Toppmöte via telefon väntar när EU:s stats- och regeringschefer akut ska diskutera coronaviruset. Internationella valutafonden manar till ekonomiska stödåtgärder. Med allt fler smittade EU-medborgare blir virusspridningen nu också en toppmötesfråga – om än i ovanligt format.
"Jag kommer att hålla en telefonkonferens med rådsmedlemmarna (stats- och regeringscheferna) inom kort för att diskutera samordnade EU-åtgärder mot covid-19. Vi måste samarbeta för att skydda våra medborgares hälsa", skriver EU:s permanente rådsordförande Charles Michel på Twitter.
Uppringningen från Michel väntas någon gång under tisdagseftermiddagen.
Redan på måndagen höll dessutom Stefan Löfven (S) en egen telefonkonferens på samma tema med sina kollegor från Danmark och Finland. Löfvens pressekreterare uppger för TT att det finns ett starkt samförstånd och ett gott samarbete mellan de nordiska länderna.
Inställt och kortat
Samtidigt som stats- och regeringscheferna sitter i telefon kommer EU-parlamentet att sitta samlat till session. Men det blir inte i Strasbourg som tidigare planerat och dessutom mycket kortare än normalt.
På grund av virusspridningen har sessionen flyttats till Bryssel och dessutom kortats ned till att enbart gälla tisdagen. På agendan då står framför allt en debatt om virusspridningen, men också flykting- och migrantkrisen vid gränsen mellan Grekland och Turkiet samt de låsta förhandlingarna om EU:s nästa långtidsbudget.
Inga omröstningar kommer heller att hållas.
Vill ha stimulans
I flera EU-länder är oron stor för de ekonomiska konsekvenserna av virusspridningen. Frankrikes finansminister Bruno Le Maire anser att en ekonomisk stimulansplan behövs och lovar att ta upp frågan när EU:s finansministrar möts i Bryssel nästa vecka.
– Det finns i den globala ekonomins historia ett före och ett efter coronaviruset, säger Le Maire till radiokanalen France Inter.
Italiens premiärminister Giuseppe Conte talar också om behovet drastiska åtgärder.
– Vi kommer att använda en massiv chockterapi. För att ta oss ur denna nödsituation ska vi använda alla mänskliga och ekonomiska resurser, säger Conte till tidningen La Repubblica, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.
Stöd från IMF
Även internationella valutafonden, IMF, manar till stödåtgärder.
"Beslutsfattare kommer att behöva införa betydande monetära, finansiella och skattemässiga marknadsåtgärder för att hjälpa drabbade hushåll och företag", skriver chefsekonomen Gita Gopinath i ett blogginlägg på måndagen.
Bland annat nämner hon skattelättnader och lönesubventioner som alternativ, tillsammans med räntesänkningar och centralbanksstöd till finansmarknaden, skriver nyhetsbyrån AFP.
(Wiktor Nummelin/TT)
(Beatrice Nordensson/TT)