Svensk slöjdhistoria bevaras
På en av Willes hyvlar syns hans bomärke. En tradition inte helt olik våra initialer men där märket ofta fördes vidare via släktleden. Foto: Jögge Sundqvist


Wille Sundqvist var en internationellt erkänd slöjdare. I veckan gick hans samling av verktyg ut på auktion och hans son fick hjälp av en internationell slöjdgemenskap att behålla dem.

För tre år sedan gick en av Sveriges stora slöjdare, Wille Sundqvist, bort och i veckan lades hans verktyg ut på auktion. Dagarna innan auktionen skapade en amerikan, Ty Thornock, en så kallad Gofundme för att hjälpa sonen Jögge Sundqvist att köpa in och bevara faderns verktyg. Gofundme kan enklast förklaras vara en hemsida där man ber om hjälp för specifika ändamål. Privatpersoner kan då donera en summa för att stödja något man anser vara viktigt.

Wille Sundqvist föddes 1925 och var bosatt i närheten av Bjurholm i Västerbotten. Han lärde sig tidigt att arbeta i trä och täljde sin första häst ur en bit rotmasur när han var tolv år. Han utbildade sig på Carl Malmsten i Stockholm och blev en av Sveriges förstahemslöjdskonsulenter. Wille tillbringade mycket tid i USA där han lärde ut olika slöjdtekniker.

För att inspirera till en global slöjdgemenskap grundades 2015 fonden Wille Sundqvist and Bill Coperthwaite Slöjd Fellowship. I enlighet med sin grundtanke delar fonden kontinuerligt ut medel till slöjdare runtom i världen.

Både Jögge och Wille Sundqvist är internationellt erkända slöjdare som arbetat aktivt med att sprida den svenska slöjden utomlands. Något som tydligt syns i bidragen på Gofundme. Målet för insamlingen var 4 000 US-dollar alltså omkring 35 000 svenska kronor. Efter en natt var summan uppe i runt 150 000 kr och i slutänden runt 165 000 kr. Pengarna kommer i stort sett uteslutande från amerikanska privatpersoner och i kommentarerna syns det hur stor påverkan den svenska slöjden haft på den amerikanska slöjdkulturen.

På donationssidans forum kan man se hur ordet slöjd blivit ett internationellt erkänt ord. Jögges bok ”Slöjda i trä” översätts helt sonika till ”Slöjd in wood” och verktygsföretaget Lie Nilsen har gjort en serie vid namn The Slöjd Tradition.

– Without Wille, millions of people would not be carving spoons, doing träslöjd. I wouldn’t, skriver Jan Harm ter Brugge.

– I bought Slöjd in Wood a few months ago and started carving. I’ll look for Swedish Carving Techniques to read next, skriver Eric Bennett.

Det är inte helt bestämt vad som ska ske med de pengar som blir över efter att Willes verktyg köpts ut men på sin Facebooksida tackar Jögge alla som bidragit och ger en vink om hur överskottet skulle kunna användas. Det förs också en dialog med Bjurholms kommun om att sätta upp en permanent utställning med föremålen.

– Vi är tre bröder som köpte en del verktyg innan auktionen. Med hjälp av bidragen från Gofundme har vi nu möjlighet att gratis ärva verktygen. Det finns också en idé om att Bjurholms kommun ska sätta upp ett minnesrum efter Wille där en del verktyg och redskap kan visas upp. Det som eventuellt blir över kommer att gå in i Sundqvist-Coperthwaite Fellowship. Återigen vill jag tacka alla på djupet.

Det är inte första gången Jögge får stöd från USA för att sprida slöjdkulturen. Hans dvd ”The Spoon, the Bowl and the Knife” delfinansierades via kickstarter där nästan hela summan skänktes av en amerikansk publik. Så den svenska slöjdkulturen slår i USA och kanske får vi i framtiden se en permanent utställning om en svensk hemslöjdskonsulent i Bjurholm som möjliggjorts tack vare amerikanska slöjdare.

 

Vill du läsa en politiskt oberoende (på riktigt) nyhetstidning med ledarartiklar och klassisk inrikes- och utrikesjournalistik utan politisk färgning eller överdrifter? Just nu, tidsbegränsat sommarerbjudande, endast 1 krona (99kr normalt) första månaden – ingen bindning – säg upp enkelt när du vill via mejl eller telefon. Förnyas automatiskt för 99 kr/mån tills du väljer att säga upp. Du riskerar inte mer än första kronan. Klicka här för att starta din provprenumeration nu!