Arbetsförmedlingen brister stort vad gäller kontrollen av bidragsjobben. Bland annat har 43 procent av nystartsjobben beviljats på felaktigt underlag. Det rapporterar SVT Nyheter.
Omkring tio miljarder kronor betalas ut varje år till nystartsjobb och lönebidrag som ska fungera som arbetsmarknadsåtgärder. Det ska bland annat gå till långtidsarbetslösa och personer som har nedsatt arbetsförmåga.
Underlag saknas
Trots att fusk med bidrag har varit ett stort problem under ett antal år så brister man fortfarande i kontrollen när besluten fattas. Det visar en granskning från Arbetsförmedlingen som tv-kanalen har tagit del av.
Granskningen har gjorts på uppdrag av Delegationen för korrekta utbetalningar (KUT) som rapporterar till regeringen.
Man har granskat 1 000 akter. Där har man hittat felaktigheter i 43 procent av de beviljade nystartsjobben och 25 procent av de beviljade lönebidragen. Bland annat kan bristerna handla om att det saknas underlag som styrker att sökande har rätt till åtgärden.
I tre procent av fallen som Arbetsförmedlingen har granskat rörande de beviljade lönebidragen har den som fått bidraget inte ens varit arbetslös. I stället har man en aktiv enskild firma.
”Alarmerande uppgifter”
Jessica Polfjärd, som är arbetsmarknadspolitisk talesperson för Moderaterna, är oroad över resultaten i granskningen.
– Jag tycker att det här är alarmerande uppgifter. Jag tror människor förväntar sig att det ska vara rättssäkert och det är uppenbart att det saknas både kontroll och styrning när det gäller de här utbetalningarna om de uppgifterna stämmer, säger hon till SVT.
Det är dock svårt att veta exakt hur stora summor som har betalats ut vad gäller bristerna. Enligt Arbetsförmedlingen har en del av utbetalningarna godkänts även efter ytterligare kontroller.
KUT kommer att lämna in en slutrapport i mitten av februari. Innan dess har Arbetsförmedlingen valt att inte kommentera resultaten av undersökningen.