Säpo varnar partierna för infiltration, dataintrång och desinformationskampanjer inför valet 2018.
Säpochefen Anders Thornberg redogjorde för vilka hoten är och partierna kan skydda sig mot dem. Hoten handlar bland annat om dataintrång, desinformation och infiltration.
– Det gäller att vara på sin vakt, men inte bli nojig, säger statsminister Stefan Löfven (S).
Han hade på fredagen bjudit in partierna till ett möte om riskerna för att främmande makt eller utländska aktörer ska försöka påverka valrörelsen 2018.
Ryssland: "Barnsligt"
Löfven vill inte spekulera i vilka länder eller aktörer som har intresse av att påverka valrörelsen. Ryssland har dock känt sig träffat av Löfvens farhågor och utrikesminister Sergej Lavrov kallade dem nyligen för "barnsliga".
– Jag har aldrig sagt att Ryssland med hundra procent säkerhet varit inblandad i något här, säger statsministern.
Han påpekar dock att amerikanska säkerhetstjänster uppgett att Ryssland varit aktivt i den amerikanska valkampanjen. Dessutom har försvarsminister Peter Hultqvist varit föremål för misstänkt desinformation.
Falskt brev
För ett par år sedan spreds ett falskt brev i hans namn som gav intrycket att Sverige ville sälja artilleripjäser för att användas i kriget i Ukraina. Det har också startats ett falskt twitterkonto i Hultqvists namn.
Löfven vill heller inte spekulera i motiv till att påverka den svenska valrörelsen. Enligt partiernas företrädare på mötet så handlar hotet, enligt Säpo, mer om försök att undergräva svenskarnas tilltro till demokratin än att få ett visst valresultat.
– Det kan både vara stater och organisationer som inte tycker att demokrati är bästa sättet att styra ett samhälle, säger Löfven.
Vara gott exempel
Ibland kan det dock finna specifika syften. Det har funnits misstankar om att falsk fakta medveten spridits inför riksdagens beslut om att ingå ett värdlandsavtal med Nato våren 2016.
– Vi måste försäkra oss om att vår egen valrörelse styrs av våra egna intressen och inte påverkas från andra länder som inte har Sveriges bästa i åtanke, säger vice statsminister Isabella Lövin (MP).
Hon understryker att partierna i valrörelsen själva måste föregå med gott exempel och inte sprida falsk eller vilseledande information som kan påverka medborgarnas förtroende för systemet.
Infiltrationsförsök?
Aftonbladet rapporterade i vintras om att Miljöpartiet sparkat en tjänsteman med misstänkta rysskopplingar.
– Det är naturligtvis något som vi tar på största allvar, hela det här komplexet, säger Lövin.
Hon försäkrar dock att hennes parti har bra rutiner för att förhindra infiltration.
Sverigedemokraterna har haft en tjänsteman i riksdagskansliet som sade upp sig efter att experter pekat ut honom som en säkerhetsrisk. Han hade gjort en fastighetsaffär med en dömd rysk brottsling.
Säpo gick på mötet in på vad partier ska tänka på när de rekryterar människor.
Säkrare med valsedel
Säpo och polisen kommer i maj ha en genomgång tillsammans med partiernas säkerhetsansvariga om bland annat den frågan, men även hur man skyddar sig mot dataintrång och hur man hanterar sina mobiltelefoner för att inte bli hackad eller avlyssnad.
Oron för att någon ska manipulera själva valresultatet verkar inte vara så stor. Statsminister Löfven gillar att rösta genom att stoppa en valsedel i en låda.
– Det är dessutom förmodligen ett säkrare system än ett digitalt system, säger han.
(TT)