På branta klippor med en hänförande rymd välkomnar Millesgården på Lidingö utanför Stockholm besökare från hela världen. Bland skulpturer, fontäner och frodig växtlighet kan så väl ung som gammal utforska och njuta av Carl och Olga Milles livsverk.
Under den första halvan av 1900-talet byggde paret sitt hem inspirerat av Italien och antikens och renässansen arkitektur. Carl blev med åren en världskänd skulptör som periodvis vistades utomlands och var oerhört produktiv. Vid Millesgården finns 200 av hans skulpturer. Vid sin sida hade han livet ut bildkonstnärinnan Olga vars alster man kan se i deras konstnärshem.
![](\uploads/2019/06/412492-2FotoLarsEkdahl-2-173132475-1202047.jpg)
Långa gången på Övre terrassen. Foto: Millesgården/ Lars Ekdahl
Att besöka Millesgården är en njutning för alla sinnen. Många av skulpturerna finns utomhus i den terrasserade parken och samspelar med naturens och vädrets skiftningar. De fyra elementen är här representerade av sten, vatten, vind och ljus som är ständigt närvarande. Ljudet från de olika vattenkällorna och fontänerna bildar en ljudkuliss som förändras i och med att besökaren vandrar upp och ner för de olika terrasserna. Vindens möte med allt vatten skapar ständig förändring och ljusets skiftningar ger liv åt varje skulptur. Det är vackert och spännande.
![](\uploads/2019/06/_YN_2114-173233942-7492742.jpg)
Carl Milles; "Guds hand". Foto: Millesgården
Carl hämtade mycket av sin inspiration från antiken vilket är tydligt när man ser hans skulpturer. Hans kunskap och skicklighet att avbilda människokroppens anatomi skapade den hantverkstekniska grund som möjliggjorde hans konstnärskap. Det som gjorde hans stil unik var hans lekfullhet, stiliserade symbolism och genuina intresse för andlighet. Tron på en övergripande gudomlighet genomsyrade hans skapande och återkommer i många skulpturer, bland annat änglar på höga pelare och den kända Guds Hand.
![](\uploads/2019/06/anglar_hog-173354251-1454158.jpg)
Nedre terassen, vinter. Foto: Millesgården
Förutom den permanenta utställningen som utgörs av Carl och Olgas konstnärshem och park kan besökare ta del av olika tillfälliga konstutställningar. I konsthallen visas just nu Lena Andersons värld fram till den 22 september. Det är en lekfull och interaktiv utställning som öppnar dörren på vid gavel till museet för barn och vuxna i alla åldrar. Besökarna får ta del av Lenas fantasifulla och färgglada sagovärld som är underfundig och rik på livsvisdom. Likt Carl Milles förmedlar hon berättelser om förundran och nyfikenhet inför livets storslagenhet.
![](\uploads/2019/06/PionUSDHUpress-173451833-515686.jpg)
Lena Andersson; "Pion". Foto: Millesgården
Hjälp oss att driva tidningen vidare!
En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för felinformation. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi täcker viktiga nyheter som de flesta andra medier ignorerar. Många nyheter i medier är partiska och vridna. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld.
Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd!
Här ser du hur du kan stödja oss.