Hotellkedjan Scandic ber ägarna om miljarder för att ta sig igenom krisen. Samtidigt hoppas bolaget att en återhämtning börjar redan i sommar.
– Vi ser små signaler om det, säger Jens Mathiesen, vd och koncernchef på Scandic.
Scandic har beslutat att ta in cirka 1,75 miljarder kronor via en nyemission av aktier till befintliga aktieägare.
– Vi har säkerställt att flera av aktieägarna kommer att rösta för förslaget, säger Jens Mathiesen.
Bland dessa finns de största aktieägarna Stena Sessan, AMF och Formica Capital som tillsammans åtagit sig att teckna 41,6 procent av emissionen. Emissionen stödjs också av DNB och Goldman Sachs.
Utöver det har Scandic ingått ett låneavtal om 1,15 miljarder kronor.
Stängda hotell
Scandics aktie backar drygt två procent på börsen efter beskedet om nyemissionen.
Nära hälften av Scandics hotell håller just nu stängt på grund av smittskyddsrestriktioner i coronapandemin. Tusentals anställda är permitterade.
De hotell som fortfarande är öppna är långt ifrån fulla. Under andra kvartalet räknar bolaget med en genomsnittlig beläggningsgrad på 7–11 procent.
Men enligt Jens Mathiesen handlar finansieringsåtgärderna inte bara om att överleva själva krisen.
– Vi har räknat på vilket kapitalbehov vi har och sett till att vi har utrymme att agera på andra sidan coronakrisen. Vi vill kunna vara offensiva i marknaden när det blir möjlighet till det, säger han.
Viss återhämtning
När flera länder, som Danmark, Norge, Finland och Tyskland, så småningom börjar lätta på sina smittskyddsrestriktioner förväntar sig Jens Mathiesen att återhämtningen börjar komma.
– Vi vågar inte vara för optimistiska på kort sikt, men vi tror att det börjar komma igång lite igen i slutet av juni och framåt sommaren. Väldigt många säger att de kommer att bo på hotell i sitt eget land, också i Sverige.
Redan när vissa länder börjar lätta på restriktionerna i maj räknar han med att Scandic successivt kommer att kunna öppna fler hotell.
I sina bedömningar räknar hotellkedjan dock med att restriktionerna vad gäller större folksamlingar kommer att vara kvar under en längre tid. Stora evenemang är en av grundbultarna i besöksnäringen.
– Vi är försiktiga i våra beräkningar för att se till att inte vara för optimistiska, säger Jens Mathiesen.