Sälar är inte kända för sin skönsång, men tre skotska gråsälar har faktiskt lärt sig att framföra melodier. Nu tror forskare att sälarnas nynnande kan vara till hjälp när handlar om att ta fram nya metoder för att hjälpa människor med talsvårigheter.
Tre unga gråsälar övervakades från födseln för att forskare skulle kunna undersöka vilka ljud de kan göra naturligt, och sedan tränades de till att efterapa nya ljud. En av dem har visat sig vara särskilt skicklig – sälen Zola kan härma tio olika melodier, rapporterar CNN.
Forskare vid University of St Andrews i Skottland har lyckats få sälen att framföra melodier som "Blinka lilla stjärna" och ledmotivet till "Stjärnornas krig".
"Jag var förvånad över hur bra sälarna har varit på att härma lätena vi spelade för dem. Det är inte perfekta kopior, men med tanke på att detta inte är typiska ljud för sälar så är det ändå väldigt imponerande", säger Amanda Stansbury, som lett studien, i ett pressmeddelande.
Några få däggdjur – som valar, delfiner och elefanter – kan härma ljud från människor, men det sker inte på samma sätt som när sälar imiterar läten. Sälarna använder enligt CNN sitt "tal" på ett sätt som mer liknar människans.
Enligt Vincent Janik, också forskare, kan studien med sälarna göra att man kommer närmre nyckeln till talinlärning. "Detta kan hjälpa oss att utveckla nya forskningsmetoder när vi studerar talsvårigheter", säger han pressmeddelandet.
(Lisa Andersson/TT)
Fakta: Gråsälar i Sverige
(TT)
Hannen kan bli upp till tre meter lång och väga drygt 300 kilo (honan blir inte fullt lika stor). Sälarna kan dyka till flera hundra meters djup och livnär sig på fisk.
I början av 1900-talet fanns mellan 80 000 och 100 000 gråsälar i Östersjön, och sälen jagades intensivt. Allmän jakt på gråsäl avskaffades 1974, men skyddsjakt är tillåten efter beslut av Naturvårdsverket.
I Sverige finns gråsälen från Falsterbo i Skåne upp till Haparanda Norrbotten. Ett mindre antal djur lever även längs den svenska västkusten.
Källa: Havs- och vattenmyndigheten