Rosendals trädgårdsexpert: Stadsodling är senaste trenden
Odla vackert och ätbart
Katja Halvarsson arbetar som trädgårdsmästare och trädgårdsdesigner på Rosendals Trädgård på Djurgården i Stockholm. Foto: Rosendals Trädgård


I år kommer stadens balkonger, terasser och innerträdgårdar mer än någonsin förvandlas till grönskande och blommande oaser. Senaste trenden är att odla i stan, och det ska gärna vara både ätbart och vackert, och som grädden på moset, ett lyft för miljön.

Katja Halvarsson är trädgårdsmästare och designer på Rosendals Trädgård som ligger inbäddat mellan slott och vacker grönska på Djurgården i Stockholm. Där har hon arbetat i tre år med att ta hand om allt från handelsträdgården till trädgårdens rosor och pioner. Men framför allt har hon hjälpt kunderna att förvandla sina balkonger och trädgårdar till trivsamma och vackra uterum.

Syren finns även på stam och passar då utmärkt att ha i kruka på terassen eller balkongen. Foto: Katja Halvarsson

Odla ätbart

Rosendal med sitt läge precis intill storstaden har spetsat in sig på stadsodlingen som vuxit sig allt starkare under de senaste åren, speciellt med fokus på att odla det ätbara.

– Allt fler börjar odla ätbart på balkonger och innergårdar, folk gillar att kunna gå ut och skörda lite kryddor och plocka bär. Det har blivit lite trendigt med stadsodling, berättar Katja som tycker att det är roligt att många yngre har börjat intressera sig för att odla själva.

Många gillar ätbara blommor såsom violer och krasse. Syrener är också fina att ha i kruka, och då kan man strössla lite blommor på salladen.

– Katja Halvarsson, trädgårdsmästare och trädgårdsdesigner

Det kan vara alltifrån tomater, sallat, rabarber och kryddväxter, till vackra blommor att lägga på maten.

– Många gillar ätbara blommor såsom violer och krasse. Syrener är också fina att ha i kruka, och då kan man strössla lite blommor på salladen.

– Eller lavendel, som vi brukar ha i våra kakor här på Rosendal, säger Katja.

Lavendel är både vacker och doftar gott. Man kan även använda den i bakning eller brygga den som te. Foto: Katja Halvarsson

Kryddväxter och bär

Kryddväxter som timjan, rosmarin, oregano och mynta är torktåliga och ganska lättskötta. När säsongen är över kan man ta in och torka dem, så har man kryddor även under höst och vinter.

Vill man inte bara att det ska vara praktiskt, utan dessutom vackert, så är inte heller det något problem. Nuförtiden har man nämligen tagit fram kryddor som är snygga också, berättar Katja och tipsar om ett par sorter som passar in i våren och sommarens trender med kontrastrika färgskalor.

– Purpurmejram är en krydda som är väldigt fin med mörk stjälk. Den kan man kombinera och matcha med andra ljusare växter, till exempel en citronmynta med sina ljusrosa blommor och ljusa blad.

Det är just för bina och insekternas skull, många tänker ett steg längre idag, på miljön.

– Katja Halvarsson, trädgårdsmästare och trädgårdsdesigner

Även bär av olika sorter är populärt, och något som många frågar efter idag är uppstammade vinbär i kruka. Det är både fint som prydnad och gott att äta, säger Katja.

En liten äng mitt i stan

Något annat som håller på att komma tillbaka är ängsblommor. De är inte så lätta att odla i kruka, men har man tillgång till en lite större terass eller innergård där man kan ha en pallkrage eller en liten gräsplätt, kan man skapa sig en liten äng mitt i stan, säger Katja.

– Det är alla de här klassiska blommorna som blåklint, prästkrage, vallmo och så vidare, precis som en gammaldags äng.

Även i stadsmiljö kan man odla ängsblommor om man till exempel har en innergård med en liten gräsplätt. Foto: Katja Halvarsson

Att det blivit så populärt med ängsblommor tror Katja till stor del beror på att människor blir alltmer miljömedvetna idag.

– Det är just för bina och insekternas skull, många tänker ett steg längre idag, på miljön.

Dessutom är det både vackert och lättskött med ängsblommor, säger Katja. När bina sedan tillverkar sin honung av blommornas nektar, så blir även ängen i förlängningen till något gott att äta.

Stiftelsen Rosendals Trädgård har drivit verksamheten sedan 1980-talet med handelsträdgård, utbildning och forskning baserad på biodynamiska odlingsmetoder. Foto: Katja Halvarsson

 

Fakta

Rosendals Trädgård

Redan i mitten av 1800-talet fanns omfattande park- och trädgårdsområden på Djurgården. Under åren 1862–1911 låg landets första trädgårdsmästarutbildning på Rosendal, som en del av Svenska Trädgårdsföreningens verksamhet. Fram till tidigt 1960-tal drevs Rosendal som en handelsträdgård av olika arrendatorer. Därefter beslöt Kungliga Djurgårdsförvaltningen att ta över trädgård och plantskola i egen regi.

År 1982 bildades Stiftelsen Rosendals Trädgård som tog över verksamheten, med ändamålet att driva en handelsträdgård, bidra till att öka intresset för trädgårds- och landskapskonst på bred folklig grund och i samband med odlingen bedriva forskning och utbildning baserad på den biodynamiska odlingsmetoden.

Under åren har verksamheten på Rosendal utvecklats, och idag finns bland annat handelsträdgård med grönsaksfält, växthusodling, fruktträdgård, vinodling, rosenträdgård, rabatter och plantbod. Det finns även en gårdsbutik och ett KRAV-certifierat kafé.

Här hålls också olika kurser i odling, där det senaste initiativet är ”Lek Odla Väx!”, som är en pedagogisk odlingsverksamhet för barn.

Källa: www.rosendalstradgard.se