Ta hjälp av väderprognosen för att hantera din värk
Vänta med de tuffaste uppgifterna tills det blir torrare och soligare dagar
Om du brukar ha värk i kroppen så kan det vara bra att ta det lugnare på fuktiga, blåsiga och kalla dagar. Foto: Priscilla Du Preez


Kan man verkligen använda veckans väderprognos för att förutse sin värk? En ny studie visar att man ofta faktiskt kan det.

Forskarna vid University of Manchester i England fann att människors värk var som värst under fuktiga, blåsiga eller kalla dagar. Alla deltagarna i studien led av någon form av kronisk värksjukdom.

Den här upptäckten kan visa sig vara en viktig komponent i hur människor kan hantera sin värk.

Will Dixon, huvudförfattare till studien, säger:

– Förutsatt att vi kan förutse vädret, så kan det vara möjligt att utveckla en värkprognos eftersom vi känner till kopplingen mellan värk och väder. Det här skulle kunna hjälpa människor som lider av kronisk värk att planera sina aktiviteter, så att man gör tuffare uppgifter de dagar då man förväntas ha mindre värk.

Att vänta med det mer utmanande arbetet tills det är varmare, eller torrare dagar kan hjälpa till med den övergripande smärtlindringen och planeringen eftersom man då kan förbereda sig för de dagar då vädret kanske gör saker och ting svårare.

Studien visade att deltagarna upplevde 20 procent mer värk under fuktiga dagar jämfört med torrare dagar. Det rapporterades också mer värk på blåsiga och kallare dagar. Forskarna använde mobilappar för att samla in informationen om symtom på deltagarnas värk, samt väderdetaljer.

Ledvärk, migrän och andra former av kronisk värk gör livet komplicerat. Att planera sitt liv runt dessa oförutsedda uppblossande symtom kan kännas nästan omöjligt. Många känner sig maktlösa inför det. Men att införa lite planering i den dagliga värkhanteringsmanualen kan förbättra resultatet av dina ansträngningar, och göra saker lite lättare. Att utgå från veckans väderprognos för att förutse vilka dagar som kan komma att bli värre än andra kan hjälpa dig att planera därefter. 

Men naturligtvis, att enbart lita till vädret har aldrig kunnat hjälpa någon full ut – särskilt inte dessa dagar. Nu när vädret blir alltmer oförutsägbart och, som det verkar, föremål för stora svängningar, kommer man behöva lita till fler saker än enbart meterologen för smärtlindring. Så fortsätt med din nuvarande smärtlindringsplan, som förhoppningsvis innehåller träning flera gånger per vecka, stretchning, en anti-inflammatorisk kost (som exempelvis medelhavskost), och eventuella andra åtgärder som du har implementerat.

Mohan Garikiparithi tog sin läkarexamen på Osmania University (University of Health Sciences), och arbetade därefter som läkare i över 10 år. Under en 3 årig kommunikationsutbildning i Tyskland väcktes hans intresse för homeopati och andra alternativmedicinska behandlingsmetoder. Artikeln puplicerades ursprungligen på Bel Marra Health.

Hjälp oss att driva tidningen vidare! 

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för felinformation. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi täcker viktiga nyheter som de flesta andra medier ignorerar. Många nyheter i medier är partiska och vridna. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.