Vi har alla hört klichén om den oresonliga svärmodern som gör sina barns liv outhärdliga. I själva verket kan alla familjemedlemmar påverka relationerna med sina närstående med sitt negativa beteende. Ska man bara stå ut med det eller ska man ge tillbaka?
I denna berättelse är det en besvärlig svärdotter som utsätter sin familj för prövningar.
Ett gift par bodde i Inre Mongoliet i Kina. De hade inte mycket pengar, men försökte göra sitt bästa för att få allt att gå ihop. Deras son och hans fru hade båda förlorat sina jobb, så för att hjälpa dem bjöd föräldrarna det unga paret att komma och äta middag med dem varje kväll.
På grund av familjens svåra ekonomiska situation var måltiderna enkla och saknade variation. Svärdottern var inte glad över det här.
– Varför äter vi samma sak dag efter dag? klagade hon en kväll.
Hennes svärfar blev upprörd och svarade ilsket:
– Vi äter samma mat som den vi serverar dig. Om du inte gillar den så kan du köpa dig din egen mat om du kan få fram pengarna.
De grälade ofta, och ibland stormade hon ut och slog igen dörren efter sig när det gick hett till.
Två år senare födde svärdottern en flicka. Farföräldrarna var glada, men svärdottern vägrade låta dem besöka henne. Hon förväntade sig dock att svärföräldrarna skulle tvätta barnets kläder.
Efter några år insåg svärdottern att hon inte hade något annat val än att fråga svärföräldrarna om att få hjälp med barnpassningen, men hon ville inte erkänna det. Hon skickade sin man för att fråga om de kunde lämna och hämta dottern efter skoldagens slut. Svärföräldrarna gick med på detta.
Ändå var hon inte tacksam för svärföräldrarnas hjälp. Hon fortsatte att vara oförskämd och gräla med dem.
Medan detta pågick försökte svärföräldrarna göra sitt bästa för att inte gräla med sin svärdotter och bara ignorera hennes dåliga beteende, i hopp om att hitta någon form av lösning. Men det var verkligen svårt.
De undrade ibland om de hade gjort något hemskt mot henne i ett tidigare liv som kunde motivera den behandling de fick.
– Vi måste ha gjort något riktigt dåligt mot henne! sade svärmodern.
De tröstade sig med det faktum att svärdottern inte behandlade sina egna föräldrar bättre. Tillsammans brukade de trösta varandra. De fann också tröst i sin tro, en kinesisk självförbättringsmetod som heter Falun Dafa och som bygger på principerna sanning, godhet och tålamod. Paret testades verkligen i om de kunde följa de två sistnämnda principerna!
Svärmodern ville dock inte ge upp om sin svärdotter. Hon fortsatte med att försöka få henne över på sin sida med hjälp av vänlighet. När svärdottern kom på besök lagade hon alltid mat åt henne och pratade med henne på ett vänligt sätt. Svärfadern tyckte dock att det blev allt svårare. Han blev ofta arg och munhöggs med sin svärdotter. Slutligen blev stressen alltför stor för honom, och han blev sjuk.
Men då hände ett mirakel! Efter att svärmodern i flera år bemött henne med medkänsla och vänlighet erkände svärdottern äntligen att felet var hennes.
Hon besökte sina svärföräldrar och sade till dem:
– Jag gjorde fel. Jag ska inte att göra någonting som gör er upprörda igen. Från och med nu ska jag försöka göra mitt bästa för att respektera er, som kompensation för allt dåligt jag gjort förut.
Hon levde verkligen upp till sina ord och blev omtänksam och snäll mot sina svärföräldrar.
Tyvärr gick hennes svärfar snart bort. Svärdottern tog på sig skulden för hans död.
– Han dog för att jag gjorde honom så upprörd. Om jag inte hade gjort honom så arg hela tiden så skulle han inte ha blivit sjuk och lämnat oss så tidigt, sade svärdottern gråtande.
Svärmodern, trots att hon sörjde förlusten av sin man, fortsatte ha medkänsla med sin svärdotter. Hon tröstade henne och sade till svärdottern att hon inte skulle ta på skulden för detta.
Nu hör all bitterhet och alla strider till det förgångna – tack vare kraften som finns i att vara medkännande och god och ha tålamod, och en fast tro på att man kan förändra saker till det bättre.