stärker sparris hela kroppen.

I västvärlden pratas det mycket om sparrisens höga innehåll av hälsosamma vitaminer och mineraler, så som vitamin C, E, K och A, folsyra (folat) och potassium. Men det finns mer att hämta hos den gröna pinnen.


Inom ayurveda är sparris en högt aktad ört. Den räknas till de grödor som när våra kroppar på vävnadsnivå. Sparris hör till dem som även stärker vår sexlust och när våra könsorgan. Inom ayurveda anses dessa delar av kroppen, med dess kraft och potential att skapa nytt liv, vara väldigt speciella. Det är här som möjligheten finns att inte bara skapa nytt liv, utan också att förnya vårt eget liv och stärka hälsan! Grödor som sparris kan alltså ätas för att öka fertiliteten, eller för att hjälpa till att vända den kraften inåt och få en föryngrande effekt på hela sin kropp och sinne.

Genom att nära inifrån de reproduktiva organen så stärker sparris hela kroppen. Både nerver och benmärg närs av grödan, enligt ayurveda, och sinnets energi ökar. Supergröda var ordet!

Här är fler hälsoeffekter hos sparris:

1. Sparris renar blodet från toxiner

2. Sparris är vätskedrivande

3. Sparris kan verka blodtryckssänkande

4. Sparris sätter fart på lymfsystemet

Så, lägg på en sparris till på grillen, vettja, och känn hur du vitaliseras inifrån med varenda tugga av den underbara grönsaken! Eller prova det här receptet på sparris-kitchari.

Sköt om dig!

Tia <3

Tia Jumbe vid Vinterviken i Stockholm, augusti 2017. Foto: Birgitta Orbring

Tia Jumbe är författare, ayurvedisk hälsorådgivare, yogalärare och journalist. Hon brinner för yoga och hälsa och har skrivit flera böcker i ämnet. De senaste två kom i våras: Boosta hud & hår med naturens näringsbomber, och Boosta din hälsa med naturens superfoods. I augusti släpper hon ännu en bok ”Nystart i livet med ayurveda” . Den här texten publicerades ursprungligen på hennes blogg.    

 

Feedback

Svenska Epoch Times

Publisher
Vasilios Zoupounidis
Politisk chefredaktör
Daniel Sundqvist
Opinionschef
Lotta Gröning
Sportchef
Jonas Arnesen
Kulturchef
Einar Askestad

Svenska Epoch Times
DN-skrapan
Rålambsvägen 17
112 59 Stockholm

Epoch Times är en unik röst bland svenska medier. Vi är fristående och samtidigt en del av det stora globala medienätverket Epoch Media Group. Vi finns i 36 länder på 23 språk och är det snabbast växande nätverket av oberoende nyhetsmedier i världen. Svenska Epoch Times grundades år 2006 som webbtidning.

Epoch Times är en heltäckande nyhetstidning med främst riksnyheter och internationella nyheter.

Vi vill rapportera de viktiga händelserna i vår tid, inte för att de är sensationella utan för att de har betydelse i ett långsiktigt perspektiv.

Vi vill upprätthålla universella mänskliga värden, rättigheter och friheter i det vi publicerar. Svenska Epoch Times är medlem i Tidningsutgivarna (TU).

© Svenska Epoch Times 2024