Demokratiminister Alice Bah Kuhnke (MP) lovar att stärka arbetet mot våldsbejakande extremism, men får släppa ansvaret ifrån sig. Uppdraget permanentas på en myndighet och operativa insatsteam ska ge kommunerna stöd.
Demokrati- och kulturminister Alice Bah Kuhnke (MP) informerade på tisdagen riksdagens konstitutionsutskott, KU, om regeringens planer för arbetet med att förebygga våldsbejakande extremism.
Regeringen kommer "inom kort" med besked om vilken myndighet som ska få det permanenta uppdraget att samordna kommuners och myndigheters insatser. I dag sköts det av en nationell samordnare utsedd av regeringen. En utredning föreslog i december Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB).
Ansvaret flyttas
Bah Kuhnke vill inte ge besked om vilken myndighet det blir, men uppger att det för henne "varit självklart" att arbetet för att förebygga våldsbejakande extremism är kopplat till det brottsförebyggande arbetet.
– Så ingen av kulturdepartementets myndigheter är aktuella, säger Bah Kuhnke.
Därmed kommer inte kulturdepartementet att behålla de frågorna. De överförs sannolikt till justitiedepartementet.
Bah Kuhnke har fått skarp kritik av oppositionen som anser att hon efter en kritiserad intervju i SVT:s Agenda är opåläst och oengagerad när det gäller avradikalisering av återvändande IS-krigare.
Operativt stöd
Liberalernas ledare Jan Björklund har krävt att ansvaret i regeringskansliet för att motverka våldsbejakande extremism ska flyttas till justitiedepartementet.
Regeringen kommer också ge besked om hur myndigheten som får ta över ansvaret ska arbeta. Tanken är att kommunerna ska få ökat nationellt stöd för att förebygga våldsbejakande extremism.
Regeringen vill därför införa nationella operativa insatsteam. Bah Kuhnke vill inte gå in på hur de ska arbeta eller vilka resurser de får, men uppger att de ska ge ett "konkret och handgripligt" stöd.
Kultur- och demokratiministern lovar också att tillsätta en utredning som ska se över sekretessreglerna för att underlätta informationsutbyte mellan myndigheter.
Är inte imponerad
Ett problem är till exempel att Säpo sällan informerar socialtjänsten om personer som återvänt från krigets Irak och Syrien.
– Informationen ska finnas där den behövs, hos kommunerna och socialtjänsten, säger Bah Kuhnke.
KU:s ordförande Andreas Norlén tycker att regeringens aviserade åtgärder både kommer för sent och är otillräckliga.
– Som en omvändelse under galgen kommer man nu med olika förslag. Jag tycker inte att det är imponerande, säger Norlén.
Han efterlyser stärkt statligt stöd till kommunerna och föreslår att man, likt Danmark, inrättar ett statligt center för kunskapsinhämtning och rådgivning om extremism.
(TT)