Svenska sevärdheter: Rottneros Park – en mytomspunnen plats vid Frykens strand
Herrgården i Rottneros Park är inspirerad av nyklassicismen. Foto: Lars Jacob Jakobsson


I hjärtat av Värmland finns Rottneros Park, vidunderligt skönt belägen vid sjön Fryken och skogbeklädda kullar. Det är en blomster- och skulpturpark med europeiska förebilder, och är en av norra Europas största.

Parken skapades under mitten av 1900-talet av visionären Svante Påhlsson och drivs idag av Sunne kommun. Påhlsson inspirerades av Selma Lagerlöfs Gösta Berlings saga, och berättelsens Ekeby är en förebild för herrgårdsbyggnaden som ligger centralt i parken. På andra sidan Fryken finns Lagerlöfs barndomshem, och i bygden möts natur och kultur i myter och berättelser.

Herrgården är inspirerad av nyklassicismen och stod färdig 1932. Byggnaderna och parken är pampiga på ett lågmält sätt och smälter vackert in i det värmländska kulturlandskapet. Parken med drag av barockens formella strukturer öppnar upp mot både himmel och jord, och ger en ovanlig rymd i det annars så skogsrika Värmland.

Skulptur av en kvinna med barn. Foto: Lars Jacob Jakobsson

I parken finns ett hundratal skulpturer och reliefer av bland annat Carl Eldh, Christian Eriksson, Carl Milles och Gustav Vigeland. De finns utplacerade i olika naturrum omgärdade av blommor, häckar och dammar. Skulptörerna är kända för sin konstnärlighet och hantverksskicklighet och låter besökaren njuta av skulpturkonst av hög klass. Det går också att beskåda verk av andra konstnärer från olika epoker.

Skulptur av en man och en kvinna på en sten. Foto: Lars Jacob Jakobsson

Parken är stor och det finns många områden att upptäcka, bland annat Blomsterträdgården, Dianaparken, Kungens Trädgård och Idéträdgårdarna. Blommor i olika färg, form och arrangemang finns att njuta av och vid entrén fanns när jag besökte parken möjlighet för den trädgårdsintresserade att köpa växter och plantor.

Foto: Lars Jacob Jakobsson

Rottneros Park erbjuder konst- och naturupplevelse, upptäcktsfärd och lek som förenas till en helhetsupplevelse för kropp och själ. Vid den stora lekplatsen klättrar och klänger barn. Den härliga gåsen att flyga och de små båtarna och radiobilarna att köra som fanns tidigare är tyvärr borta. Istället finns trampbilar och klätterställningar, vilket ger rörelseglädje för barnen, och det är positivt.

Foto: Lars Jacob Jakobsson

I många delar av parken är det lugnt och stilla och ljudet från humlor, fåglar och vatten hörs. I ett av naturrummen blandas fontänernas ljud med klassisk pianomusik från högtalare gömda i buskarna. Det är avkopplande och rofyllt och batterierna fylls på med livsenergi och skönhetsupplevelse.

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för felinformation. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi täcker viktiga nyheter som de flesta andra medier ignorerar. Många nyheter i medier är partiska och vridna. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.