Att driva ett företag har historiskt sett inte varit för vem som helst. Man måste via vägen som lärling och mästare ta sig in i ett skrå, något som inte var lätt. Detta förändrades 1864.
Än idag finns det vissa kriterier som man behöver uppfylla för att starta ett företag, men det fanns en tid när det inte var för alla. Detta ändrades den 18 juni 1864 under en konselj på Stockholms slott i närvaro av Karl XV. I förordningen om utvidgad näringsfrihet fastslogs att ”enhvar svensk man och kvinna starta och driva företag uti konungariket Sverige”. Hjärnan bakom den nya förordningen var den tidens finansminister, Johan August Gripenstedt som genom sitt politiska arbete för sänkta tullsatser på import och export bidrog till att handelspolitik förändrades.
Knappt 20 år tidigare, 1846, hade skråväsendet avskaffats och ersatts med Fabriks- och hantverksordningen, ackompanjerad av Handelsförordningen. Skråväsendet i sig hade anor tillbaka till senmedeltiden och hade reglerat bland annat vilka som fick utöva ett visst hantverksyrke i städerna, i regel gick privilegiet i arv från far till son, och vägen till att ta sig in i ett yrke och därmed också ett skrå var komplicerad och få förunnat.