I år kommer stadens balkonger, terasser och innerträdgårdar mer än någonsin förvandlas till grönskande och blommande oaser. Senaste trenden är att odla i stan, och det ska gärna vara både ätbart och vackert, och som grädden på moset, ett lyft för miljön.
Katja Halvarsson är trädgårdsmästare och designer på Rosendals Trädgård som ligger inbäddat mellan slott och vacker grönska på Djurgården i Stockholm. Där har hon arbetat i tre år med att ta hand om allt från handelsträdgården till trädgårdens rosor och pioner. Men framför allt har hon hjälpt kunderna att förvandla sina balkonger och trädgårdar till trivsamma och vackra uterum.
Odla ätbart
Rosendal med sitt läge precis intill storstaden har spetsat in sig på stadsodlingen som vuxit sig allt starkare under de senaste åren, speciellt med fokus på att odla det ätbara.
– Allt fler börjar odla ätbart på balkonger och innergårdar, folk gillar att kunna gå ut och skörda lite kryddor och plocka bär. Det har blivit lite trendigt med stadsodling, berättar Katja som tycker att det är roligt att många yngre har börjat intressera sig för att odla själva.
Många gillar ätbara blommor såsom violer och krasse. Syrener är också fina att ha i kruka, och då kan man strössla lite blommor på salladen.
– Katja Halvarsson, trädgårdsmästare och trädgårdsdesigner
Det kan vara alltifrån tomater, sallat, rabarber och kryddväxter, till vackra blommor att lägga på maten.
– Många gillar ätbara blommor såsom violer och krasse. Syrener är också fina att ha i kruka, och då kan man strössla lite blommor på salladen.
– Eller lavendel, som vi brukar ha i våra kakor här på Rosendal, säger Katja.
Kryddväxter och bär
Kryddväxter som timjan, rosmarin, oregano och mynta är torktåliga och ganska lättskötta. När säsongen är över kan man ta in och torka dem, så har man kryddor även under höst och vinter.
Vill man inte bara att det ska vara praktiskt, utan dessutom vackert, så är inte heller det något problem. Nuförtiden har man nämligen tagit fram kryddor som är snygga också, berättar Katja och tipsar om ett par sorter som passar in i våren och sommarens trender med kontrastrika färgskalor.
– Purpurmejram är en krydda som är väldigt fin med mörk stjälk. Den kan man kombinera och matcha med andra ljusare växter, till exempel en citronmynta med sina ljusrosa blommor och ljusa blad.
Det är just för bina och insekternas skull, många tänker ett steg längre idag, på miljön.
– Katja Halvarsson, trädgårdsmästare och trädgårdsdesigner
Även bär av olika sorter är populärt, och något som många frågar efter idag är uppstammade vinbär i kruka. Det är både fint som prydnad och gott att äta, säger Katja.
En liten äng mitt i stan
Något annat som håller på att komma tillbaka är ängsblommor. De är inte så lätta att odla i kruka, men har man tillgång till en lite större terass eller innergård där man kan ha en pallkrage eller en liten gräsplätt, kan man skapa sig en liten äng mitt i stan, säger Katja.
– Det är alla de här klassiska blommorna som blåklint, prästkrage, vallmo och så vidare, precis som en gammaldags äng.
Att det blivit så populärt med ängsblommor tror Katja till stor del beror på att människor blir alltmer miljömedvetna idag.
– Det är just för bina och insekternas skull, många tänker ett steg längre idag, på miljön.
Dessutom är det både vackert och lättskött med ängsblommor, säger Katja. När bina sedan tillverkar sin honung av blommornas nektar, så blir även ängen i förlängningen till något gott att äta.