Precis som grisar, höns och kor betraktas fiskar numera som kännande varelser och skyddas av djurskyddslagstiftningen. Men det råder stor kunskapsbrist kring hur odlad fisk mår i samband med håvning, transport och slakt.
Enligt forskare från Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, finns det för lite kunskap om olika fiskarters behov och hur man bäst ska hålla och hantera odlad fisk, särskilt i samband med transport och slakt.
Det finns för närvarande inga specifika föreskrifter för hur fiskar ska hållas och skötas eller hur slakt och annan avlivning ska gå till. Det innebär att fiskar riskerar att hanteras och avlivas med metoder där de far onödigt illa. Forskarna anser därför att djurvälfärden behöver förbättras, särskilt vad gäller transport och slakt.
Övervakning av stressnivåer
När ett djur upplever stress kan det oftast mätas genom en ökning i hjärtfrekvensen. I en studie opererade forskarna in små data-loggrar på några av fiskarna så att de kunde följa hur stressnivåerna förändrades i samband med olika moment. Resultaten visade tydligt hur fiskarna stressades bland annat av trängsel och håvning i samband med transporten.
– Vi vet att stressen under eller strax efter en transport kan bli så pass kraftfull att fiskar dör. Därför är det oerhört viktigt att rutiner för transporter utformas på ett sätt som minimerar stressen och att fisken får god tid att återhämta sig efter en sådan händelse, säger Per Hjelmstedt, forskare från institutionen för husdjurens miljö och hälsa på Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, i ett pressmeddelande.
Risk att fisken bara är paralyserad men inte bedövad
Enligt djurskyddslagen ska slakt av fisk göras på ett sätt så att fisken inte upplever smärta, lidande eller rädsla. Men en del bedövningsmetoder som används idag kan göra att fiskarna bara blir paralyserade och inte medvetslösa. Därför är det enligt forskarna av yttersta vikt att ha pålitliga sätt att avgöra om fisken verkligen är bedövad.
Med hjälp av en nyutvecklad teknik för mätning av hjärnaktivitet hos fisk har forskarna undersökt hur fiskar på bästa sätt kan bedövas före avlivning.
Resultaten visade tydligt att enkla metoder, till exempel andningsrörelser, som används för att bedöma om fisken är medvetslös, inte överensstämmer med bedömningen som gjordes utifrån mätningarna av hjärnaktivitet. Det innebär att fiskar riskerar att avlivas genom stupskärning och avblodning när den bara är paralyserad och fortfarande är vid medvetande.
– Resultaten visar att bedövning med koldioxid är en utdragen process där fisken uppvisar tecken på kraftig stress innan den förlorar medvetandet, medan både slagbedövning och elbedövning ger omedelbar och långvarig medvetslöshet om de utförs på rätt sätt, säger Per Hjelmstedt.