Grunden för effektiv stresshantering står på tre ben, menar stressforskaren Dan Hasson. Han betonar vikten av att patienten får rätt stöd och vägledning, för att en rehabilitering ska vara framgångsrik.
Dan Hasson har i många år undervisat vårdpersonal, läkare och psykologer, i att hjälpa sina patienter att komma till rätta med stressrelaterade problem. Med sin bakgrund inom traditionell kinesisk medicin och akupunktur förespråkar han ett holistiskt behandlingssätt.
– I den österländska medicinska traditionen tittar man på alla samband och symptom, och bygger upp en bild av hela människan. Stort fokus ligger vid att försöka förstå orsaker och behov. Det kan verka underligt för vissa, att man använder begrepp som myntades för 5000 år sedan, men det går att förklara även med moderna västerländska termer, säger Hasson.
Även om den västerländska skolan använder flera behandlingsformer, med både psykologiska och fysiska insatser, så tenderar vi ändå att stoppa in människan i en färdig behandlingsmodell, menar han.
– Det finns behov av att jobba mer faktabaserat. För att få fram rätt åtgärder måste man först ta reda på vad patienten har för behov och vilken pedagogik som passar för just den patienten. Det ökar ansvaret på behandlaren. Du behöver inte tänka lika mycket om du bara ska stoppa in någon i ett löpandebandsystem.
”Dött lopp” visade sig vara bristande kunskap i stresshantering
En dag förra våren ringde en kvinna till Hasson och berättade att hon varit sjukskriven i tre år på grund av stress och panikångest. Hasson föreslog att hon skulle komma och besöka honom på hans arbetsplats.
– Jag kommer bara få en panikattack, sa hon till mig.
– Men det är väl bra, svarade jag henne, för då kan jag lära dig hur du tar dig ur den.
Efter kvinnans ankomst tog det knappt en minut innan den första panikattacken slog till. Hasson hjälpte henne ur den, och under timmen som följde fick hon ytterligare två panikattacker. Den sista panikattacken kunde hon ta sig ur helt på egen hand.
– Under den timmen skrattade hon några gånger, grät ett par gånger och sedan förstod hon att det faktiskt inte var något fel på henne. Nu har vi träffats ett antal gånger och hon arbetstränar hos mig, berättar han.
Kvinnan som besökte Hasson hade tidigare varit hos flera läkare och psykologer, som alla hade dragit slutsatsen att hon var för sjuk för att kunna få hjälp.
– Det hade varit föredömligt om de istället hade förklarat hennes symtom, anledningarna till att de uppstår och framför allt försett henne med verktyg för att motverka och i förekommande fall komma ur en panikattack. Man måste hjälpa patienten att andas rätt, byta kroppsspråk och förklara anledningarna till att de uppstår.
Man kan ofta se flera minuter innan någon får en panikattack. Personen håller ofta andan omedvetet och spänner stora delar av kroppen.
– Vilken människa som helst som gör det, kommer efter några minuter känna stort obehag, till exempel att det börjar sticka i ansiktet. Man kan få hjärtklappning, svettas, känna tryck över bröstet och upplever kanske även symptom som hyperkänslighet och uppförstorad rädsla.
Symptomen är helt normala för någon som håller andan och spänner sig, och som kanske dessutom är mer sårbar på grund av stressrelaterade problem. Man behöver verktyg för hur man ska hantera jobbiga tankar och bli av med en ångestattack, säger Hasson.
– Det är inte mycket mer komplicerat än så. Någon som är väldigt sjuk kan behöva lite mer tid och pedagogik för att ta till sig metodiken, och möjligen hjälp att hantera traumatiska upplevelser. Någon är jättemotiverad, medan en annan inte alls är det, det skiljer sig från patient till patient.
Tre grundpelare för att effektivt komma tillrätta med stress
Det finns tre grunder inom stresshantering. Det första är återhämtning, där sömnen är viktigast, men även andning och avslappning. Alla borde lära sig att göra andnings- och avslappningsövningar, och fokusera på att få en god sömn, säger han.
Det andra steget är vårt förhållningssätt till situationen, vilket är något vi alltid kan påverka, fortsätter Hasson. Även vägledande föräldrar, psykologer, vänner och andra som kan ge oss nya perspektiv, kan ha en stor påverkan. Det finns många olika pedagogiska modeller för att jobba med förhållningssätt.
– Det sista steget är att sätta mål. Istället för att fokusera på det du inte vill ha, så ta reda på vad du vill. Jobba systematiskt för att uppnå det. Dessa är de tre stora grenarna inom stresshantering, och utgör grunden. Gör man de tre, når man garanterat framgång, säger Dan Hasson.