Visenten är Europas största landlevande däggdjur, men redan på 1920-talet dog de sista vilda visenterna ut på grund av jakt och förstörda naturområden. Nu samarbetar europeiska djurparker och Världsnaturfonden, WWF, i ett utplaceringsprojekt för att återinföra visenten i Europa.
Knock är en visenttjur som föddes på Kolmården i juni 2018. I mars i år flyttade han till en djurpark i Berlin för att bilda en ny flock tillsammans med visenter från andra europeiska djurparker.
Nu skriver Kolmården i ett pressmeddelande att Knock och hans flock äntligen har släppts ut i i ett acklimatiseringsområde på cirka 300 hektar i nationalparken Shahdag i Azerbajdzjan där de ska få anpassa sig till sin nya omgivning.
Våren 2022 ska flocken sedan släppas ut i total frihet i ett område på över 40 000 hektar i Kaukasusområdet i Azerbajdzjan. Enligt Kolmården blir det den andra visentflocken som släpps ut i det vilda i det här området. Ett utplaceringsprojekt som blir ett viktigt bidrag till bevarandet av den biologiska mångfalden i regionen.
– Det är otroligt glädjande att Knock och hans nya flock äntligen har släppts ut i nationalparken, säger Christine Karmfalk, vd på Kolmården, i pressmeddelandet.
– Det här är ett europeiskt samarbete för att återinföra visenten i det vilda och det känns väldigt viktigt att vi kan vara med och bidra till artens överlevnad.
Europas största landlevande däggdjur
Innan den sista vilda visenten sköts på 1920-talet levde arten fritt i området kring Kaukasusbergen. Alla visenter som finns idag härstammar från djurparker eller privata ägare.
En vuxen visenttjur väger 800-900 kilo och en ko mellan 500-600 kilo med en mankhöjd på 180 - 195 centimeter, och den har en kroppslängd på 250–270 centimeter. De lever i lövskogsområden och livnär sig på gräs, örter, blad och ekollon. Livslängden är cirka 20 år och de får en till två kalvar per kull efter en dräktighetstid på cirka 8 – 9 månader.