Arbetsförmedlingen kommer att genomgå stora förändringar. Fram till 2021 ska myndigheten krympas, rapporterar Sveriges Radio.
Myndigheten har länge kritiserats för att man inte har lyckats tillräckligt bra på att hjälpa arbetslösa att få jobb. Allianspartierna har dessutom diskuterat att man vill lägga ner Arbetsförmedlingen.
"Stora förändringar"
Efter uppgörelsen mellan Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Centerpartiet och Liberalerna kommer nu myndigheten att ”reformeras i grunden”.
En av de som har varit med och utformat och förhandlat fram reformen är Martin Ådahl, riksdagsledamot för Centerpartiet.
– Det blir stora förändringar när man gör om någonting i grunden och Arbetsförmedlingen ska göras om i grunden, för de arbetslösas skull, säger han till radiokanalen.
Efter det så kallade januariavtalet har de fyra partierna kommit överens om att man ska införa ett nytt arbetsförmedlingssystem. Det innebär att fristående aktörer kommer att ansvara för matchning och hjälpa den arbetslöse att få jobb.
– Fristående aktörer kommer att sköta hela arbetet med matchningen och med stöd och de kommer få ersättning efter resultat. Bara de som satt personer varaktigt i jobb kommer få en ordentlig ersättning och därmed kunna få vara kvar i systemet, säger Ådahl till SR.
Påbörjas i år
Enligt honom ska förändringarna påbörjas i år och ska vara genomfört år 2021. Vidare säger han att inga nya statliga utredningar ska tillsättas för att utreda förslaget. Han säger dock att man kommer att använda sig av den stora arbetsmarknadsutredningen som presenteras nästa vecka.
– Vi kommer naturligtvis dra det bästa möjliga ut ur den utredningen. Sen är det inte självklart att det kommer bli exakt de modellerna som den föreslår, för vi har ju en tydlig inriktning nu som vi måste kunna genomföra.
Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) har ännu inte valt att kommentera överenskommelsen kring Arbetsförmedlingen. Hon sade dock innan valet i september att hon är skeptisk till förslaget. Hon menar att det är mer som ett ”önsketänkande” och sådana ”drastiska åtgärder kommer inte att fungera”.
Men Martin Ådahl säger till SR att han känner sig trygg med förslaget och tror att regeringen kommer att genomföra reformen.