Storstadsområdenas befolkning och ekonomiska betydelse växer – på bekostnad av landsbygden. Fram till 2040 väntas en extremt ojämn befolkningsutveckling, och det gynnar varken landsbygdens eller storstadens befolkning, skriver författaren Arne Müller i Dagens Samhälle.
Enligt statliga långtidsutredningen ”Demografins regionala utmaningar” kommer hela 87 procent av befolkningstillväxten och 90 procent av jobbtillväxten de närmaste decennierna att ske i storstadsområdena. Och av 72 arbetsmarknadsregioner förväntas 43 få minskad befolkning, däribland större städer som Borås, Karlstad och Gävle, skriver Müller, som är författare till boken ”Stockholm, städerna och RESTEN”.
Müller, som tittat på Sveriges ekonomiska geografi, konstaterar att de stora företagen och bankerna är väldigt hårt fokuserade på Stockholm, Göteborg, Malmö och ett fåtal till större städer.
Den här ojämna utvecklingen kommer att få konsekvenser i form av rekryteringsproblem och skattehöjningar i de drabbade kommunerna, enligt långtidsutredningen. Men enligt Müller är det här inte bra för vanligt folk i storstäderna heller. Ökade pendlingstider och boendekostnader samt negativa miljökonsekvenser är sådant som drabbar dem. Utvecklingen med ökad koncentration i storstadsområden är inte heller bra för miljön rent generellt.
I fjol ökade nästan alla Sveriges kommuner i befolkning, men det berodde främst på den extremt stora mängden asylsökande och andra migranter.