Ytterligare 32 personer har konstaterats vara smittade av coronaviruset i Stockholms län, vilket innebär att det sammanlagda antalet smittade är 147 i Stockholm.
Samtidigt kan Sverige ha fått sitt första inhemska smittfall sedan en person insjuknat utan kopplingar till smitta utomlands.
Coronavirusets spridning fortsätter att öka i omfattning. Under måndagen rapporterades sammanlagt ett 40-tal nya fall från sjukvårdsregionerna. Bland annat konstaterades de första fallen av virussjukdomen i Halland och Sörmland. Totalt är därmed över 250 personer smittade i Sverige.
– Vi ser att antalet nya fall planat ut. Men det är fortfarande många som diagnosticeras, säger Anders Wallensten, Folkhälsomyndighetens biträdande statsepidemiolog, under en pressträff.
Av Stockholmsfallen har 121 personer smittats i Italien eller varit i direktkontakt med personer som smittats i Italien. En patient på S:t Görans sjukhus i Stockholm har dessutom insjuknat utan att ha rest till något riskområde eller varit i kontakt med en smittad person. Ytterligare en av sjukhusets patienter inväntar provsvar.
Insjuknade på bussresa
I Värmland kopplas 19 av totalt 21 insjuknade till samma bussresa i norra Italien. Det senaste bekräftade fallet är en högstadielärare som var med på bussresan.
På måndagskvällen bekräftades fem smittade personer i Västerbotten och en smittad person i Göteborg som vårdas på Sahlgrenska universitetssjukhuset. Personen befann sig först på Kungälvs sjukhus där sjukvårdspersonal nu ska hållas hemma, enligt ett pressmeddelande från Västra Götalandregionen.
Nya fall i flera län
Folkhälsomyndigheten uppger att risken för fler fall från utlandet fortfarande är mycket hög.
– Inte minst nu när det finns andra ställen i Europa där det rapporteras om många fall som Tyskland och i viss mån Österrike, säger Anders Wallensten.
Nu betraktas även Tyrolen som ett riskområde – men risken för en allmän spridning i Sverige beräknas fortfarande vara måttlig, vilket är samma bedömning som tidigare.
Samtidigt lyfter Anders Wallensten individens ansvar.
– Det gäller att vara hemma om man är sjuk. För även om man själv har milda symptom är det inte säkert att andra får det och de som drabbas hårdast är äldre, säger han.
WHO-rådgivaren Johan Giesecke spår att vi kommer se en fortsatt stigning av antalet smittade i Sverige. Giesecke menar att man nu även börjar se smittspridning inom landets gränser snarare än enbart importerade fall.
Något som oroar.
– Denna utveckling måste vi hålla ögonen på, säger han.
"Redan är nådd"
Däremot tror Giesecke att toppen av importerade fall från Italien redan är nådd.
Landet är ett av de värst drabbat med över 7 300 smittade och 366 dödsfall. Sedan förra veckan avråder utrikesdepartementet (UD) från alla icke nödvändiga resor till en rad regioner i norra Italien, bland annat Lombardiet, Veneto och Toscana.
Mellan 10 000 och 15 000 svenska medborgare beräknas uppehålla sig i Italien. Enligt UD får svenskar i karantänsatta områden resa hem som planerat, förutsatt att de har hembiljett. Men departementet har ingen information om hur det blir för de svenskar som saknar biljett hem.
(TT)